Milyen sci-fi könyvet vegyek 2021. karácsonyra?

Kaptam néhány kérdést, hogy milyen könyvet ajánlok idén karácsonyra ajándéknak, és arra gondoltam, hogy legyen ebből egy blogbejegyzés is, hátha másoknak is segít, ha science fiction könyvet akartok vásárolni karácsonyra magatoknak vagy családnak, ismerősöknek. 

Kizárólag sci-fi-re szűkítettem az ajánlást, különben nagyon-nagyon hosszú lenne. Egy helyen azért csalni fogok.:))

Ez egy személyes ajánlólista, ami az én ízlésvilágomat és érdeklődésemet tükrözi. 

Elsődlegesen a frissebb könyv- és képregény-megjelenések közül válogattam, és megpróbáltam egyúttal önálló kötetekre, vagy új sorozatok első köteteire szűkíteni, de természetesen ezeken túl is rengeteg izgalmas könyvet lehet találni boltokban, idén egészen sok szuper cím jelent meg.


Arkady Martine: A Birodalomnak nevezett emlék (Gabo)

2020. év Hugo-díjas regénye, amit azóta várok, hogy hallottam a magyar megjelenés hírét. A történetben Mahit Dzmare nagykövet megérkezik a Teixcalaan birodalomba, az előző nagykövet helyére, aki elhalálozott, viszont Dzmare fejében ott van a halott követ egy évekkel korábbi személyiséglenyomata is, aki még az új nagykövetnél is jobban akarja tudni, hogy mi is történt vele. Nyomozás, intrika és egészen érdekes és egyedi kultúrák keveréke a regény.

Épp most olvasom, és eddig nagyon tetszik, szerintem fogok majd írni róla bővebb ajánlót is hamarosan.


William Gibson: Neuromancer és a teljes Sprawl-trilógia (Agave)

Új kiadást (és fordítást) kapott William Gibson '80-as évekbeli kultikus cyberpunk trilógiája, a Neuromancer, a Count Zero és a Mona Lisa Overdrive, amelyeket már csak a fantasztikus borítókért is érdemes megvenni, de még inkább a regényekért. Gibson jóval az informatikai forradalom előtti víziója az informatikai robbanásról, hálózatokról, hackerekről, MI-kről kortalan élmény.

Hajdanán engem valamiért mégsem fogtak meg maguknak Gibson regényei, viszont most újra fogom olvasni a teljes trilógiát, mert azóta a cyberpunkot is sokkal jobban szeretem.


Neil Gaiman: Sandman - képregény (Fumax) , IV. kötet, illetve az I., mert az újranyomásra kerül, és újra kapható

Most csalok, mert a Sandman képregényt még egy science fiction listáról sem szeretném lehagyni, hiába fantasy.:)

Neil Gaimant szerintem nem kell bemutatni senkinek, és a Sandman az a csodálatos képregényeposz, ami igazán híressé tette. A címbéli főszereplő, Álom, az Álomisten és társai, a Végtelenek mitológiáját építi fel irodalmi, történelmi áthallásokkal, fantasztikus, emberi történetekkel, életről, halálról, álmokról. Azt gondolom, aki szereti a fantasztikumot, annak a Sandman kihagyhatatlan alkotás.

A magyar kiadás egyszer, évekkel ezelőtt már elbukott, de most a Fumax igazi, ínyenceknek való kemény kötetes, exkluzív formátumban, 4 vaskos kötetben kiadta a teljes sorozatot (karácsony előtt érkezik az utolsó kötet). Nem egy olcsó mulatság, de ez a sorozat szerintem minden pénzt megér.


Jodorowksy-Gimenez: Metabárók I. kötet - képregény (Magnum Opus)

Alejandro Jodorowsky, az öntörvényű művész, filmrendező a '70-es években a fejébe vette, hogy megfilmesíti Frank Herberttől a Dűnét. Elképesztő alkotói gárdát gyűjtött maga köré (Orson Welles, H. R. Giger, Salvador Dali, Moebius és sokan mások), de a gigaprojekt még az előtt összedőlt, hogy elkezdték volna forgatni a filmet. Talán jobb is, mert gyaníthatóan hatalmas bukás lett volna. Azonban Jodorowsky nem hagyta, hogy a rengeteg ötlet kárba vesszen, és ebből született a Jodoverse nevű, hatalmas sci-fi képregény saga.

Ennek egyik leghíresebb címe a Metabárók képregényciklus, amely Juan Gimenez lenyűgöző, festményszerű képei segítségével 400 oldalon meséli el a Metabárók családjának generációkon átívelő történetét. Most jelenik meg az első kötet a négyből, és már csak az elképesztően szép festményszerű rajzaiért is nagyon megéri a beszerzésük.


Blade Runner 2019 - képregény (Magnum Opus)

Ez is egy nagyon friss megjelenés, a napokban fogom csak átvenni az előrendelésemet.

A Blade Runner filmek világában játszódó képregény, amelyet a Blade Runner 2049 film egyik forgatókönyvírója, Michael Green írt, és mivel nagy rajongója vagyok ennek a cyberpunk világnak, ez a képregény már az ötletével és a rajzok minőségével megvett magának.

Remélem, a történet is méltó lesz az eredetihez, mindenesetre utánanéztem az angol változatnak, elég jókat írtak róla. Ez egy három részes sorozat első kötete.És egy kis csalogató, aki ismeri az eredeti Blade Runnert, a képregényből megtudhatjuk, hogyan is néz ki egy Tannhauser-kapu.


Octavia E. Butler: A magvető példázata (Agave)

A közeljövőben játszódó apokaliptikus regény, amelyet a fojtogató atmoszférája teszi igazán húsba vágóvá, a pusztuló, kegyetlen világ és a lehetőségekhez képest mégis pozitív, és emberségüket megőrizni próbáló hősei kontrasztja révén. Ez is egy olyan történet, mint pl. A szolgálólány meséje (1995), ami ma sokkal ijesztőbb jövőképnek érződik látva a körülöttünk zajló folyamatokat, ahogy pl. az interneten egyre jobban visszaszorul értelmes kommunikáció, és két pillanat alatt esnek egymásnak emberek.

Már csak azért is érdemes elolvasni ezt a regényt, hogy aztán mindent megtegyünk azért, ami tőlünk telik, hogy ne jussunk el idáig.


László Zoltán: Mindig egyre több (Gabo)

Zolival másfél évtizede vagyunk íróbarátságban, ezt az izig-vérig sci-fi regényét még kéziratként olvastam, de azóta még rengeteget változott, így nagyon kíváncsi vagyok a végső változatra, mert a Földről elköltözni kénytelen, a múltjától szabadulni képtelen emberiség jövője nagyon izgalmasan jelenik meg a sztoriban.

A történet a kiszuperált Clemenceau romboló, megsemmisítésre váró hajóelméjének eltűnése körül bonyolódik, de aztán a főszereplők egy izgalmas utazás végén egészen messzire jutnak, eközben az emberiség békéje is hatalmas veszélybe kerül. 

Szerintem a Keringés óta ez a legjobb László Zoltán-regény.

*

Ha esetleg Brandon Hackett-regényt is szeretnétek valakinek ajándékozni, akkor az Eldobható testek (ami idén megkapta a Zsoldos Péter-díjat és a Monolit-díjat is), a Xeno (Zsoldos Péter-díjas regény, 2017), vagy az új, jubileumi kiadású Isten gépei (Zsoldos Péter-díj 2009-ben) is megtalálható a boltokban, webáruházakban (a régebbi kötetek, mint Az időutazás napja már ritkaságnak számít, itt-ott, antikváriumokban még felbukkanhat, de egyszer majd biztosan lesz újabb kiadása is.)


***

MARKOVICS BOTOND Zsoldos Péter- és Monolit-díjas science fiction író - BRANDON HACKETT írói néven - az Agave kiadó szerzője, közgazdász, az SFmag.hu alapítója.

Legutóbbi regényei: Eldobható testek, a Xeno és az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról, valamint Az időutazás napja.

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha nyújt némi segítséget.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése