AZ IDŐUTAZÁS TEGNAPJA (2015)

Brandon Hackett: AZ IDŐUTAZÁS TEGNAPJA
Megjelent: 2015. május 5-én az Agave Kiadónál
352 oldal
Megrendelhető az Agave webboltjából

A regény Az időutazás napja folytatása!

A legtöbben úgy tudják, hogy csak az első időgép működésbe lépésének pillanatáig lehet visszautazni az időben: ez a nap az időutazás napja. Csakhogy létezik egy másik időtechnológia is, amely ennél a napnál jóval korábban került a Földre egy fejlett, idegen civilizáció jóvoltából, akiknek sikerült kijutni a saját időfolyamuk összeomlásából, de ezért súlyos árat fizettek.

Az időutazás napja eseményei után másfél évtizeddel Rebeca Szatosi ennek a technológiának a segítségével elindul a múltba, hogy találkozzon édesapjával, az időben eltűnt fizikussal, és ezzel akaratlanul is olyan események láncolatát indítja el, amelyek az emberi civilizáció jelenének, jövőjének és múltjának megsemmisüléséhez vezethetnek.

Beregi Bálint, az időutazás feltalálója fiatal önmagával együtt dolgozik az időutazás természetének megértésén és az időfolyam összeomlásának megállításán, de még úgy sincs nagy reményük a sikerre, hogy összefognak egy 20. századból kiemelt tudóscsapattal, köztük Albert Einsteinnel és Neumann Jánossal. Az idő túl gyorsan fogy, ráadásul a Maxwell-démonoknak nevezett idegen civilizáció, valamint a Haugen-dimenzió mikrouniverzumában, egy paradoxon-technológia révén létrejött poszthumán szervezet is útjukat állja.

A Brandon Hackett néven író Markovics Botond időutazás-duológiájának záró kötetében az idő csapdájába került emberi civilizáció létezése a tét.

ISMERTETŐK

Szubjektív Kultnapló:
http://kultnaplo.blogspot.hu/2015/05/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja.html
"Határozottan az az érzésem, hogy ha Markovics Botond nem Magyarországon és nem magyarul írna, egyből elkeltek volna a filmjogok és néhány éven belül a mozivásznon is viszontlátnánk a történetet...
Viszont ha egyszer majd sikerül betámadni az angol nyelvű könyvpiacot, mi büszkén hipszterkedhetünk, mondván, hogy már azelőtt Hackettet olvastunk, hogy nemzetközi szinten is menő lett volna."


Ekultúra.hu
http://ekultura.hu/…/…/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja 
"...Bátorítanék tehát minden science fiction rajongót arra, hogy próbálkozzon meg az időutazás-duológiával (nem hiszem, hogy tovább kellene bátorítani azt, aki már az első részen túljutott), ugyanis egy szédületes utazáson vehet részt, telis-tele katasztrófával, időutazással, akcióval és olyan ötletekkel, amelyek miatt még sokáig fogjuk emlegetni ezt a két regényt. Szórakoztató irodalom a javából – és immár egyértelmű, hogy Brandon Hackett miatt van még értelme magyar science fiction irodalomról beszélni."


Smag.hu:
 http://sfmag.hu/2015/05/13/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja/ 
"Hackett nagyon jól nyúlt a témához. Sikerült eredeti és működőképes koncepciót kialakítania, miközben nem maradt hűtlen azokhoz a kérdésirányokhoz sem, amelyek a korábbiakban foglalkoztatták. Bár az időnek kulcsszerepe van a két regényben, Az időutazás napját és tegnapját nemcsak időutazós sci-fiként lehet olvasni. Octavia cselekményszála például egy jellemzően poszthumán kérdéskört helyez középpontba, de ugyancsak fontos elem lesz az emberiség felelősségének hangsúlyozása is. Vagy említhetném a Maxwell-démonok kapcsán megfogalmazódó kérdéseket is – hogyan viszonyulnak egymáshoz az idegen civilizációk, képesek-e egyáltalán megérteni egymást  –, amelyek további jelentésrétegekkel gazdagítják az egyébként is gondolatébresztő könyvet."


kilencedik.hu:
http://www.kilencedik.hu/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja/

"Akárcsak az előzménye, Az időutazás tegnapja is tömény, mint a törökméz. Kicsit olyan, mintha Warren Ellis és Grant Morrison egy kevés LSD segítségével írtak volna egy regényt, ami elborultságában egyszerre idézi az aranykor sci-fijeit és a poszt-cyberpunk irányzat képviselőit. Ennek ellenére – vagy éppen pont ezért – mindenki számára ajánlott, aki szeretne egy izgalmas, csöppet sem szokványos sci-fi regényt olvasni, ahol az időutazás inkább ugródeszka az elvetemült ötletekhez, semmint egyedüli koncepció.
Vagy csak szeretne egy olyan regényt olvasni, ami minden második oldalán meglepetéssel szolgál, és ami szakít az összes időutazós klisével, megvizsgálva, milyenné tenné világunkat ez a felfedezés. Egy cseppet sem szokványos hellyé."

Roboraptor blog:
http://roboraptor.blog.hu/2015/06/03/egy_evszazadot_eltorolni_brandon_hackett_az_idoutazas_tegnapja

"A kérdés az volt, hogy Brandon Hackett felülmúlta-e önmagát és az előző részt. Jelentem, nem csak átugrotta a lécet, hanem a levegőben megragadta és még magasabbra tette maga alatt."

FFGBooks blog:
http://ffgbook.blogspot.hu/2015/08/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja.html
"Összességében nézve lendületes kötet, ami fejezetről fejezetre húzza magával az olvasót. Aki arra számít, hogy fejezetek végén félreteszi, azt ki kell ábrándítsam, mert a fejezetek vége általában úgy van elvágva, hogy az embernek nincs szíve félre tenni a könyvet, folytatni kell az olvasást, hátha a szereplők addig csinálnak valamit, amiről az olvasó lemarad..."


SciArt
https://sciart.eu/hu/2015-09-04-0309/1/az-idoutazas-napja-es-tegnapja

"Brandon Hackett a felfogás határait hozta le a közember értelmi szintjére. A jó scifi valahol itt kezdődik és valahol itt is ér véget. Hackett két kötetes, Möbius-szalagként önmagába csavarodó regénysorozata olyan gazdag a vibráló eseményszálakban és a végletekig torzult, mégis ijesztően emberi karakterekben, hogy a kötetek kiolvasását követően egy elhagyott játszótér homokozójában felfestett gyerekmesévé omlik össze még a hatalmasra pumpált Star Wars Univerzum is."

Adeptus blogja:
http://adepti.hu/2015/05/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja/ 
"...A magyar science fictionnek meg egyáltalán a kortárs irodalomnak viszont nem bálványokra és főleg nem bálványok epigonjaira van szükség. Egyszer még eljöhet az az idő, amikor nem a soványka hazai termésű sci-fit akarjuk lenyomni a nagyvilág torkán kétes értékű pályázatok segítségével, hanem a nyelvi korlátokat átlépve egyenesen az irodalmi világpiacra fogunk termelni. A magyar felhozatalból jelenleg Markovics Botondnak van a legnagyobb esélye az áttörésre."

Profundus Librum blogján néhány spoilermentes információt találhattok a történetről:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2015/02/brandon-hackett-az-idoutazas-tegnapja.html

Interjúk a regény kapcsán:

A Drót magazin interjúja

Produndus Librum blog interjúja

Az Ekultúra.hu videóinterjúja:

2 megjegyzés:

  1. Megvettem és elolvastam az Időutazás tegnapja című könyvet. Tetszett.
    Csak egyetlen kérdés merült fel bennem. Az időutazást a Maxwell-lények avval teszik lehetővé, hogy meggörbítik a teret a Föld környezetében. Azaz ezen időpont elé még időglobin technológiával sem lehet eljutni. Kérdés, hogy akkor a regény vége felé milyen módon sikerül eljutni a tér meggörbítés előtti időbe?

    VálaszTörlés
  2. Elnézést a lassú válaszért, szabadságon voltam az elmúlt időszakban.:)
    Talán ehhez a részhez a végén még elkelt volna egy-két-három magyarázó mondat. Nem a térhajlítás előtti időbe mentek, hanem abba a pillanatba, amikor ez a folyamat megkezdődött. Ugye itt egy fényévnyi kiterjedésű tér manipulálásáról beszélünk a regény cselekménye alapján, és a kezdetkor az Asztroplazma lokális környezetére szorítkozik mindez, és itt lép működésbe az úgynevezett Pokoluniverzum. Nem tudom, így világos-e, de valóban, most én is azt érzem, hogy kicsit ezt még pontosítani kellett volna azért a szövegben.

    VálaszTörlés