AZ EMBER KÖNYVE (2012)


Háromezer embert ragadtak el egyszerre a Föld különböző pontjairól. Köztük van Attila, a félénk budapesti kamasz fiú, Jurij Vitkov, a magabiztos orosz vállalkozó és annak lánya, a tízéves Aurora is. Háromezer ember, akik most egy élő űrhajó belsejében utaznak, és minden pillanatban egyre távolabb kerülnek a Földtől. Nyomasztó körülmények között élnek összezsúfolódva, erkölcsök nélküli, öntörvényű közösségbe szerveződve anélkül, hogy tudnák, miért kerültek ide, hova tartanak, és milyen sorsot szántak nekik elrablóik. Hamarosan egy számukra felfoghatatlan, idegen világba érkeznek, ahol az evolúció egészen más utat választott magának, és az érkezésük fajok és kultúrák százainak életét dúlja fel. Attila, Jurij és a többiek előtt csak a túlélés lebeg, de előbb-utóbb szembe kell nézniük egy sokkal fontosabb kérdéssel. Vajon sikerül-e megőrizniük az emberi mivoltukat?

Megjelent 2012. júniusban az Agave kiadónál papírkönyvben, valamint e-könyvként is.


Terjedelem: 304 oldal
kiadó: Agave kiadó
Kötés: puhakötés ragasztva  
Megjelenés: 2012.06.07.
ISBN: 978 615 5049 76 7
Ide kattintva elolvasható a regény első fejezete kedvcsinálóként.

Vélemények a könyvről:

1.  Szubjektív Kultnapló, alias Pomsár Péter: “Ha csak ezt az egy történetet írja meg Botond, akkor is ott a helye a nagyok között. Sokáig készült, többször újra lett gondolva, aztán mégis a Könyvhétre jelent meg, csak egy évvel később. Megérte várni, kiváló mű született. Mondom ezt úgy, hogy idén már volt A felhúzhatós lány, A kvantumtolvaj és a Vének háborúja is, és Brandon Hackett munkája simán beleillik a sorba színvonal tekintetében.”
http://kultnaplo.blogspot.hu/2012/06/brandon-hackett-az-ember-konyve.html

 2. SFmag.hu: “…kis hazánkban a hard sci-fi eddig csak az angolszász írók privilegizált területe volt. Most végre van egy szerzőnk itthon is, aki szinvonalat tud létrehozni ebben az alzsánerben. Remélem ez a könyv csak az első a magyar hard sci-fi regények eljövendő hosszú sorában.”

3. FFG books blog: “…Újabb remek példát találtam rá, hogy a magyar sci-fi írók igenis tudnak sci-fit írni. Ezt erősíti meg Brandon Hackett hihetetlen világa, és nagyszerű fantáziája.”

4. Shanara blogja: “Sci-fi rajongóknak kötelező olvasmány ez a kötet, mert kifejezetten egyedi az ötlete, a kivitelezése, a mondanivalója, a hangulata. Továbbra is úgy gondolom, hogy Brandon Hackett, azaz Markovics Botond egy kiemelkedő tehetségű és végtelen fantáziájú író. Már most érdekel, hogy miről fog szólni a következő regénye. Egy biztos, az is különleges és egyedi lesz.”

5. FantYAstic Volumes: “…érdekes utazás volt, egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam Az ember könyvét. Szeretném leszögezni, hogy ez egy teljességgel felnőtt könyv, így ezt feltétlenül vegyétek figyelembe olvasás előtt. Kíváncsi vagyok a második részre, mely ugyan nem kapcsolódik majd szervesen a történethez, de ebben a világban játszódik majd.”

6. Lawrence blogja: “ regény hangulata kitűnő, el lehetett benne merülni és megadta a megértés katarzisát a végére. Kíváncsian várom a folytatást és a szerző bármilyen új regényét.”

7. Hármaskönyvelés (hallgatható mp3 formában), Kiss Gabriella: “Örülök, hogy ilyen sci-fik jönnek létre magyar nyelven, magyar írótól. Szerintem jó könyv.”

8. Keményfedél blog (Nima): “…Nekem nagyon tetszett ez a világ, és mivel volt jópár szereplő, akit tudtam utálni, teljesen életszagú lett a regény, csak hogy stílusos legyek. A környezet, ahová csöppentek, egyedi volt, én legalábbis nem olvastam még hasonlóról, és az idegenek céljai/kommunikációja is újdonság volt. Igazán jó szórakozás olvasni, mindenkinek ajánlom, aki unja a sablonos sci-fi elemeket, és valami újra és egyedire vágyik.”

9. Holdpont.hu: “Brandon Hackett láttatja velünk a történetet, rengeteg lehetőséget ad arra, hogy beleképzeljük magunkat az általa alkotott, folyamatos mozgásban lévő világba. A könyv hangulata magával ragadó, el tudnám képzelni animációs filmként, gyönyörű képekkel, szomorú és felemelő dalokkal a háttérben.”

10. Könyvesem blog:Én még sci-fit ilyen gyorsan nem faltam be. Durván 2 és fél nap alatt végeztem vele, ami a mostani “életem” mellett hipergyors teljesítmény… Az ember könyve nagyon jól megírt, izgalmas, olvasmányos sci-fi.
A szerző igyekezett nagyon részletesen ábrázolni a kitalált és jól felépített kis álomvilágát, még nagyjából én is láttam magam előtt a bolygót, az űrlényeket, ami nem kis dolog. :o P”

11. Amik érdekelnek blog: “Nagyon megfogtak a helyszínek, az ötletes leírások és főleg az idegenek bemutatása. A változatosságuk. Nagyon tetszettek a fejezetcímek és a fejezeteket indító idézetek is. Imádtam, hogy izgultam a szereplőkért. Sajnáltam Jurijt, mert tehetetlen volt, mert nem tudta megvédeni a családját, sajnálta Attilát mert könnyen kihasználták, sajnáltam még az űrlényeket is. És hogy mitől lesz ez az egész még jobb? Szerintem attól, hogy mai…”

12. Ekultura.hu (Mayer István): “Brandon Hackett ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt helyezett az emberek árnyalt ábrázolására: sikerrel járt. Mivel emellett egy igen sokszínű, izgalmas világot is alkotott, már csak a cselekményt lehetett volna elrontani, de a számos szerkesztési munka során azt is sikerült kellően feszessé formálni. Science fiction rajongóknak mindenképpen ajánlott elolvasni, de talán a fantasztikum más területei iránt érdeklődőknek is érdemes tenniük vele egy próbát.”

13. Könyvgalaxis blog (Nita): A történet csodálatosabbnál csodálatosabb ötletekkel van tele, nem győztem ámulni az idegenek és az idegen világ szépségein és rémségein. Amikor azt hittem, valamit már nem lehet fokozni, Hackett még inkább rátett egy lapáttal, és engem és hőseinket is folyamatosan kirángat a komfortzónánkból, amit én egyáltalán nem bántam. Imádtam a fejezetek elején található idézeteket, amelyek mindig tökéletesen utaltak a várható történésekre, és a Nyomorultakból vett idézeteket. Még inkább kedvem támadt hozzá, hogy elolvassam Victor Hugo nagyszabású regényét.  Nálam teljes a rajongás Az ember könyve iránt, az utóbbi idők egyik legjobb sci-fije, amit olvastam, és nem csak magyar viszonylatban. Itthon ezután nagyon fel kell kötnie az írótollát annak, aki Hackett nyomába szeretne érni.
http://konyvgalaxis.blogspot.hu/2012/07/brandon-hackett-az-ember-konyve.html

14. Bookworm Katica blogja: “…Nagyon ötletes Hackett, ebben a különös világban az idegenek illatokkal kommunikálnak, emellett végig úgy éreztem, hogy az általa létrehozott világ teljesen kerek és egész, ez a fajta képzelőerő engem mindig elvarázsol…”
http://bookwormkatacita.blogspot.hu/2012/07/brandon-hackett-az-ember-konyve.html

15. Könyvvizsgálók blog: “Szeretem ezt a könyvet. Az emberét. Hírlik, folytatás jön hozzá – nagyon remélem, hogy az író, aki egykor fantáziabirodalmakat épített, majd (nem tudom, mennyi szívfájdalommal, de) odahagyta őket ezúttal nagyobb sikerrel őrzi meg szimpatikus története léptékeit és arányait, s a fantasztikum tudományos színvonalát. Merthogy magasra tette a lécet. És higgyétek el – magyar fantasztikus íróról, regényről lévén szó – ezt nagyon jó érzés leírni.”
http://konyvvizsgalok.blogspot.hu/2012/07/brandon-hackett-az-ember-konyve.html

16. Byblosbookz blog: “Egyszóval jellemezve a könyvet: húú. Két szóval: húú húú. Nem másnak szól a jellemzés, mint az ötletnek, ami ebben a műben kifejtésre került. Az ötlet a génművészetről, egy idegen faj általi elrablásunkról, az idegenek életéről és fejlettségéről nagyon eredetinek tűnnek.”
http://byblosbookz.wordpress.com/2012/07/22/az-ember-konyve/

17. Benkő Marianna blogja: “Néha fájdalmasan szép, néha pedig fájdalmasan kevés Az ember könyve, de megindított, elgondolkodtatott és elringatott, ez pedig minden hibája ellenére már sokkal több, mint amit az utóbbi időben magyar sci-fi kihozott belőlem. Az biztos, hogy elolvasása után nehezen jött álom a szememre, mert belebújt a bőröm alá és nem engedte, hogy elfelejtkezzek róla. Így vált észrevétlenül is emlékezetes alkotássá, amely érdemes a hazai SF közönség figyelmére, mindenkinek bátran ajánlom.”
http://www.intergalaktika.hu/profiles/blogs/brandon-hackett-az-ember-k-nyve

18. És egy reflexió az előző ismertető egyik felvetésére Bernátzki Lajostól, alias DBL:
http://www.intergalaktika.hu/profiles/blogs/reflexi-k-egy-kritik-ra-benk-marianna-az-ember-k-nyve

19. Maanji, alias Kolozsvári Zsófi blogja:  “Az idegen világ és benne a lények ábrázolása egyedi és eszméletlenül képi, az idegenek tényleg idegenek, kommunikációjuk megalkotásáért hatalmas pirospont, és egy másik a fejlődésért, ahogy Attila kezdi egyre jobban megérteni. A könyvön átvonuló A nyomorultak-utalások párhuzammá érnek, és egy csodaszép, lírai jelenetben teljesednek ki, gyönyörű megoldás. A nézőpontkarakterek választása megvilágosodik, végigkísérjük mindhárom fókuszkarakter jellem-(és nemcsak jellem-)fejlődését. A vége teljesen mellbevágott (végig reménykedtem), még egy könnycseppet is kicsalt belőlem.
Az ember könyve jól illeszkedik Hackett könyveinek sorába: mindegyik kötelező darab egy ma sci-fit kedvelő magyar olvasónak. A következő Hackett-írást is aznap fogom megvenni, amikor megjelenik."
http://maanji.blogspot.hu/2012/07/hetvegi-olvasasmaraton-hatasa-alatt.html

20. Acélpatkány blogja: “…sokkal eredetibb és ötletesebb, mint a korábbi két regény, és nem csak emiatt mondom, hogy jobb azoknál. A szerző tudatosan törekszik arra, hogy több értelmezési réteget is elrejtsen, apró mazsolákat az ilyenek iránt fogékony olvasók számára. Itt a cselekmény is sokkal átélhetőbb, a kitalált világ pedig érdekesebb, minden oldalon újabb és újabb meglepetés várja az olvasót.”
http://acelpatkany.blogspot.hu/2012/08/az-ember-konyve.html

21. Az Sfportal ismertetője: “Mint minden jobb könyvnek, ennek is több olvasata lehetséges. Lehet egyszerű csak divatos „elrablásos” science-fictionnak olvasni. Lehet összezárt csoportok szociológiájának értelmezni. Esetleg még fejlődésregénynek is. Vagy csak simán SF-nek, amit egy nagy ötlet mozgat.”
http://www.sfportal.hu/testeknek-teremtoje-brandon-hackett-az-ember-konyve-13784.scifi

22. A Könyvmolyz blog ismertetője: “Egy bizonyíték arra, hogy nem csak hazánkon kívül születnek zseniális sci-fi regények. Brandon Hackett (Markovics Botond) könyve a hazai science fiction irodalom trónján foglal helyet.”
http://konyvmolyz.web4.hu/cikk/kritika-brandon-hackett-az-ember-konyve

23. Könyveszug blog ismertetője: “Szeretem, és büszke is vagyok az anyanyelvemre, de ilyen esetekben nagyon tudom sajnálni, hogy nem egy elterjedtebb nyelv a magyar. Ugyanis, ha Brandon Hackett nem Markovics Botond lenne írói állnéven, és mondjuk ha amerikainak született volna, akkor ezért a regényért már filmproducerek ölnék egymást, és olyan szenzációs mozit csinálhatnának belőle, ami mérföldekkel verné a versenytársakat a kategóriájában.”

24. A Geekz blog ismeretője: “Hm, lássuk csak, az élvezhető magyar sci-fi kifejezés lassan kezd értelmet nyerni… ezt meg hogy csináltad, Marty?”

25. Könyvesblog: “…Azt hiszem ez a legnagyobb elismerés egy könyvnek. Ha eléri, hogy a mélyére nézzek. Hogy belegondoljak a folytatásba, az okokba és a lehetőségekbe. Akkor elmondhatom, hogy megérte elolvasni, és évek múltán is emlékezni fogok rá.”

26. Ross könyves blogja (év végi értékelés kapcsán): “…Markovics Botond elkövette azt a súlyos hibát, hogy magyarnak született. Ha csak egy csöpp esze van, akkor valóban Brandon Hackettként jön a világra, egy legalábbis USA szintűen fejlett országban. Ha ugyanis így tett volna, akkor Hollywood legmenőbb producerei jelenleg egy mocskos, vérrel borított arénában marcangolnák egymás torkát a filmes jogok megszerzéséért. “
http://rosskonyvek.blog.hu/2013/01/01/2012_top

27. Profundus Librum blogja: "A "nagy dobás" a Homály leírása és a génmanipuláció, mint egy egész faj (vagy fajok millióinak) alapvető igénye, joga és veleszületett képessége. A Homály lényei a végletekig hedonisták. A környezetükben található gének mindegyikét magukba olvasztva azzá alakulnak, amivé csak vágynak. A tükörbőrűek hatására egy ideje leginkább már az átalakulásra is közönyösen tekintenek. Semmi újdonság nincs az életükben, amiért lelkesedni tudnának. Ezért ment el innen Menta - a "géndizájner" - a távoli űrbe, hogy új gének levadászásával keltse fel újra a génvágyat a Homály népeiben. Az új génbank persze az emberiség. Hú! Ennek a könyvnek az elolvasásáig nem is tudtam, hogy ennyire a génmanipuláció, az önkéntes alakváltás ellen vagyok."
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/03/brandon-hackett-az-ember-konyve.html

Feltöltés alatt…

Kapcsolódó interjúk:
Magyar Demokrata 2012/34
Magyar Narancs 2012/39
SFmag.hu: http://sfmag.hu/2012/06/19/az-ember-konyve-interju-brandon-hackett-tel/
Ekultura.hu: http://ekultura.hu/olvasnivalo/egyeb/cikk/2012-06-27+13%3A00%3A00/interju-brandon-hackett-markovics-botond-2012-junius
Tündérgyári videointerjú: http://www.youtube.com/watch?v=mVEcs1iJO8A
Kultography.hu: http://www.kultography.hu/2012/08/17/en-is-az-olyan-konyveket-szeretem-amik-visszhangokat-keltenek-bennem-interju-brandon-hackettel/
Cultura.hu: http://cultura.hu/szub-kultura/csak-fantazia-es-a-jovo-iranti-kivancsisag/
Sfportal.hu: http://www.sfportal.hu/mint-egy-kisgyermek-aki-legoval-jatszik-interju-brandon-hackettel-13555.scifi
Ekultúra TV videointerjú: http://indavideo.hu/video/Markovits_Botond_interju_-_ekulturaTV
Tündérgyár könyvbemutató Csurgó Csabával: http://www.youtube.com/watch?v=qTMxiVEDyx8
Mr. WéG blogja: http://mrweg.blog.hu/2012/07/16/brandon_hackett_interju

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése