ISTEN GÉPEI (2008)


ISTEN GÉPEI (2008)

Egyik pillanatról a másikra történt: 2027-ben a Nap eltűnt az égről. Helyén egy vörös törpecsillag ontja rőt fényét a Föld világos oldalára, míg a halott és fagyott sötét oldal fölött sosem látott csillagképek ragyognak. Az Ugrásnak nevezett jelenség oka ismeretlen, az emberi civilizáció beleremeg a sokkba: a napos oldali országokat menekültek milliói árasztják el, a világgazdaság összeomlik, az emberiség a túlélésért küzd. 

A pusztulásból azonban lassan új világ születik. Húsz év múlva a technikai fejlődés soha nem látott ütemre gyorsul, az élet friss és modern, a fiatal generációk számára a régi Föld már csak a legendákban létezik. Kerti Szófia, a genetikailag módosított budapesti lány és társai inkább a jövőbe tekintenek, ahol újabb fordulópont, a technológiai szingularitás várja az emberiséget. Egy esemény, ahol a fejlődés görbéje függőlegessé válik, amely mögé semmilyen előrejelzés nem láthat be, és ahol tudása az embert saját istenévé avathatja. De vajon valóban független-e egymástól a 2027-es Ugrás és a technikai fejlődés szédítő felgyorsulása, vagy a kozmikus színfalak mögött egy végletekig precíz kísérlet zajlik, melynek alanya maga az emberiség?
(Kiadó: Metropolis Media – Galaktika fantasztikus könyvek, EAN : 9789639828209, ISBN : 9639828209, Oldalszám : 312)
Kritikák, vélemények a regényről:

1. Ekultura.hu: „…Brandon Hackett még ennél is nagyobbat gondolt, hiszen mindezen kérdéseket kiegészítette az emberiség evolúciójával is. A végeredmény olyan szellemi kaland, ami egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat, az emberen túli ember víziója pedig egyszerre ígéretes és ijesztő…”

2. Szubjektív kultnapló: “…Úgy összességében az utóbbi idők egyik legjobb regénye, amit olvastam. Magyar vonatkozásban és világszerte is, remélem még sok hasonló színvonalú könyv fog kikerülni a szerző kezei alól…”
http://kultnaplo.blogspot.hu/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html

3. Horváth Gyula blogja: „…Brandon Hackett két legújabb könyve, a “Poszthumán döntés” és az “Isten gépei” igencsak meglepetés volt számomra a hazai sci-fi piacon. Végre olyan művek, amelyek elgondolkodtatóak és egy teljesen új – lehetséges – fejlődési irányt világítanak meg, illetve általánosságban egy teljesen új műfaji irányzatot képviselnek idehaza…”
http://lawrence.sfblogs.net/2008/12/08/transzhuman-poszthuman-jovokep/

4. Oroszlány Balázs blogja: „…Félelmetes látni, ahogy a magyar scifi az ötlet-szingularitás felé hajt, László Zoltán és Brandon Hackett fej-fej mellett vágtatva tör előre, könyveikben egyre sűrűbb az oldal/ötlet arány. Ha így folytatják, tíz éven belül a többieknek nem jut új gondolat, ötletsovány scifi-írók túrják majd csak az ugart…”
http://hondana.freeblog.hu/archives/2009/03/24/Isten_gepei/

5. Szökrönyös László blogja: „Az alapötlet és a prezentálás is nagyon-nagyon jó; a lehetőségek, amik kibomlanak előttünk ugyanolyan görbét követnek, mint a regénybeli szingularitás felé tartó társadalmak fejlődési üteme. Nekem a technológiai szingularitás koncepciója teljesen új volt, így ez külön élvezeti értéket adott a könyvnek…”
http://creideiki.sfblogs.net/2008/11/19/hova-juttat-egy-poszthuman-dontes/

6. Bala Péter blogja: „…Fordulatos, folyamatosan adagolva az apró információ morzsákat fogja meg az olvasó figyelmét, ahogy kell…”
http://balamondja.blogspot.com/2009/05/brandon-hackett-isten-gepei.html

7. intergalaktika.hu – Bernátzki Lajos: „…Mint mondtam a fenti nagy írókkal való összevetésben remekül helytáll az Isten gépei. Olyan, mint a jó évjáratú újbor. Kicsit nyers még, de remek a zamata, az illata és egyáltalán nagyon jól élvezhető…”

8. Kikötőonline.hu – Tóth György: „…az Isten Gépei egy nagyon jól megírt könyv. Választ keres az emberiség sorsának alakulására a közeli és a távoli jövőben. Képes-e fennmaradni az emberi faj egy ilyen feldrótozott világban? Egy biztos: elindultunk egy lejtőn és az, hogy a végén nagyot esünk-e, vagy folytatjuk utunkat, csak rajtunk múlik…”

9. index.hu: „…Az erősen technikai cselekmény ugyanakkor rendkívül sodró lendületű, szórakoztató, olvastatja magát, és még szerelmi szál és személyes drámák is helyet kaptak benne. Különösen érdekes a jövőbeli, az Ugrásnak köszönhetően mediterrán éghajlatú Budapest leírása, pálmafákkal, és negyven fokos hőséggel…”

10. Scifikönyvek blog: „…Be kell vallanom, engem már a könyv alapfelvetése is nagyon érdekelt. Ahogy pedig olvastam a könyvet, egyre inkább magával ragadott a történet. Mindig is izgatott az, hogy az ember mit tenne, ha isteni erő szakadna a nyakába? Képesek lennénk kezelni azt, vagy pedig tönkretennénk vele egész bolygónkat?…”
11. Hegedűs Ilona blogja: „…Az Isten gépeiben lenyűgöző eszmefuttatásokat találunk a technikai fejlődés lehetséges irányairől, s ezáltal az emberiség jövőjéről is. Olyan mértékű felgyorsult fejlődésről van benne szó, amihez az ember és a társadalom már nem képes alkalmazkodni, s amely így végül elhozhatja az egész planéta számára a végét.”

12. Ódor Ákos blogja: „…Brandon Hackett stílusa, technoblablája összemosva a hétköznapiság és hősiesség határán egyensúlyozó karaktereivel gyakorlatilag képes lenne még a semmit is olvashatóvá tenni!…”

13. exit.hu: „…a scifi ma – legalábbis az asimovi, lemi válfaja – maga a virtigli bölcselet. Hogy ne mondjam, a tudományos-fantasztikus irodalom elitje egyfajta globális filozófiai szabadakadémiát alkot…”

14. Sümegi Attila blogja: „…A könyv szórakoztató, de legfőképpen elgondolkodtató. Legjobban a főhős tetszett (aki nő! és az író felé dicséret, hogy ezt el is hittem), aki egyrészt folyton hangoztatja, hogy ő már nem ember, ugyanakkor teljesen emberi módon gyarló. Szóval ez mindent elmondott számomra a technológiai szingularitásról és az emberi szociális viselkedés kapcsolatáról…”

15. Kánai András blogja: „…A Hackett álnév mögé rejtőző Markovics Botond A poszthumán döntés után ismét egy új tematikát hozott be a magyar SF-regények világába: a szingularitást. A téma kint már divatos egy ideje, elég csak Charless Stross-ra – vagy az újabbak közül – Paul Melko-ra gondolnunk. A regény telistele van kitűnő ötletekkel: Chopra-elv, fekete doboz gazdaság,Bárka, epigonrészecskék, Baran Bloggernaplója a könyvespolcon…”

16. Takács Gábor blogja: „…szó szerint faltam a könyvet. Nem is emlékszem, utoljára melyik volt az a regény, amit ilyen könnyen sikerült kiolvasnom. Persze az is hozzá tartozik, hogy rövid, és amolyan clarke-i szokás szerint eléggé szét van tagolva, ami nem baj…”

17. Kollárik Péter blogja: „…A cselekmény magabiztos vezetése előtt meg kell emelnem a kalapomat, mint ahogyan elismerésre méltó a regény „tudományos” megalapozottsága is…”

18. Asterdroid blogja: „…Összességében jó könyv, az alapszituáció, az alapötlet kiváló kiindulási pont.  Kidolgozott, ha helyenként a tudományosnak hangzó elnevezések (pl. kvantumugrás) inkább a vad képzelet szüleményei is – de hát az SF az nemcsak tudományos, hanem fantasztikus is.  Olyan kérdéseket feszeget, melyek mindannyiunkat érintenek, mint például a technikai fejlődés hatása a társadalomra, a földi erőforrások kihasználása, és az, hogy az emberiség hajlamos saját magát felemészteni. ..”

19. Mentolosmacska blogja:„…a gondolatébresztésen kívül is tetszett a könyv. Mindig újabb és újabb tetszetős meglepetéssel szolgált. Bár könnyednek nem nevezném, mégis annak tűnt néhány pillanatra, amikor fontos kérdésekés problémák merültek fel, mélyen beleágyazva a történetbe…”

20. A Romániai Science-Fiction es Fantasy Társaság honlapján, az első nem magyar vélemény.

21. SFportal.hu: “Hackett ismét nehéz témákhoz nyúlt a könyvében, ami már önmagában is becsülendő, mert a technológiai szingularitás és anyagmanipuláció témaköre nem egyszerűen megfogható, befogadható valami, viszont – és ez az, ami a könyv igazi értékét adja -, nagyon is létező problémákat, kérdéseket vet fel…”

22. Új Galaxis 14. – Vásárhelyi Lajos kritikája. (Nyomtatásban.)

23. Ortutay Csaba blogja: “…A történet hangulata egyébiránt eléggé furcsa. Se nem egyértelműen optimista, mint a klasszikus sci-fi, se nem végletesen pesszimista, mint a cyberpunk. Miután számtalan kérdést szándékosan nyitva hagyott a szerző, így olvasás után még hosszú ideig gondolkodtam az érintett témákon, ilyen értelemben ez a könyv nagyon jó. Összességében az Isten gépei-t (újra)olvasásra érdemesnek jelöltem meg a képzeletbeli könyvlistámon, a szerzőt pedig figyelni fogom, ha új könyvvel jelentkezik, akkor megfontolom majd annak beszerzését.”

24. Sfszakosztaly.hu, Bárdos Dávid: “Markovics Botond Isten gépei című könyve az ellentétek tára. Olvasása közben olyan érzésem volt, hogy egyfelől a clarki hard science-fiction valóságelemző szigora elevenedik meg a lapokon, másfelől a hihetetlen tájékozottságát csak háttértudásként, ugródeszkának használó Asimov könnyedsége az, amellyel megkísérli magával ragadni az olvasót, még ha nem mindig sikeresen is…”

25. Mitolvasol.freeblog.hu: “Nagyon jó, elgondolkodtató sci-fi, amely a technika és a társadalom egymásra hatását elemzi – mindjárt többféle eredményt is bemutatva. A tudományos rész mellett a szereplők is jók, lehet azonosulni velük, és életük van – vagyis próbálják élni az életüket a történések közepette – van múltuk, jelenük, és szeretnének jövőt is…”

26. Adeptus blogja: “Nem volt könnyű letenni, még ha nem is egy ellazulós olvasmány. Mindent összevetve jó könyv az Isten gépei, de azzal is tisztában vagyok, hogy írója képes jobbat is írni.”

27. Élet és Tudomány 2010/31. szám (nyomtatott) – Bóc István: “A tudományos-fantasztikus regénybeninkább a fantasztikus elemek dominálnak, de az olvasók számára mindvégig izgalmas marad a történet. Markovics igyekszik az emberiség jövőjéről elmélkedni. Mi történik, ha a technika veszi át a hatalmat, ha már minden lehetséges? A megváltozott körülmények között mivé válhat az ember, a társadalom?”

28. Rootshaper blogja: “Brandon Hackett írása minden tekintetben vérbeli sciience fictionnek mondható, bővelkedik az emberi képzeleten túlmutató technológiákban, űrutazásban, és egy „idegen fajt” is felvonultat, melyek céljai a könyv végéig ismeretlenek maradnak, csak kilétükre kapunk egy igen megdöbbentő választ. Ha értékelnem kellene az élmény faktort és a végén átélt katarzist, azt kellene mondanom, hogy a könyv egy tízes skálán tizenegy pontot is megérne.”

29. P. Laci alias Daermon írása a regényről: “…egy nagyon jól megírt, magával ragadó történet, mely alaposan körbejárja azt, hogy hova fejlődhet az ember. Meddig tud eljutni önmaga erejéből, fennmarad-e külső segítség nélkül, tovább tud-e lépni, vagy megáll, esetleg elpusztul?”

30. Mellonta Tauta, azaz Szergely blogja: “…A könyv elgondolkodtató és jó volt olvasni, remélem, hogy a kötetnek hamarosan lesz közvetlen, vagy közvetett folytatása, mert a felvetett ötleteket illene kellő alapossággal kivesézni…”

31. Neveletlen blog: “…Le a kalappal Botond előtt, hogy ilyen komplex témába is nyugodt szívvel belevágja a fejszéjét, és évezredeket és galaxisokat is átívelő történetet vet papírra, számos technikai és társadalmi kérdést feszegetve, nem beszélve a morális vonulatról… Jó a stílus, jók a karakterek, fordulatos a történet, nincsenek üresjáratok: az Isten gépeiben minden megvan egy jó sci-fihez.”
http://neveletlen.blog.hu/2012/11/02/brandon_hackett_isten_gepei_556

32. SF.blog.hu: "...Hackett olyan témákat dolgoz fel, amik egyre aktuálisabbak a mai világunkban is: meddig lehet elmenni az ember módosításában, mennyi szabadság és hatalom adható egy gépnek, képes-e egy gép alkotója ellen törni, és miért tenné, vagy miért ne tenné... és végül, a legfontosabb kérdés: ki vagy mi az ember, mitől ember, és jó-e neki, ha több lesz önmagánál... Az író  transzhumanista képe rettenetes és csodálatos: az ember isteni hatalmat nyer, de pontosan a saját lényegét veszíti el, az emberségét - és ki tudja, megéri-e a csere..."
http://sf.blog.hu/2013/02/20/homo_homini_deus_avagy_egy_rendkivuli_konyv_ismertetoje

33. Shanara blogja: "Végtelen ötletek tárháza ez a könyv és tényleg elgondolkoztató, színvonalas sci-fi. Külön öröm számomra, hogy ez a történet egy magyar szerző fejéből pattant ki."


http://shanarablog.blogspot.hu/2013/11/brandon-hackett-isten-gepei.html

34. Profundus Librum: "Fajsúlyos témák ragyogó kombinációja a könyv, teli szenzációs ötletekkel és fordulatokkal"

35. Spacebarcast: online podcast műsora egy teljes adást szentelt az Isten gépei kibeszélésének
http://spacebarcast.com/archives/947

http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/11/brandon-hackett-isten-gepei.html

Jud Lorin, a regény által ihletett “fan-art” festménye Isten gépei címmel:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése