XENO (2017)


Brandon Hackett: XENO (Agave kiadó, 2017)
Megjelent 2017. november 7-én.

2117-ben ​a Föld lakossága tizenötmilliárd fő: ebből hatmilliárd ember, kilencmilliárd idegen fajú, más néven xeno.

A gazdasági, környezeti és politikai káoszba süllyedt bolygót vízhiány, nyomor és helyi háborúk tépázzák. A lakosság a migrátorok, egy magasan fejlett idegen civilizáció uralma alatt szenved, akik féreglyukak ezrei révén három másik xenovilággal kapcsolták össze, és kényszerítették egymásra a különböző kultúrákat.

A túlnépesedett Spektrum bolygón ötvenmilliárd, alkotási kényszerben élő firka nyomorog, az energiazabáló hidrák a fagyott holdjuk jégrétege alatti óceánban élnek, amelyet azonban a mélybe süllyesztett, sugárzó atomhulladék-temetők egyre forróbbá tesznek, míg az egykor fejlett, mára azonban haldokló ostoros faj utolsó képviselői lassan elfelejtik, kik ők valójában, és az ősi bolygójuk maradványaiból épített aszteroidalánc mélyén múltjuk emlékeit kutatják.

Dr. Olga Ballard, az idegen kultúrákat tanulmányozó xenológusnő egy olyan összeesküvés közepébe csöppen, amely során nagy szükség van a szakértelmére és tudására. Xenókkal kell együttműködnie, és a legapróbb félreértések is katasztrófához vezethetnek. Idegen civilizációkon és különleges világokon átívelő csillagközi utazásra indul, melynek végén súlyos válaszok és kegyetlen döntések várnak rá.

Megrendelhető 25% kedvezménnyel az Agave kiadó webboltjában, és kapható bármely könyvesboltban.

Valamint e-könyvben is elérhető a Dibook.hu-n.

Itt a beleolvasó, amely az első 4 fejezetet tartalmazza az 50-ből
:Kritikák és interjúk:


Ekultura.hu"Egyszerre egy migráció kérdésével foglalkozó, ötletes társadalmi sci-fi és egy bitang erős, érzelmileg nagyon is megterhelő családregény: mindkét komponens önmagában is érdemes lehetne olvasásra, de így együtt szerintem az elmúlt évtized legjobb magyar science fiction regényét adják ki."
http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2017-12-04+10/brandon-hackett-xeno

Szubjektív Kultnapló:"A Xeno az év (sőt, az utóbbi évek) legjobb magyar sci-fije, és nemzetközi viszonylatban is simán a legjobbak között van. Érdemes feldobni a karácsonyi kívánságlistára, vagy beszerezni sci-fi kedvelő ismerősöknek, ritka az ennyire elgondolkodtató és sokáig emlékezetes regény."
https://kultnaplo.blogspot.hu/2017/11/brandon-hackett-xeno.html

SFmag.hu"Aki ismeri Brandon Hackett korábbi regényeit, az a Xenóban sem fog csalódni. Egyrészt visszaköszön több jól ismert elem (a pörgős cselekmény és a családi „dráma” Az időutazás napjából és tegnapjából, az elképesztő fantáziával megalkotott idegen fajok Az ember könyvéből, az olyan finomságok pedig, mint a bolygómozgatás, az Isten gépeiből lehet ismerős), ugyanakkor az írói repertoár újabb elemekkel bővül. Kifejezetten hangsúlyosnak éreztem a regény intelligens humorát, amely hol finom utalásokban (Olga járműve egy Tesla Elon, a rocksztár Gary Ezra egyik legnagyobb slágere a Hey, Xeno! stb.), hol pedig a szereplők jellemében, beszédében és viselkedésében öltött formát (Áramlati Kék ebből a szempontból mindent visz, de Nyikau sem sokkal marad el mögötte). Hackett Xenója az űropera legjobb – David Brin-i, Alastair Reynolds-i stb. – hagyományát követi, és legalább olyan emlékezetes és szórakoztató olvasmány, mint angolszász rokonai."
http://sfmag.hu/2017/11/29/brandon-hackett-xeno/

Roboraptor:"Brandon Hackett legújabb regénye, a Xeno, egy lehengerlően izgalmas űropera és zavarba ejtően aktuális társadalomkritika egyszerre."

És pluszban kiemelek a cikkből egy számomra fontos részletet, mivel Hartai Dávid elég pontosan megfogalmazta azt, ami részben a regény megírásának kiváltó oka is volt (de olvassátok el a teljes írást inkább.)
"Az író kifejezetten intelligensen és finoman nyúlt hozzá korunk egyik, ha nem a legsúlyosabb és legtöbb indulatot kiváltó társadalmi problémájához. Igazából nem csinált mást, minthogy fogta a menekültválság problematikáját és szó szerint univerzális méretűre nagyította azt. A mindennapi valóságtól eltávolítva, az olvasó számára sokkal befogadhatóbban tudja feszegetni a témát, és ezáltal képes úgy belemerülni a mélységeibe, hogy elgondolkodhassunk olyan kérdéseken is, amiket a mindennapokban talán nem szívesen teszünk meg konkrét események kapcsán. A regény ugyanis egy-két apró, de igazán frappáns odaszúráson kívül egyáltalán nem konkretizál...
Hackettnek esze ágában sincs megmondani nekünk, hogy kellene megoldani a problémát, ehelyett végső soron arra kényszerít, hogy felfogjuk annak végtelen összetettségét. Így zavarba ejtően kényelmetlen érzéseket generálhat olvasóiban a regény, de ugyanakkor mélyebb gondolkodásra sarkall."

https://roboraptor.24.hu/2017/12/16/a-migratorok-rank-akarjak-kenyszeriteni-az-idegen-kulturakat-xeno-konyvkritika/

Kilencedik.hu "A Xeno egy lendületes, ötletes, remekül kidolgozott tudományos fantasztikus történet. Sci-fi rajongóknak és xenofiloknak kötelező, de mindenki másnak is ajánlott."http://www.kilencedik.hu/brandon-hackett-xeno/


Szeljegyzet.com: "Ha valaki azt kérné tőlem, hogy magyar SF regényt ajánljak, habozás nélkül a Xenora mutatnék. Ebben a könyvben megvan minden, ami egy kiemelkedő történethez kell: változatos, kidolgozott idegen fajok, megastruktúrák, sötét titkok, aktuális eseményekre reflektáló(nak is tekinthető) történet, végtelen emberi gyarlóság, bolygóközi dráma."
http://szeljegyzet.com/ertekeles/brandon-hackett-xeno/

Lendület magazin.hu
"Sok mondanivalója van a regénynek. Eleinte azt hittem, hogy ez a hőseposz lesz, de a regény vége felé kiderült, hogy ez egy családi dráma nagy és kis kivitelben is...
A sci-fi történetek általában férfiaknak íródnak, de remélem, sok női olvasóhoz is eljut ez a regény, mert ez nekünk is szól."
http://lenduletmagazin.hu/ajanlo-brandon-hackett-xeno-cimu-sci-fi-regenyehez/


Spekulatív Zóna:"A Xeno is bizonyítja, hogy Brandon Hackett a kortárs hazai fantasztikum egyik legjobb fantáziával megáldott írója, aki a vízióját könnyedén, de könyörtelenül és logikusan végig tudja és végig is fogja vezetni. Az események pörögnek, Olga xeno és ember társaival együtt helyzetből helyzetbe, expedícióból expedícióba kerül egészen a meghökkentő végkifejletig - nem mondom, nehezen tudtam letenni a könyvet, annyira szerettem volna tudni végre, hogy mi, merre és hány méter."

Tubicacezar blog (Benkő Marianna): "A Xeno viszont az elmúlt évek egyik, ha nem a legjobb magyar sci-fi regénye. Pont."
https://tubicacezar.blogspot.hu/2018/01/brandon-hackett-xeno.html

Smoking Barrels blog: "Nagyon jól megírt könyv, tele érdekes kalandokkal, jól megírt karakterekkel, kiválóan vezetett történettel, gyönyörűen mocskos civilizációkkal, fantáziával, filozófiával. Kihagyhatatlan."

http://smokingbarrels.blog.hu/2018/01/09/konyvkritika_brandon_hackett_xeno

MA Populáris Kultúra kuatócsoport (H. Nagy Péter)
"Az idegenség rétegzett megjelenítése szempontjából valószínűleg az idegen néven írt Xeno a legjelentősebb magyar sci-fi, mely az összemberi távlat miatt a migráció korszaka után is aktuális marad."
http://mapopkult.blog.hu/2018/02/04/feregjarat_elet_idegenseg

Spacebar Podcast
"Kurva jó lett."
https://spacebarcast.com/archives/1408

Moly.hu olvasói vélemények:
https://moly.hu/konyvek/brandon-hackett-xeno/ertekelesek


5 megjegyzés:

 1. Szia!
  E-book is lesz belőle?

  VálaszTörlés
 2. Sőt, már van is jó ideje!
  https://www.dibook.hu/konyv/Xeno
  Elnézést, a Facebookra már régen kitoltam a linket, de ide elfelejtettem feltenni.

  VálaszTörlés
 3. A regény vége nekem hazavágta az összes pozitív érzéseimet! :(
  Kb azt az undort érzem, mint a Battlestar Galactika sorozat iránt. Ott 100+ részen át "élvezhetjük" egy gyenge, hazaáruló véglény nyűglődéseit, itt egy xenofób, szűk-látókörű véglény győzelmét, amint erőszakot tesz a családján. Hurrá! :( Nekem ez nem írói bravúr, hanem vmi annál sokkal kevesebb. Ráadásul a női főhős reakciója számomra totálisan hiteltelen, mint egy kidolgozatlan, egydimenziós plasztik figuráé. Kár ezért az teljesen elgányolt befejezésért! :(

  VálaszTörlés
 4. Köszi a véleményt, és sajnálom, hogy neked nem tetszett a vége.
  (Valószínűleg egyszer majd lesz folytatása, mert Olga és Mark szembenállása itt nem érhet véget.)

  VálaszTörlés