Podkasztolások 2021-ben

Először is, BÚÉK mindenkinek!

Szokás szerint jön néhány évösszegző, előretekintő poszt, szám szerint három. Lesz egy írós-összegzős, egy TOP-listázós. 

Elsőként pedig egy 2021-es podkaszt szerepős linkgyűjtés.

A pandémia következménye ugyanis, hogy az élő események, találkozások többsége átvándorolt az internetre, plusz elindult, lendületet kapott egy sor podkaszt adás is, és nagyon sok helyen voltam beszélgetni (nem is tudtam mindent elvállalni sajnos). Mivel ezeknek a többségét a Facebookon osztottam csak meg, ezért most itt van a 2021. évi podkaszt gyűjtés, lehet közülük válogatni, ha lemaradtatok valamiről, ami érdekel benneteket (és csak remélem, hogy nem hagytam ki semmit).

A Kossuth rádió online visszahallgatható Felfedező adásában Házi Hunorral beszélgettem a frissen Zsoldos Péter-díjat kapott Eldobható testekről.

Utána rögtön pedig Moskát Anitával (2020, Zsoldos Péter-díj) és Szélesi Sándorral (2020, Közönségdíj) is hallható egy-egy hasonló beszélgetés.

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/05/10/felfedezo-nyelvrol-irodalomrol-zenerol-zsoldos-peter-dijasok/

Kulter.hu - Jövővíziók | KULTopik

A KULTer.hu kortárs kultúrportál és a Szépírók Társasága közös szervezésében Németh Attilával, a Galaktika szerkesztőjével és Kánai András jövőkutatóval, scifi szakértővel a műfaj hazai történetét, jelenét, jövőjét jártuk körül, de természetesen a nemzetközi trendekre is kitérve.

Sztori podcast:

Lafka Dávid podkaszt-sorozatában a történetmesélés különféle módjait, formáit járta körül, a meghívottak között akadt pl. filmrendező, színész, grafikus, valamint én, mint sci-fi író, és egy nagyon szuper beszélgetés kerekedett belőle. A végén pedig mindig kaptunk egy feladatot, amelyben egy klasszikus művet formáltunk át másmilyenné, én a Moby Dicket próbáltam "scifisíteni".

Nagyon szeretem ezt a beszélgetést, mi rendkívül jól szórakoztunk a felvétel közben, ami szerintem érződik is az adáson:

A magyar NaNoWriMo közösség (HuNoWriMo)  meghívására pár hete egy zoomos beszélgetésen vettem részt, amelynek most itt a felvétele.

Ez egészen személyesre és közvetlenre sikeredett, szóval, ha kicsit bele akartok látni az alkotás folyamatába, a történetek mögötti gondolataimba, meg úgy általában, hogy mit jelent nekem az írás, akkor érdemes rászánni az időt:

Kritizátor - Dűne kibeszélő:

A Kritizátor csapatának vendégeként októberben jól kibeszéltük a Denis Villeneuve féle új Dűne-moziadaptációt:

A Vakfolt filmes podcast patreon oldalán pedig Frank Herbert: Dűne regényének rendkívül izgalmas és összetett világát beszéltük ki Frivalszky Péterrel és Huszár Andrással (ez előfizetéses tartalom, de a srácok nagyon szuper filmes adásokat csinálnak évek óta, érdemes őket támogatni is:

https://www.patreon.com/vakfoltpodcast

Booktár - Peter F. Hamilton: Nemzetközösség univerzum kibeszélő Bukta Bencével és Takács Gáborral

Ebben a két részes adásban, amelynek most még az első adása elérhető, egyik kedvenc íróm, Peter F. Hamilton giga-mega űropera világának, a Nemzetközösség sagának első két regényét, a Pandóra csillagát és a Júdás elszabadult elemezgettük, hogy mitől baromi jó könyvek.

https://anchor.fm/booktar/episodes/Peter-F--Hamilton-bemutatsa-vendg-Brandon-Hackett-s-Takcs-Gbor-e197ua6

(A második rész is hamarosan érkezik.)

A képregények titkos élete podkaszt a Test című évadában egyik kedvenc mangámat, Junji Itótól az Uzumakit beszéltük ki Szép Eszterrel és Mráz Istvánnal. Junji Ito weird/horror sztorikban utazik, az Uzumaki spirális mintáiba csavarodó japán kisváros epizodikus felépítésű történetét már pár éve emlegettem, ha tehetitek, mindeképpen olvassátok el - egyelőre magyarul nincs sajnos.

https://www.youtube.com/watch?v=aeqwLRAQO0c

Poétikon, Viola Szandra irodalmi műsora a Karc fm-en:

Év elején Viola Szandra Poétikon című rádióműsorának vendége voltam, ahol írásról, a regényeimről és a science fictionről beszélgettünk:

https://karcfm.hu/archiv/poetikon-2021-01-23-1200-1300

Egy kis Star Trek:

Az Impulzus podcastban idén kétszer is jártam. Elsőként még tavasszal a Star Trek Discovery 3.évada volt a téma Farkas Csabával és Horváth Ádám Tamással:

https://impulzuspodcast.blog.hu/2021/01/24/impulzus_podcast_ep155

Nemrég pedig a TNG 2x09-es részéről, a Mitől ember az ember epizódról volt szó, amelyben Data önrendelkezési jogai köré épül a konfliktus.

https://www.youtube.com/watch?v=CziSxaS9vAA

És végül két nem sci-fi link.

A fenti Dűnés beszélgetésen túl kétszer is jártam a Vakfolt podcastban, az ez évi tematikus sorozat egyik vendégeként.

Első alkalommal egy közös vakfolt filmet néztünk meg, amelyet egyikünk sem látott még, ez Milos Formantól az 1981-es Ragtime volt, utána pedig egyik kedvenc filmemet hoztam el, amit jól kibeszéltünk. Ezensokat gondolkodtam, és végül direkt nem egy sci-fit választottam, mert az túl nyilvánvaló lett volna, hanem Az utolsó szamurájt, hogy hajdani történelmi kalandfilmes vonzódásomat is kicsit kiéljem.

https://vakfoltpodcast.hu/2021/09/ragtime-1981-milos-forman

https://vakfoltpodcast.hu/2021/09/the-last-samurai-vendegunk-markovics-botond

Holnap folytatom a személyes évértékelővel.

***

MARKOVICS BOTOND Zsoldos Péter- és Monolit-díjas science fiction író - BRANDON HACKETT írói néven - az Agave kiadó szerzője, közgazdász, az SFmag.hu alapítója.

Legutóbbi regényei: Eldobható testek, a Xeno és az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról, valamint Az időutazás napja.

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha nyújt némi segítséget.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése