Melyik Hackett-regényt olvassam?

Helló, örülök, hogy itt vagy!

Ha már régóta olvasóm vagy, ez az írás most elsősorban nem Neked szól.

Ha viszont még nem olvastál tőlem semmit, vagy már találkoztál valamelyik regényemmel, de érdekelnének más történetek is, csak nem tudod, hogy melyik milyen, akkor megpróbálok segíteni...


Sosem hallottam még rólad...
Kezdd itt!

Miket írsz?
Minden regényem science fiction, de mindegyik kicsit más, mint a többi, úgyhogy például sorozatokat Az időutazás napja és Az időutazás tegnapja duológián túl ne keress, én az egy könyv - egy történet híve vagyok.
Ezeket a regényeket írtam az utóbbi egy évtizedben (fülszöveget, kritikákat, bővebb információt a címekre kattintva találsz):
Xeno
Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról
Az időutazás napja
Az időutazás tegnapja
Az ember könyve
A poszthumán döntés

Melyik regényedet ajánlod? Szerinted melyik fog nekem tetszeni?
Így látatlanban fogalmam sincs. Lehet, hogy mindegyik, lehet, hogy egyik sem, de remélem, minél több.:) Leginkább az érdeklődéseden, a személyiségeden múlik. A moly.hu-n rengeteg értékelést találsz az egyes könyveimről, amelyek segíthetnek a döntésben.
Azonban ha a XenoAz időutazás napja és az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról valamelyikével kezded, nagyot nem tévedhetsz.

Izgalmas és eredeti idegen civilizációkról szeretnék olvasni!
Ez esetben a Xeno lesz a te regényed, ebben aztán többet is találsz közülük.
A történet 2117-ben játszódik, az emberi faj három másik, nagyon eltérő idegen civilizációval kényszerül együtt élni: az egyik egy folyamatos alkotói kényszerben élő, gyorsan szaporodó kultúra, akik színekben gondolkodnak, a másik egy víz alatt élő, manipulatív faj, amely nukleáris technológiájával lassan felforralja a saját óceánját, a harmadik faj képviselői olyan lények, amelyek folyamatosan felejtik el szupertechnológiákkal teli múltjukat egy vírusnak köszönhetően, hővel kommunikálnak, és nem nagyon tudjuk őket megérteni sem.
Xeno-jegyzetek című háromrészes cikksorozatban bővebben írtam a regényről és a benne szereplő idegen civilizációkról, a kommunikáció problémáiról és arról, hogy létezhetnek-e egyáltalán a valóságban más értelmes fajok rajtunk kívül.
Ezen túl ajánlom még Az ember könyvét, ebben egy rejtélyes idegen faj elrabol a Földről háromezer embert, és a saját bolygójukra hurcolja őket. Ez a faj nagyon-nagyon bizarr, szagokkal kommunikálnak, és többek közt tetszőlegesen változtatják a génállományukat.

Ha valami pörgős történetre vágyom...
Ha gyors cselekményre és izgalmakra vágysz, és szereted az elszállt ötleteket, na meg az időutazást, akkor Az időutazás napja és folytatása, Az időutazás tegnapja lehet, hogy tetszeni fog.
Ez a sztori úgy kezdődik, hogy bekapcsolják az első időgépet, és abban a pillanatban kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön, és a jövő összes technológiája azonnal elérhetővé válik, ez pedig felforgatja a Föld és a főszereplők életét.


A technológiai fejlődés következményeiről szeretnék olvasni!
Ez esetben az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákrólt ajánlom, amely a gyorsuló technológiai fejlődés következményeivel foglalkozik, valamint azzal, hogy mi történik, ha elérjük a technológiai szingularitást, és a fejlődés őrült tempóra vált: vannak benne MI-k, technológiai szingularitás, poszthumánok, titokzatos, egy magasabb rendű civilizáció, anyagmanipuláció.
És ott van még Az időutazás napja is, amelyben egy speciális technológiai ugrás szerepel, én temporális szingularitásnak neveztem el, mivel a globális időutazás következtében a jövő összes technológiája azonnal elérhetővé válik, ami igazán nagy káoszt okoz.

Az emberen túli létezés, poszthumán-transzhumán sci-fik érdekelnek.
Ilyet több regényemben is találsz, mert ez az egyik kedvenc témám.
A poszthumán döntés egy  Naprendszeren kívül játszódó, tudatfeltöltésről és idegen genetikai vírusról szóló történet, 2007-es, kicsit talán már nehezebben beszerezhető. Az Isten gépei karakterei részecskékre bontják a testüket, Az ember könyve egyes szereplői genetikai átalakításokat képesek végezni magukon. Az időutazás napja és folytatása főhősei pedig időgépet hordanak a testükben.

Érdekes karaktereket szeretnék. Melyik szereplőd a kedvenced?
A személyes kedvencem Dr. Olga Ballard, a Xeno című regényem idegen fajokat kutató fiatal tudósnője, aki emellett egy zavaros családi kapcsolatrendszer elszenvedője is. A Xenóból nagyon szeretem az idegen fajú szereplőket is.
Az időutazás napja egyik főszereplője pedig a maga az időutazás feltalálója, egy fizikus, aki egy meglehetősen furcsa figura, sajátos gondolkodással, rigolyákkal.

Mennyire "csak férfiaknak" szóló történetek ezek?
Értem, mire gondolsz. Szerintem a science fiction uniszex zsáner, de tény, hogy akadnak a karakterek helyett sokkal jobban a technológiai és a társadalmi hatásokra fókuszáló regények is, én is írtam ilyet, az Isten gépeit.
A többi regényem viszont nem ilyen, hiszen a cél, hogy bárki, akit kicsit is érdekel a jövő, kezébe vegye a könyveimet. És az olvasóim nagyjából harmada nő.
Kifejezetten szeretem a női főszereplőket, emiatt több regényem főhősei nők, pl. a legutóbbi regényem, a Xeno narrátora, Dr. Olga Ballard xenológusnő, Az időutazás napja folytatásában Rebeca és Octavia, vagy A poszthumán döntésből Nicole, és  az Isten gépei főszereplője, Szófia.

A mindfuck regényeket szeretem, amelyek meg tudnak lepni, és "kifordítják az agyamat"...
Ez esetben jó helyen jársz, mert én is ezeket a regényeket szeretem, úgyhogy a legtöbb történetem ilyen.
Az időutazás napja úgy kezdődik, hogy az első időgép működésbe lépésekor 200 milliárd időutazó jelenik meg a Földön, az Isten gépei (és más történetek MI-kről) kezdetén a Földet egy ismeretlen erő egy vörös törpecsillag köré helyezi, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár az emberiségre nézve, a Xeno kezdetén pedig egy magasabb rendű, idegen civilizáció három másik idegen fajjal zárja össze a Földet, így a regény kezdetén, 2117-ben a Föld lakossága 15 milliárd, ebből 6 milliárd ember, 9 millió más fajú lény, más néven xeno (és ez csak a kezdet).

Valami nagyon furcsát szeretnék, ami kimozdít a komfortzónámból.
Ez esetben Az ember könyvét ajánlom, itt aztán nagyon bizarr lények nagyon furcsa helyzetekbe kényszerítik a főszereplőket.

Szerinted melyik a legjobb regényed?
Valószínűleg ahány olvasót kérdezel, annyiféle választ fogsz kapni.
Én általában a legutolsó regényemet szoktam erre mondani, és ez most éppen a Xeno. Jelenleg ez a történet kapta talán a legjobb kritikákat és a legpozitívabb olvasói visszajelzéseket is.

És melyik a legsikeresebb?
Jelen pillanatban, az eladási számok alapján a 2014-es Az időutazás napja és az először 2008-ban megjelent Isten gépei fogytak a legjobban, előbbinek lassan közeleg a harmadik kiadása is, utóbbi pedig 2018 őszétől egy megújult, javított, exkluzív kiadásban kapható újra négy novellával kiegészítve.
Időarányosan nézve pedig a Xenóból vásárolták meg eddig a legtöbb példányt.

Vannak novelláid is?
Csak kevés, mert nem vagyok novellaíró típus. Az utóbbi tíz évben 5 novellát írtam, négy közülük egybegyűjtve az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról kötetben található meg, az ötödik pedig  a 2050 című ifjúsági antológiában olvasható.

Szeretem a Térség-sorozatot...
Ez esetben a Xenót és A poszthumán döntést ajánlom elsősorban, ezekben politikai csatározások és idegen fajok is akadnak, plusz űrhajók, űrbéli összecsapások is. Valamint még Az időutazás napját, ami szintén egy gyors tempójú, akciódús, pergőbb történet.

És hol tudom megvenni a könyveidet?
Bármely könyvesboltban kaphatók. Van belőlük e-könyv is, ezeket a Dibook.hu oldalon keresd, továbbá közvetlenül az Agave kiadó webboltjában is megrendelhetőek a bolti árnál jóval nagyobb kedvezménnyel.

Vannak ezeken kívül más regényeid is?
Igen. Ezek még nagyon a pályám elején születtek, és sokan szeretik az Én, a halhatatlant, A negyedik gyarmatot és az Erdőholdat is. Ezek teljesen más, még egy kiforratlanabb stílust, gondolatvilágot képviselnek, mint A poszthumán döntéstől számított könyveim. Ezek egy nagyobb, összefüggő sorozat részei, ami végül sajnos befejezetlen maradt, mert másfelé fordult az érdeklődésem, de az egyes történetek ettől még önállóan is élvezhetőek.

Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan kommentben!15 megjegyzés:

 1. Kedves Botond!
  Az az igazság, h. én személy szerint a korai könyveidet imádtam (Erdőhold, Én a halhatatlan stb.), de az újabb könyveidet nem mindet bírtam elolvasni, már az elején meguntam. A régieket viszont még 2. olvasásra is nagyon élveztem. Bocs.

  VálaszTörlés
 2. Nincs miért, ugyanis igyekszem valamennyire mindig másfajtát írni, kísérletezgetek, és annak örülök, ha van, ami tetszett.
  Majd esetleg a legközelebbi regényem lehet, hogy megint tetszeni fog, az elvileg elég gyors tempójú ahhoz már az elejétől, hogy ne legyen unalmas.:)

  VálaszTörlés
 3. Nem is csak a gyors tempó miatt tetszettek a korai könyveid, hanem a téma, a misztikus hangulat, humor miatt. Az újabb könyveid inkább technikai, tudományos hangulatúak számomra.

  VálaszTörlés
 4. Véletlenül nem tervezed a Marcus Barbess vonalat 1-2 regény erejéig valamikor folytatni?

  VálaszTörlés
 5. Most hogy belegondolok, lehet, h. azok voltak életem legjobb sci-fi könyv élményei...

  VálaszTörlés
 6. Hú, nagyon nehéz lenne már újra felvenni a fonalat. Én akartam túl nagyot markolni elsőre sajnos. Inkább valamiféle rebootként tudnám elképzelni. Ha úgy vesszük, a Xeno pl. valamiféle Negyedik gyarmat újragondolásként is tekinthető, noha teljesen más, de az alapgondolat hasonló.

  VálaszTörlés
 7. Szia!

  Én a Xenoval kezdtem, és nálam brutál mód betalált. Nagyon zavar, ami a mai világban körülöttünk zajlik, és nagyon jó volt, átültetve, kicsit kívülről szemlélni/olvasni a helyzetet. Sok morális kérdést vetettél fel a könyvben, és szerencsére a sci-fi lehetőséget teremt nem megválaszolni mindet :D Trükkös! Ezen felbuzdulva szereztem be még két könyvedet, az Isten gépeit, illetve az Erdőhold Urait. Ez utóbbival kezdtem. Még folyamatban van az olvasása, de már többször majdnem kitéptem a hajam izgalmamban/idegességemben. Már a könyv első felében annyit csavarsz a történeten és olyan szálakat hozol be, hogy amikor nekem bevillan, hogy miféle szelencéket nyitsz ki,vagyis meglódítottad a fantáziámat, hogy "úristenvajonmileszebbőlmerthaeztaszálatvégigírjakkorenenkakönyvnek20.000oldalasnakkellenelennie". :D De aztán mindig találsz valami frappáns öltést, amivel a kitáruló fantáziazsák száját ügyesen visszazárod, és nem hagyod nagyon elkalandozni az olvasót.

  VálaszTörlés
 8. Norbert Labancz:
  Vigyázz, mert az Erdőhold urai egy két részes kötet második kötete!:) Van előtte egy ugyanekkora első kötet, az Erdőhold címmel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez valahogy elkerülte a figyelmemet...ejj... De a végére értem, és jelentem, brutál jó volt! Nem kíméled a karaktereket, és nem kíméled az olvasót sem :D Fordulatokban gazdag a regény, én alig tudtam letenni. Betárazom az első könyvet is, viszont azt el kell mondanom, nem éreztem a hiányát, számomra keret volt így is. Így még jobban felcsigázott, hogy vajon miről szólhat az első kötet. Az epilógus nagyon tetszett, nagyon szépen varrtad el szálakat. Nem volt hiányérzetem, amiért nagyon hálás vagyok. UI.: én szívesen olvasnék egy könyvet a "másik" két megtermékenyített nőről és gyermekeikről, akik mondjuk az egyik letört hajórésszel sodródtak a csillagköd felé, és megmentik őket... :D (Ha túl spoileres volt, akkor az utolsó mondatot nyugodtan töröld, vagy szólj és törlöm... :D :D ) Bevallom a Xeno előtt nem ismertem a neved, de annak olvasása után, biztos voltam benne, hogy aki ilyen könyvet tud írni, annak oda kell figyelni az írásaira. Az újrakiadott Isten gépeit vettem meg, de akkor még előtte van egy kis restanciám. :)

   Törlés
  2. Ha nem hiányzott az első kötet, akkor nincs gond.:) Bevallom, nagyon nem emlékszem már részleteiben a két regényre (eltelt azért közben 15 év), de az első kötet felvezette a wanctenek érkezését, meg a főbb konfliktusokat, stb.

   Törlés
 9. Kedves Botond!

  Én a korai könyveiddel kezdtem. Erdőhold, én a halhatatlan. Utána A poszthumán döntés, Isten gépei(első kiadás) ezek nagyon tetszettek. Az időutazás napja és tegnapja is megfogott. Imádom az időutazós sztorikat. Ezeket képregényben is simán el tudtam képzelni. Az ember könyve viszont számomra egy nagy katyvasz volt, az nem tetszett. A Xenot még nem olvastam arról nem tudok nyilatkozni. Remélhetőleg hamar bele tudok kezdeni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Az ember könyve egy talán túl merész, kísérletező könyv volt, és bár, sokan meg arra biztatnak, hogy írjak még ilyeneket, szóval, nehéz dolog ez. Egy biztos, egyelőre még minden könyvem egy kicsit más, mint az eddigiek. A Xenót is ajánlom, mert az eddigi visszajelzések alapján ez tűnik az eddigi legjobb regényemnek.:)

   Törlés
 10. Az Erdőhold sorozat akkor örökre befejezetlen marad? Mert szeretném elolvasni, hogy mi lett a vége.

  VálaszTörlés