AZ IDŐUTAZÁS NAPJA (2014)

"Abban a pillanatban, amikor az első időgép működésbe lép, kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön."
 
Brandon Hackett: AZ IDŐUTAZÁS NAPJA
Megjelent: 2014. április 8-án az Agave Kiadónál
Agave webbolt link
E-könyv formátum a dibook.hu-n

(A regény folytatása Az időutazás tegnapja címen 2015-ben jelent meg, itt találsz róla bővebb információkat.)

Fülszöveg:
2021. november. Amikor az első időgép működésbe lép, kétszázmilliárd időutazó jelenik meg a Földön. Az időutazás napját ünneplik, az első pillanatot, ameddig vissza lehet utazni a jövőből.
Az esemény eltörli az ismert világot: megszűnik a pénz, működésképtelenné válnak a kormányok, bárki számára hozzáférhető lesz minden jövőbeli technológia, köztük az időutazás. Tetszőleges jövőbeli évbe utazhatunk, egészen az időfolyam végéig. Ennek azonban hatalmas ára van, ugyanis az idő veszélyes játékszer.
Beregi Ádám él-hal a családjáért, ám az időutazás napján valaki a jövőből elrabolja a kisfiát és a feleségét, Enikőt. Ádám a kaotikus és folyton változó időfolyamban, őrült technológiák, valamint mesterséges mikrouniverzumok birodalmában próbálja megtalálni őket.
Az időgép feltalálója, Neil Jarrison különös, magának való ember. Bár 2612-ben kivégzik, mégis sokan szeretnének a nyomára bukkanni, mert olyan tudás birtokosa, amely megmentheti a világot. Vagy el is pusztíthatja. Csakhogy a feltaláló mindig egy lépéssel üldözői előtt jár, és úgy tűnik, kizárólag egyvalaki érdekli: egy Rebeca nevű titokzatos nő, aki minden rejtély kulcsa lehet.

A Brandon Hackett néven író Markovics Botond sodró tempójú, eredeti ötletekkel teli regénye egészen újfajta megközelítése az időutazás témájának.

Olvasd el az első fejezetet a bejegyzés végén.

ISMERTETŐK:


1. Kultography magazin:
Hackett regénye igazi letehetetlen, sodró lendületű és lebilincselő alkotás. Amellett, hogy olyan alapvető emberi és társadalmi problémákat feszeget, mint a hatalom birtoklása, a tudományos fejlődés határai vagy a politika felelőssége egy rettenetesen okos és érzelmes történettel ajándékozza meg az olvasót, ami meglepetéseknek sincs híján. A családi és szerelmi kapcsolatok gyönyörűen összefogják a karaktereket, megfelelő és átérezhető motivációt szolgáltatva így mindannyiuknak, de a könyv igazi különlegességét az időutazás megközelítésében kell keresni.

2. geekz.444.hu
http://geekz.444.hu/2014/08/02/brandon-hackett-az-idoutazas-napja/
"Az, hogy Markovics fékezhetetlen agyvelejű szerző, már eddigi munkásságából is kiderült. Alaposan átgondolt, high concept regényeit valahová a klasszikus hard sci-fi és a súlyosan elborult, szürreális mind fuck határvidékére lövi be... Ha Markovics írói evolúciója így folytatódik, akkor előbb-utóbb nem csak a kortárs magyar sci-fi közegéből fog kiemelkedni, de a nemzetközi sikert is kiérdemli."

3. Librarius.hu:
"...Hackett regénye rendkívül színes, fantáziadús, sziporkázó ötletekkel teli, izgalmas mű. A szerző sorra veszi az időutazó történetek klasszikus elméleteit, azok buktatóit, és megoldásukhoz felhasználja mindazt a tudást, amit Einstein, Hawking és más elméleti fizikusok munkái által a téridő természetéről sejtünk, miközben hősiesen igyekszik elkerülni a paradoxon-csapdákat. Persze nem mindig sikerül neki, de az időutazást boncolgató sztorik esetében ez már csak így van. A történet viszont igazi agymunkára serkent, miközben akciódús, rejtélyekkel teleszőtt kalandokat is kínál."

4. SFmag.hu:
"Sok szempontból ez Hackett eddigi legsikerültebb regénye, de ez így is van rendjén, hisz egy harmincas éveiben járó szerzőtől elvárható, hogy minden könyvével egyre jobb legyen, fejlődjön. Az Isten gépeit nagyon szerettem, de ez a könyv nálam most letaszította a kedvenc Hackett regényeim képzeletbeli dobogójáról."

5. Szubjektív kultnapló:
"Ritka az igazán színvonalas, magyar fantasztikum, Brandon Hackett azonban már négy könyv óta töretlenül tartja a szintet (és időnként emel is rajta), a kiadó(i)nál megjelenő, nemzetközi SF-regények legjobbjai mellett is megállja a helyét. Ez most éppen nem hard sci-fi, hanem inkább társadalmi (a korábbiaknál életszerűbb karakterek és interakciók!), enyhe űroperás beütéssel (vissza a kezdetekhez? :) ), ami változatosságnak kellemes, irodalomnak pedig éppen olyan jó és szórakoztató, mint az eddigiek."

6. 168 óra
https://168ora.hu/kultura/az-idoutazas-napja-36793
Az időutazás napja pörgős, fordulatos regény, amely már az első mondattal elsodor. Egy ideig az olvasó is csak kapkodja a fejét, ahogy a tengernyi újdonság rázúdul, de hamarosan berántja a folyton változó jövő, ahol a Pillangó-effektus miatt egy apró múltbeli változtatás okán is egész földrészek tűnhetnek a semmibe, vagy városok emelkedhetnek ki a porból egy szempillantás alatt. És közben Hackett nem feledkezik el róla, hogy megvizsgálja az idő természetét, azon keresztül pedig tükröt mutasson a széthulló, káoszba fúló társadalomnak, ahol az időfolyam csak egy újabb erőforrás, amit az emberiség kizsigerelhet és tönkretehet.

7. Acélpatkány blogja
http://www.acelpatkany.blogspot.hu/2014/05/az-idoutazas-napja.html
"...Az időutazás napja egy nagyon szórakoztató, komoly hibáktól mentes könyv, meg merem kockáztatni, hogy a szerző eddigi legjobb könyve. Ráadásul ahogy ígérte, egészen egyedien és nagy odafigyeléssel járta körül benne az időutazás paradoxonokkal és toposzokkal teletűzdelt kérdését."

8. Ekultura.hu
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-05-18+09%3A00%3A00/brandon-hackett-az-idoutazas-napja/
"...valóban sodró lendületű regényről van szó, nehéz letenni, és talán ez az egyetlen hibája: nagyon hamar a végére érünk, és mivel számos kérdés nyitva marad, nehéz lesz kivárni a várhatóan Az időutazás tegnapja címmel megjelenő folytatást. E sorok írója számára egyértelműen Markovics eddigi legjobb regényéről van szó, amelyet bátran ajánlok valamennyi science fiction-kedvelőnek."

9. Diákönkormányzat.hu
Diákönkormányzat.hu link
"...a könyv amellett, hogy hű maradt a korai sci-fi irodalom hagyományaihoz, új lendületet jelenthet ahhoz, hogy újra népszerűvé váljanak a magyar szerzők tollából kipattanó művek akár a fiatalok körében is."

10. Kilencedik.hu
http://www.kilencedik.hu/brandon-hackett-az-idoutazas-napja/
"A karakterek kerekre, élőre sikeredtek, a történet pedig csordultig tele fordulatokkal, így a cselekményről mesélni nem is lehet komoly spoilerezés nélkül, emellett minden oldalra jut vagy tíz ötlet..."

11. Kolozsvári Zsófi blogja:
http://maanji.blogspot.hu/2014/06/az-idoutazas-napja.html
"Kicsit furán hangzik, hogy jobb, mint a szerző előző könyvei, mert teljesen más a tematika, ezért elég nehéz összehasonlítani, de tényleg jobb. A karakterek még hitelesebbek, még háromdimenziósabbak. A történet szokás szerint bonyolult, de bonyolultságában elképesztően átgondolt, alapos."

12. Könyvvizsgálók blog:
 http://konyvvizsgalok.blogspot.hu/2014/10/brandon-hackett-az-idoutazas-napja.html
"...ennyire pöpecül végiggondolt időutazó-kalandot még nem olvastam, pedig ez egy hallatlanul gazdag zsáner, tele jobbnál jobb, átgondoltság és fantáziatrükk vegyülékét különböző mértékig keverő szabály-rendszerekkel, tudomány és filozófia időfogalmától az olyan népszerű hurkokig, mint amikor valaki kineveli a saját apját...
...Így kell elkezdeni egy könyvet: a „minden borul” őrületével; így kell fűzni a cselekményt: ennyire barokkos bonyolultsággal – kétségtelen, hogy a honi SF legerősebb hangja mondja itt a magáét."

13. Profundus Librum
Az időutazás napja olyan regény, amiben az időfolyam egy korlátlanul ömlő folyó, amiben semmi nem állandó, minden megváltoztatható úgy, hogy a benne élők észre sem veszik. (Igazán vicces volt figyelni a fejezetek elején és közben elhelyezett időjelzéseket. Egy-egy fejezetrész közt néha egy egész másodperc is eltelt… :) ) Olvasása közben ne végy semmit készpénznek, itt semmi nincs kőbe vésve, talán csak egyetlen dolog. Az időutazás módszerének feltalálása előttre semmiképpen nem lehet utazni…
14. Vasárnapi Hírek (F. Tóth Benedek)
"...minden bizonnyal ez a szerző eddigi legjobb regénye, nyelvezetében és stílusában is sokkal erősebb az előzőeknél."

15. Roboraptor blog
"Magyar szerzőből sosem néztem volna ki ilyen jól kidolgozott, remekül megírt, emellett akciódús könyvet, mégis megkaptam. Brandon Hackett - habár pályája elején sem volt kutya - olyan ütemben lesz jobb és jobb, hogy a következő könyvét egyből fordíthatja is angolra, mert nemzetközi piacon lesz a helye."

16. Könyvek erdeje blog:
http://shanarablog.blogspot.hu/2015/06/brandon-hackett-az-idoutazas-napja-az.html
"Sci-fi? Igen. De abból is az olvasmányos és érthető fajta, olyan amelyet élvezet olvasni, ami nem riaszt el, amit bármikor máskor is kedved lesz a kezedbe venni, mert egyszerre jól összerakott, élvezetes és annyira emberközeli, amennyire csak lehet... Ez a regény olyan sok mindent rejt még magában - a részletek, az érzések, a reakciók, az összefüggések és a következmények egyaránt kiemelkedően fontosak." 

17. SciArt
https://sciart.eu/hu/2015-09-04-0309/1/az-idoutazas-napja-es-tegnapja

"Brandon Hackett a felfogás határait hozta le a közember értelmi szintjére. A jó scifi valahol itt kezdődik és valahol itt is ér véget. Hackett két kötetes, Möbius-szalagként önmagába csavarodó regénysorozata olyan gazdag a vibráló eseményszálakban és a végletekig torzult, mégis ijesztően emberi karakterekben, hogy a kötetek kiolvasását követően egy elhagyott játszótér homokozójában felfestett gyerekmesévé omlik össze még a hatalmasra pumpált Star Wars Univerzum is."

2014. ÉV VÉGI TOPLISTÁKBAN:

A Geekz blog év legjobb fantasztikus regényei között

A Roboraptor blog toplistáján

Szubjektív Kultnapló szerint az év magyar SF-könyve


INTERJÚK:

Ekultúra videóinterjú:

Olvass bele a regénybe:
Brandon Hackett: AZ időutazás napja (részlet/promo)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése