Melyik Hackett-regényt olvassam?

Helló, örülök, hogy itt vagy!

Ha már régóta olvasóm vagy, ez az írás most elsősorban nem Neked szól.
Ha viszont még nem olvastál tőlem semmit, vagy már találkoztál valamelyik regényemmel, de érdekelnének más történetek is, csak nem tudod, hogy melyik milyen, akkor megpróbálok segíteni...


Sosem hallottam még rólad...
Kezdd itt!

Miket írsz?
Minden regényem science fiction, de mindegyik kicsit más, mint a többi, úgyhogy például sorozatokat Az időutazás napja és Az időutazás tegnapja duológián túl egyelőre ne keress, én az egy könyv - egy történet híve vagyok, de egyszer majd valószínűleg ez is változni fog.
Ezeket a regényeket írtam az utóbbi bő egy évtizedben (fülszöveget, kritikákat, bővebb információt a címekre kattintva találsz):
Eldobható testek
Xeno
Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról
Az időutazás napja
Az időutazás tegnapja
Az ember könyve
A poszthumán döntés

Hol tudom megvenni a könyveidet?
A legújabbak bármely könyvesboltban kaphatóak, a régebbiek közül elképzelhető, hogy esetleg elfogytak, de időnként van újrakiadás, utánnyomás.
Libri: https://www.libri.hu/szerzok/brandon_hackett_105824.html
Bookline: https://bookline.hu/szerzo/brandon-hackett/12817216?page=1
Book24.hu: https://www.book24.hu/szerzo/brandon-hackett
Agave könyvek: https://www.agavekonyvek.hu/szerzo/brandon-hackett

Van belőlük e-könyv is, ezeket a Dibook.hu oldalon keresd, továbbá közvetlenül az Agave kiadó webboltjában is megrendelhetőek a bolti árnál jóval nagyobb kedvezménnyel.

Melyik regényedet ajánlod? Szerinted melyik fog nekem tetszeni?
Így, látatlanban fogalmam sincs. Lehet, hogy mindegyik, lehet, hogy egyik sem, de remélem, minél több.:)
A moly.hu-n rengeteg értékelést, véleményt találsz az egyes könyveimről, amelyek segíthetnek a döntésben.

Azonban ha az Eldobható testek, a XenoAz időutazás napja és az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról valamelyikével kezded, nagyot nem tévedhetsz.

Mit lehet tudni az új regényedről?
Eldobható testek lesz a címe, és 2020. szeptemberében jelent meg.
2338-ban játszódik, amikor az emberi civilizáció a Naptevékenység megváltozása miatt kénytelen volt elhagyni a Földet, és a Jupiter- és Szaturnusz holdjain, valamint ezernyi aszteroida belsejében épített űrotthonokban él.
Váratlanul megjelenik egy új technológia, amely segítségével legyőzhető a halál, és az emberek kiszabadulhatnak a testük börtönéből, és úgy váltogathatják azokat, akár a ruhákat. Ez pedig alapjaiban rengeti meg az egész társadalmat, és egy olyan háborúhoz vezet, amely akár az egész civilizációt elpusztíthatja.
A főhős Vireni Orlando ügyésznő, aki egy államokon túli igazságügyi szervezet jogásza, és társaival együtt megpróbálja megakadályozni a kitörő káoszt. Ez egy lendületes, de sok társadalmi és erkölcsi kérdést felvető regény, sok meglepő fordulattal.

Izgalmas, egyedi idegen civilizációkról szeretnék olvasni! Lehetnek benne űrhajók is!
Ez esetben a Xeno a te regényed, ebben többet is találsz közülük, és a maguk módján mindegyik faj nagyon különleges, legyen szó a kommunikációs formájukról, az életmódjukról, vagy a viselkedésükről.
A Xeno 2117-ben játszódik, az emberi faj három másik, nagyon eltérő idegen civilizációval kényszerül együtt élni:
- az egyik egy folyamatos alkotói kényszerben élő, gyorsan szaporodó kultúra, akik színekben gondolkodnak, és amerre járnak, kis szobrocskákat hagynak maguk után, a beszédük tele van színalapú kifejezésekkel
- a másik egy víz alatt élő, manipulatív faj, amely nukleáris technológiájával lassan felforralja a saját óceánját, és kétségbeesetten keresik a menekülés lehetőségét
- a harmadik faj képviselői olyan lények, amelyek folyamatosan felejtik el szupertechnológiákkal teli múltjukat egy vírusnak köszönhetően, különböző hőmérsékleti tartományokkal kommunikálnak, és nem nagyon tudjuk őket megérteni sem.
Xeno-jegyzetek című háromrészes cikksorozatban bővebben írtam a regényről és a benne szereplő idegen civilizációkról, a kommunikáció problémáiról és arról, hogy létezhetnek-e egyáltalán a valóságban más értelmes fajok rajtunk kívül.
Ezen túl ajánlom még Az ember könyvét, ebben egy idegen faj elrabol a Földről háromezer embert, és a saját bolygójukra hurcolja őket. Ez a faj nagyon-nagyon bizarr, szagokkal kommunikálnak, és többek közt tetszőlegesen változtatják a génállományukat.

Időutazás? És valami pörgős sztorit szeretnék...
Ha gyors cselekményre és izgalmakra vágysz, és szereted az elszállt ötleteket, na meg az időutazást, akkor Az időutazás napja és folytatása, Az időutazás tegnapja lehet, hogy tetszeni fog.
Úgy kezdődik, hogy bekapcsolják az első időgépet, és abban a pillanatban kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön, és a jövő összes technológiája azonnal elérhetővé válik, ez pedig felforgatja a Föld és a főszereplők életét.
Ebben a regényben megpróbáltam végiggondolni, hogy milyen következményekkel járna, ha tényleg létezne időutazás. Mert ez egy olyan technológia, amely a feltalálának pillanatától bármely jövőbeli korban létezhet, eltitkolni nem lehet, ezért onnantól minden egyes pillanatból, évből bárki időutazgathat. Ami totális káoszhoz vezet.

A gyorsuló technológiai fejlődés következményeiről szeretnék olvasni!
Ez esetben az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákrólt ajánlom, amely a gyorsuló technológiai fejlődés következményeivel foglalkozik, valamint azzal, hogy mi történik, ha elérjük a technológiai szingularitást, és a fejlődés őrült tempóra vált: vannak benne MI-k, technológiai szingularitás, poszthumánok, titokzatos, egy magasabb rendű civilizáció, anyagmanipuláció.
És ott van még Az időutazás napja is, amelyben egy speciális technológiai ugrás szerepel, én temporális szingularitásnak neveztem el, mivel a globális időutazás következtében a jövő összes technológiája azonnal elérhetővé válik, ami igazán nagy káoszt okoz.

A poszthumán-transzhumán sci-fik érdekelnek és az emberen túli létezés.
Ilyet több regényemben is találsz, mert ez az egyik kedvenc témám. Ez a témája idén megjelenő, Eldobható testek című regényemnek is.
A poszthumán döntés egy  Naprendszeren kívül játszódó, tudatfeltöltésről és idegen genetikai vírusról szóló történet, 2007-es, kicsit talán már nehezebben beszerezhető. Az Isten gépei karakterei részecskékre bontják a testüket, Az ember könyve egyes szereplői genetikai átalakításokat képesek végezni magukon. Az időutazás napja és folytatása főhősei pedig időgépet hordanak a testükben.

Érdekes karakterekről szeretnék olvasni. Melyik a kedvenc szereplőd?
A személyes kedvencem Vireni Orlando ügyésznő az Eldobható testekből, valamint Dr. Olga Ballard, a Xeno idegen fajokat kutató fiatal tudósnője. A Xenóból nagyon szeretem a fura idegen fajú szereplőket is.
Az időutazás napja egyik főszereplője pedig a maga az időutazás feltalálója, egy fizikus, aki egy meglehetősen öntörvényű figura, sajátos gondolkodással, rigolyákkal.

Mennyire "csak férfiaknak" szóló történetek ezek?
Értem, mire gondolsz. Szerintem a science fiction uniszex zsáner, de tény, hogy akadnak a karakterek helyett sokkal jobban a technológiai és a társadalmi hatásokra fókuszáló regények is, én is írtam hasonlót, az Isten gépeit.
A többi regényem viszont nem ilyen, így bárki, akit kicsit is érdekel a jövő, kezébe veheti a könyveimet.
Nagyon szeretem a női főszereplőket, emiatt több regényem főhősei nők, pl. az Eldobható testek főszereplője Vireni Orlando, a Xeno narrátora, Dr. Olga Ballard xenológusnő, Az időutazás napja folytatásában Rebeca és Octavia, vagy A poszthumán döntésből Nicole, és  az Isten gépei főszereplője, Szófia.

A mindfuck regényeket szeretem, amelyek meg tudnak lepni, és "kifordítják az agyamat"...
Ez esetben jó helyen jársz, mert én is ezeket a regényeket szeretem, úgyhogy a legtöbb történetem ilyen.
Az időutazás napja úgy kezdődik, hogy az első időgép működésbe lépésekor 200 milliárd időutazó jelenik meg a Földön.
Az Eldobható testekben a testnyomtatás technológiája alapjaiban változtatja meg az emberi civilizáció évezredes szokásait, gondolkodását a testről, és az egyénről.
Az Isten gépei (és más történetek MI-kről) kezdetén a Földet egy ismeretlen erő egy vörös törpecsillag köré helyezi, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár az emberiségre nézve.
 a Xeno kezdetén pedig egy magasabb rendű, idegen civilizáció három másik idegen fajjal zárja össze a Földet, így a regény kezdetén, 2117-ben a Föld lakossága 15 milliárd, ebből 6 milliárd ember, 9 millió más fajú lény, más néven xeno (és ez csak a kezdet).

Valami nagyon furcsát szeretnék, ami kimozdít a komfortzónámból.
Ez esetben Az ember könyvét ajánlom, itt aztán nagyon bizarr lények nagyon furcsa helyzetekbe kényszerítik a főszereplőket.

Szeretem a Térség-sorozatot...
Ez esetben elsősorban az Eldobható testeket ajánlom. Ez is a Naprendszer különböző helyszínein játszódik, a terraformált Ganümédész vagy Titán holdaktól kezdve lakhatóvá tett aszteroida belsőkön át, és még egy sor csatajelenet is lesz bennük a morális konfliktusokon túl.
Ezen felül a Xenót, amiben politikai csatározások és idegen fajok is megtalálhatók, plusz űrhajók, űrbéli összecsapások és megannyi izgalmas rejtély.

Szerinted melyik a legjobb regényed?
Valószínűleg ahány olvasót kérdezel, annyiféle választ fogsz kapni. Én általában a legutolsó, megjelent regényemet szoktam erre felelni, ami most éppen az Eldobható testek. De érdemes például a moly-hu-n átböngészni a regényeimről írt véleményeket, ez alapján könnyen el tudod dönteni, neked melyik tetszhet.

És melyik a legsikeresebb?
Jelen pillanatban, az eladási számok alapján a 2014-es Az időutazás napja és a 2008-ban kiadott, majd 2018-ban újramegjelent Isten gépei fogytak a legjobban, előbbinek lassan közeleg a harmadik kiadása is, utóbbi pedig 2018 őszétől egy megújult, javított, exkluzív kiadásban kapható újra négy novellával kiegészítve.
Időarányosan nézve pedig a Xenóból vásárolták meg eddig a legtöbb példányt.

Hol lehet dedikáltatni, találkozni veled?
Ezen a linken megtalálhatod az aktuális eseményeket, rendezvényeket, ahol szerepelni fogok, de egyébként a Facebookon és itt, a honlapon is megosztom a közelgő eseményeket.
A Covid miatt most azonban egyelőre sajnos sehol, de amint a vírushelyzet véget ér, remélhetőleg lesznek végre újra könyves rendezvények. Talán a 2021. tavaszi Könyvfesztivál már ilyen lehet.

Vannak novelláid is?
Sajnos csak kevés, mert nem vagyok novellaíró típus. Az utóbbi tíz évben 5 novellát írtam, négy közülük egybegyűjtve az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról kötetben található meg, az ötödik pedig  a 2050 című ifjúsági antológiában olvasható.

Vannak a fentieken kívül más regényeid is?
Igen. Ezek még nagyon a pályám elején születtek, és sokan szeretik az Én, a halhatatlant, A negyedik gyarmatot és az Erdőholdat is. Ezek teljesen más, még egy kiforratlanabb stílust, gondolatvilágot képviselnek, mint A poszthumán döntéstől számított könyveim. Ezek egy nagyobb, összefüggő sorozat részei, ami végül sajnos befejezetlen maradt, mert másfelé fordult az érdeklődésem, de az egyes történetek ettől még önállóan is élvezhetőek.

Ha van még kérdésed, tedd fel nyugodtan kommentben!

18 megjegyzés:

 1. Kedves Botond!
  Az az igazság, h. én személy szerint a korai könyveidet imádtam (Erdőhold, Én a halhatatlan stb.), de az újabb könyveidet nem mindet bírtam elolvasni, már az elején meguntam. A régieket viszont még 2. olvasásra is nagyon élveztem. Bocs.

  VálaszTörlés
 2. Nincs miért, ugyanis igyekszem valamennyire mindig másfajtát írni, kísérletezgetek, és annak örülök, ha van, ami tetszett.
  Majd esetleg a legközelebbi regényem lehet, hogy megint tetszeni fog, az elvileg elég gyors tempójú ahhoz már az elejétől, hogy ne legyen unalmas.:)

  VálaszTörlés
 3. Nem is csak a gyors tempó miatt tetszettek a korai könyveid, hanem a téma, a misztikus hangulat, humor miatt. Az újabb könyveid inkább technikai, tudományos hangulatúak számomra.

  VálaszTörlés
 4. Véletlenül nem tervezed a Marcus Barbess vonalat 1-2 regény erejéig valamikor folytatni?

  VálaszTörlés
 5. Most hogy belegondolok, lehet, h. azok voltak életem legjobb sci-fi könyv élményei...

  VálaszTörlés
 6. Hú, nagyon nehéz lenne már újra felvenni a fonalat. Én akartam túl nagyot markolni elsőre sajnos. Inkább valamiféle rebootként tudnám elképzelni. Ha úgy vesszük, a Xeno pl. valamiféle Negyedik gyarmat újragondolásként is tekinthető, noha teljesen más, de az alapgondolat hasonló.

  VálaszTörlés
 7. Szia!

  Én a Xenoval kezdtem, és nálam brutál mód betalált. Nagyon zavar, ami a mai világban körülöttünk zajlik, és nagyon jó volt, átültetve, kicsit kívülről szemlélni/olvasni a helyzetet. Sok morális kérdést vetettél fel a könyvben, és szerencsére a sci-fi lehetőséget teremt nem megválaszolni mindet :D Trükkös! Ezen felbuzdulva szereztem be még két könyvedet, az Isten gépeit, illetve az Erdőhold Urait. Ez utóbbival kezdtem. Még folyamatban van az olvasása, de már többször majdnem kitéptem a hajam izgalmamban/idegességemben. Már a könyv első felében annyit csavarsz a történeten és olyan szálakat hozol be, hogy amikor nekem bevillan, hogy miféle szelencéket nyitsz ki,vagyis meglódítottad a fantáziámat, hogy "úristenvajonmileszebbőlmerthaeztaszálatvégigírjakkorenenkakönyvnek20.000oldalasnakkellenelennie". :D De aztán mindig találsz valami frappáns öltést, amivel a kitáruló fantáziazsák száját ügyesen visszazárod, és nem hagyod nagyon elkalandozni az olvasót.

  VálaszTörlés
 8. Norbert Labancz:
  Vigyázz, mert az Erdőhold urai egy két részes kötet második kötete!:) Van előtte egy ugyanekkora első kötet, az Erdőhold címmel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez valahogy elkerülte a figyelmemet...ejj... De a végére értem, és jelentem, brutál jó volt! Nem kíméled a karaktereket, és nem kíméled az olvasót sem :D Fordulatokban gazdag a regény, én alig tudtam letenni. Betárazom az első könyvet is, viszont azt el kell mondanom, nem éreztem a hiányát, számomra keret volt így is. Így még jobban felcsigázott, hogy vajon miről szólhat az első kötet. Az epilógus nagyon tetszett, nagyon szépen varrtad el szálakat. Nem volt hiányérzetem, amiért nagyon hálás vagyok. UI.: én szívesen olvasnék egy könyvet a "másik" két megtermékenyített nőről és gyermekeikről, akik mondjuk az egyik letört hajórésszel sodródtak a csillagköd felé, és megmentik őket... :D (Ha túl spoileres volt, akkor az utolsó mondatot nyugodtan töröld, vagy szólj és törlöm... :D :D ) Bevallom a Xeno előtt nem ismertem a neved, de annak olvasása után, biztos voltam benne, hogy aki ilyen könyvet tud írni, annak oda kell figyelni az írásaira. Az újrakiadott Isten gépeit vettem meg, de akkor még előtte van egy kis restanciám. :)

   Törlés
  2. Ha nem hiányzott az első kötet, akkor nincs gond.:) Bevallom, nagyon nem emlékszem már részleteiben a két regényre (eltelt azért közben 15 év), de az első kötet felvezette a wanctenek érkezését, meg a főbb konfliktusokat, stb.

   Törlés
 9. Kedves Botond!

  Én a korai könyveiddel kezdtem. Erdőhold, én a halhatatlan. Utána A poszthumán döntés, Isten gépei(első kiadás) ezek nagyon tetszettek. Az időutazás napja és tegnapja is megfogott. Imádom az időutazós sztorikat. Ezeket képregényben is simán el tudtam képzelni. Az ember könyve viszont számomra egy nagy katyvasz volt, az nem tetszett. A Xenot még nem olvastam arról nem tudok nyilatkozni. Remélhetőleg hamar bele tudok kezdeni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Az ember könyve egy talán túl merész, kísérletező könyv volt, és bár, sokan meg arra biztatnak, hogy írjak még ilyeneket, szóval, nehéz dolog ez. Egy biztos, egyelőre még minden könyvem egy kicsit más, mint az eddigiek. A Xenót is ajánlom, mert az eddigi visszajelzések alapján ez tűnik az eddigi legjobb regényemnek.:)

   Törlés
 10. Az Erdőhold sorozat akkor örökre befejezetlen marad? Mert szeretném elolvasni, hogy mi lett a vége.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, sajnos nagy valószínűséggel ebben a formában örökre befejezetlen lesz.:(

   Törlés
 11. Kedves Botond!

  Olvastam az Időutazás napja című regényedet, ami nagyon tetszett. Bár szeretem a sci-fi műfajt, az igazi kedvencem a fantasy, ebből kifolyólag érdeklődnék, hogy esetleg elképzelhető, hogy a jövőben nem "csak" tudományos-fantasztikus műfajban fognak születni műveid, hanem kipróbálod magad fantasy vonalon is?

  Üdv: E

  VálaszTörlés
 12. Szia!
  Ez egy nagyon jó kérdés, és nem is tudok rá egyértelműen sem nemet, sem igent mondani.
  A közeljövőben nincs ilyen tervem, bár most, hogy elkészült az Eldobható testek szereksztése, a következő projekt egy távoli jövős történet lesz, amely nem korlátoz semmilyen módon, és az ilyenfajta sztoriknál, lásd pl. Dűne, lehet akár fantasyként is értelmezni, még ha nem is az.:)

  VálaszTörlés
 13. Szia.
  Én még csak az Erdőhold és az Erdőhold urai könyveid olvastam.
  Meg kell valjam, lenyűgözött a két könyv. Hihetetlen nagy élményt nyújtott. Elismerésem. Az Erdőhold urai végén a halhatatlanok legendája kerül pár sorban bemutatásra. Szerintem sokunk véleményét osztom meg veled azzal, ha arra buzdítanálak, hogy írd meg ezt a regényt, mert a fentebb nevezett két regénynek még ennyi idő elteltével is így teljes a zárása, már ha zárnád s nem írnál azon felül is még-még-még kapcsolódó regényeket. Mindezt szívesen olvasnánk.
  Mond, légyszíves, hogy tervezed a folytatást.
  Köszönettel:
  Róbert

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Mondanám, ha igaz lenne, de sajnos elég kicsi az esély rá, hogy ez megvalósul.
   Kezdő íróként elkövettem azt a hibát, hogy túl nagy világot akartam építeni, és sajnos nem sikerült a végére érnem, mert közben rájöttem, hogy mást, máshogyan szeretnék írni. Sajnos az elmúlt több mint másfél évtizedben el is távolodtam ettől a világtól. Ennek ellenére valahol mind a Gyarmatbirodalom, mind az Erdőholdak önmagukban kerek egészet alkotnak, a Halhatatlanos rész az, ami nem kap teljes lezárást. (Szerintem ha nem lett volna az Erdőhold urai végén a beharangozó, nem is hiányozna senkinek bármilyen folytatás.:)
   Azóta nem is írtam sorozatokat, kivéve Az időutazás napja és tegnapja duológiát, de ez idővel talán változik. Főleg, mivel a Xeno című idegenes scifi regényemhez is rengetegen szeretnének folytatást, ez egyszer talán megvalósul.
   Addig is azonban szeretettel ajánlom a többi regényemet, mint a Xeno, Az időutazás napja és tegnapja vagy az Isten gépei, esetleg A poszthumán döntés. Na, meg az idén megjelenő Eldobható testeket!
   Botond/Hackett

   Törlés