ELDOBHATÓ TESTEK (2020)

„A következő ezer év legsúlyosabb konfliktusai valószínűleg a biológiai alapú háborúskodások lesznek, amelyek során az azzal kapcsolatos különböző nézetek csapnak össze, milyennek kell lenniük az emberi teremtményeknek.”
(Freeman Dyson)

Megjelent 2020. szeptember 17-én,  az Agave kiadó gondozásában. (416 oldal)

Borító: Müller Péter
RENDELHETŐ, KAPHATÓ:


Fülszöveg:

2338-ban a Föld már csak egy emlék. A világ Melvin Kadeknek, a Naprendszer leggazdagabb emberének és az emberi civilizáció megmentőjének jövőjét követi. A Naptevékenység drasztikus megváltozásának fenyegetése miatt a milliárdos technológiai befektető még évszázadokkal korábban meghirdette az Exodust, azt az elképesztő léptékű űrprojektet, amelynek révén az emberiség a Jupiter és a Szaturnusz lakhatóvá tett holdjaira, valamint több ezer aszteroida belsejébe tervezett mesterséges életterekbe költözött.

Vireni Orlando ügyésznő azonban arra készül, hogy letartóztassa a mindenki által hősként ünnepelt Kadeket, mert szerinte köze van a Földet felperzselő és lakhatatlanná tevő szupernapkitörésekhez, ami a bolygón maradt milliárdnyi ember halálához is vezetett. Az áldozatok egy része ráadásul digitalizált, újhumán tudatként most visszatért, élükön egy rendkívüli vezetővel, aki eldobható testek formájában egy olyan, újfajta technológiát terjeszt el a világban, amely lehetővé teszi, hogy bárki megszabaduljon a test évezredes börtönéből, és ezáltal legyőzze a halált, az emberiség utolsó ellenségét.

A korlátok nélküli, halhatatlan létezés csábítása viszont alapjaiban forgatja fel a Naprendszert.

BELEOLVASÓ:

Brandon Hackett: Eldobható ... by AgaveKonyvek

Ismertetők, kritikák:

Zsoldos Péter-díj laudáció: 

Markovics Botond regénye a kortárs science fiction csúcsteljesítménye, és méltó folytatója annak a hagyománynak, amelyet olyan írók neve fémjelez, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke vagy Zsoldos Péter. (Keserű József)

https://mapopkult.blog.hu/2021/04/23/laudacio_brandon_hackett_eldobhato_testek_cimu_regenyenek_zsoldos_peter-dijahoz

Ekultura.hu (Szabó Dominik):

Ha egy Brandon Hackett-regényt veszünk a kezünkbe, pár dologban biztosak lehetünk: karizmatikus, ám mégis megérthető figurákon keresztül egy nagyon érdekes jövőt fogunk elképzelni, ami telis-tele lesz elképesztő sci-fi ötletekkel, ráadásul amiatt sem kell aggódnunk, hogy a mozgalmas cselekmény közben elunnánk magunkat. Hogy ezúttal is egy kényelmetlenül aktuális problémafelvetésbe merülünk bele, annak csak örülhetünk, pedig már a regény fő témája, a testnyomtatás ötlete is olyan erős, hogy önmagában száz oldalakra leköti az olvasó gondolatait. Mi több, a kérdések az utolsó oldalak után is velünk maradnak: te otthagynád a testedet, hogy digitális tudatként élj tovább? Ha választhatnál, milyen testet szeretnél magadnak?

http://ekultura.hu/2020/10/27/brandon-hackett-eldobhato-testek

Sfportal (Vancsó Éva):

"Az Eldobható testek Brandon Hackett eddig legjobb, legkiforrottabb regénye, ahol a már korábbi regényekben is tapasztalt erősségei és a cselekmény szépen simulnak össze."

http://www.sfportal.hu/poszthuman-gondolatok-akcio-kontosben-brandon-hackett-eldobhato-testek-20118.scifi

Csakegypercre blog (Kapusi-Farmosi Dóra)

"Sokan hiszik azt, hogy minden sci-fi regény érthetetlen tudományos majomkodás, ahol ha nincs minimum PhD fokozatunk biokémiából vagy mechanikából, akkor meg vagyunk lőve. Nektek üzenem, hogy olvassátok el az Eldobható testeket, ami gördülékeny, könnyed, de mégis fajsúlyos társadalmi science fiction, tökéletes belépő a tudományos fantasztikum világába. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni!"

https://csakegypercre.hu/eldobhato-testek-es-mrs-igazsag-avagy-irany-a-jovo/

Könyvvizsgálók (Hegyi Zoltán)

Nagyon örülök ennek a víziónak, mert rengeteg dolog eszembe juthatott miatta. Adjatok rá alkalmat, hogy nektek is eszetekbe juthasson, rácsodálkozhassatok általa a rátok jellemző egyediből arra, ami vagy tovább él, mint a test, vagy nem – de amíg létezik, örök terepe marad a kíváncsiságnak.

https://konyvvizsgalok.blogspot.com/2021/05/brandon-hackett-eldobhato-testek.html

Smoking Barrels (Radics Péter)

Az akciódús jelenetek és igazi karakterek megléte miatt nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ez a kötet maximálisan olvasókompatibilis és nem csak a zsáner szerelmesei találhatnak benne érdekességeket. A science fictiont kevésbé szerető olvasók számára is biztosan kellemes kikapcsolódást nyújthat ez a kalandregénynek is beillő történet. A technofil olvasók pedig, lubickolni fognak a lézer fegyverek, elektronikus beültetések és tudatmanipulációk kincsestárában.

https://smokingbarrels.blog.hu/2020/11/11/konyvkritika_brandon_hackett_eldobhato_testek

Kultúrpara blog (Immedius Mudri Jolcsi):

"Hogyan lehet(ne) az embert továbbfejleszteni egy olyan jövőbe, ahol a tudat digitalizálásra kerül, kinézet már nem számít, egy testnyomtatóból bármikor új test nyomtatható, amit virtuális személyiséggel, folyamatosan lementett tudattal lehet megtölteni. Jó ez vagy rossz? Milyen következményei vannak alapból és aztán kiterjesztve? Ember-e az ember akkor is? Az Eldobható testek Brandon Hackett legmonumentálisabb regénye, ahol egy hatalmas társadalmi változást mutat be az irodalom eszközeivel az olvasónak, lépésről lépésre."

https://kulturpara.blog.hu/2020/12/10/eldobhato_testek

Azonnali.hu (Pintér Bence)

"...az ismerős sci-fi ötleteknek, motívumoknak Hackett mindig tud egy sajátos ízt adni, nincs ez máshogy most sem: bár maradt pár kérdésem a testnyomtatós digitális létezés fenntarthatóságával kapcsolatban, magának az ötletnek minden lehetőségét kihasználja a szerző, és emellé egy jól átélhető Naprendszert vázol fel sok egyéb kisebb SF-motívum beolvasztásával..."

https://azonnali.hu/cikk/20201004_polt-peter-kalandjai-az-urben

Próza Nostra (Takács Gábor)

"Akik nyomon követik a szerző írásait, azok talán érteni fogják, ha azt mondom, hogy ez amolyan “szintézise” az eddigi Hackett-regényeknek. (Szigorúan a 2007 után írottaknak.) Van benne morális szembenállás, akárcsak a Xenóban, pörgős akció, mint Az időutazás napjában, az emberiség (közel)jövőjének izgalmas látképe, ami az Isten gépeit idézi, és a szerzőt már bő egy évtizede, A poszthumán döntés óta foglalkoztató transzhumanizmus..."

http://www.prozanostra.com/iras/ime-az-ember-20-brandon-hackett-eldobhato-testek

Roboraptor (Barna Benedek):

"Az Eldobható testek bizonyos tekintetben nagyon aktuális mű, és éppen emiatt kifejezetten felkavaró. Persze a technológia, amit bemutat, nem hasonlít semmihez, amit ma ismerünk, ugyanakkor az a tömeghisztéria, amit elindít, nagyon is ismerős lehet. Akárcsak az, ahogy ezt az új technológiát az embereket manipulálva népszerűsítik – azok a személyek, akik az elterjedésével óriási hatalomhoz jutnak. Elég egyértelmű ugyanis a párhuzam az „újhumánná” válás okozta változások és a közösségi médiának – amely egyébként a könyvben is kiemelt szerepet kap – az emberek életére és a társadalomra való hatása között. Egyáltalán nem nehéz tehát elképzelni, hogy a halhatatlanság lehetősége valóban kifordítaná magukból az embereket."

https://roboraptor.24.hu/2020/11/17/eldobhato-testek-konyv-kritika/

MAPOP-Kult Blog (Keserű József)

"Az Eldobható testek mély világ- és emberismeretről árulkodó, nem mellékesen pedig bitang szórakoztató regény. A science fiction legjobb hagyományait követve úgy szembesíti súlyos kérdésekkel az olvasót, hogy egy pillanatra sem feledkezik meg a szórakoztatási faktorról: miközben magába szippant és kikapcsol, egyúttal el is gondolkodtat olyan kérdésekről, amelyek több mint aktuálisak."

https://mapopkult.blog.hu/2020/09/24/megmaradni_vireninek_brandon_hackett_eldobhato_testek

Watchaholics.hu

"...az Eldobható testek a változás pillanatában kezdődik, és végigkíséri azt. Nem arról szól, hogy van ez a világ, ahol az emberek már digitalizált tudatok, és hogy ők hogy élnek, hanem a globális és személyes vívódásról, amit ez okoz. Muszáj-e mindenkit “megkoronázni” és feltölteni? Jobb-e örökké élni tudatként, mint elfogadni, hogy egyszer vége? Mit jelent számunkra a testünk? Mit jelent életben tartani a testünket, dolgozni rajta, egészségben tartani? Mennyire mondhatjuk valamire, hogy a miénk, amit a bármelyik pillanatban gondolkodás nélkül eldobhatunk?"

"egy nagyon gazdag, kidolgozott történet, amihez szeretni kell a science fictiont, a disztópiát, az űrös dolgokat, úgyhogy ennek tekintetében álljatok neki, ha tehetitek.

https://watchaholics.hu/2020/11/07/brandon-hackett-eldobhato-testek/

Interjúk:

Az index.hu interjúja az Eldobható testek megjelenése kapcsán

Kossuth rádió | Felfedező című műsorában az Eldobható testekről beszélgettem Házi Hunorral

Világok találkozása - online Könyvbemutató

Csakegypercre blog interjú

Booktár

Parallaxis podcast

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése