Ironman 3 / Oblivion - Feledés / Star Trek - Sötétségben

Megkezdődött a mozis szezon, ömlenek a sci-fi filmek, úgy tűnik, ez valóban egy sci-fis év akar lenni.
Az idei első filmtriót megnézve azért én nem vagyok túl boldog. Az átlagnézőben szerintem csak tovább erősödik a "sci-fi = ostoba lövöldözős marhaság" sztereotípia.

Ironman 3 / Vasember 3:
Először is, mi a fenének kell egy héttel az USA-bemutató előtt vetíteni a filmet, ha úgyis felkerül e netre...
A bejáratnál már csak a testüreg motozást nem végezték el, telefonokat kikapcsoltatják (nem mintha nem tudná bárki egy pillanat alatt utána visszakapcsolni), táskába belestek, és film közben is őrök figyeltek bennünket. Durva.
A film sajnos nem volt az. Ha egy szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám, hogy fáradt.
Lélektelen poénok és akciók, és a szokásos értelmetlen, átgondolatlan történet, aminek egyetlen potenciálisan izgalmas lehetőségét, a Mandarin-szálat konkrétan tökönszúrtak a film felénél.
Megértem, ha Robert Downey Jr.-nak sincs kedve tovább csinálni (bár, a bevételeket látva, lesz az a pénz, amiért el fogja vállalni a 4. részt is.)

Oblivion - Feledés:
Ez az a film, amit hetekkel a bemutató után néztünk meg, nulla elvárással. Ehhez képest egy meglepően nézhető egyveleg lett belőle. A készítők ugyanis akartak valamit mondani, és én értékeltem azt a helyenként naiv és ügyetlen próbálkozást, hogy egy történetet meséljenek el (még, ha többszörösen újrahasznosított alapanyagból gyúrták is össze).
Sikerülhetett volna, de sajnos csak helyenként villant fel, ennek ellenére én az utóbbi idők nagyköltségvetésű scifijei után sokkal rosszabbat vártam. A látvány csillagos ötös, a zene szintén. Nem kellett volna sok, hogy tényleg jó legyen, de így is kellemes pozitív csalódás volt minden hiányossága ellenére.

Star Trek - Sötétségben:
Erre a filmre viszont dühös vagyok, mert nagyok voltak elvárásaim. Ebből mindössze csak a látványt teljesítette, az tényleg ütött. Nagyon hangulatos lett az egész 23. századi Föderáció világa, az összes apró dizájn profi és részletgazdag. Az Imax 3D is tűrhető volt, néha felvillant az űr mélysége, a fel-le viszonyok esetlegessége, de valamit szerintem elrontottak a 3D mélységrétegeeinél, mert egy idő után nagyon furcsa volt, hogy a hátrébb álló szereplő feje mindig nagyobb , mint a közelebb állóé. (Vagy az én szememmel van baj.)
Hanem a történet...
Az írók egy végrelenbe nyúló akcióorgiával megpróbálták elleplezni a motivációk és a logika teljes hiányát. Az Orci-Kurtzmann párostól végül is már megszokhattuk, hogy nem akarják megzavarni a filmet karakterekkel és átgondolt történettel, és ha innen nézem, akkor hozták az elvártat most is.
Szegény Benedict Cumberbatch, őt viszont sajnáltam. Igaz, ő vállalta el. Pedig örültem, hogy ő kapta a főellenség szerepét, hiszen egy igazi SZÍNÉSZ csak kihoz belőle valamit...  Ehhez viszont kellett volna egy megírt karakter, és enélkül ő is a kínos grimaszokba, összevont szemöldökbe és hörgő üvöltésbe temetkezett. Totális csőd volt a motivációja (nem csak az övé), és ezen el is bukott az egész.
A dramaturgiának pedig nem véletlenül vannak szabályai. Ez a film az első pillanattól egyfokozaton pörgött, ami ugyan nagyon magas volt, de így egyszerre csak véget ért, és én csak azt kérdeztem: ennyi? És hol maradt a finálé?
(Spoiler on)
A repülő jármű tetején megejtett lagymatag verekedést szánták annak? És miért kell ilyen buta és unalmas jeleneteket csinálni, ahol mindig leesik a pisztoly, ahol mindig majdnem leesnek, majd visszamásznak, és ütik egymást tovább. Ez már a Star Warsban és sok más filmben is kínos volt. Ha a szuperügynök telibe rúgja a négykézláb támolygó Spock arcát, miért nem törik el az állkapcsa, hullanak ki a fogai, és miért kel fel simán utána? Áh, és ez csak csepp volt a tengerben.
(Spoiler off)
De a látvány és dizájn csodaszép volt. Csak önmagában kevés.

Hogy mi az, ami szembe fog menni a "buta nézőnek buta filmet" koncepcióval?
Talán a Gravity. Talán a Végjáték film. Talán az Elysium.
Történetért, karakterekért, eredeti ötetekért pedig inkább egy jó sorozat vagy regény...

8 megjegyzés:

  1. Gravity szimpla akcio/katasztrofa filmnek tunik ;)
    Vegjatek sajnos csak a buta akciora koncentral (mi mast varhatnank ? :) bar azert orulok neki, hogy vegre keszul belole film adaptacio, csak igy tovabb ;) Elsysium fogas kerdes. Nekem a D9 utott , talan sikerul ismetelniuk ;) Remelem az uj riddick valami emesztheto lesz (es iden megerkezik). En a "The World's End" -ben bizok veszettul, a brittek mar villantottak parszor , hogy tudnak jo filmeket csinalni ha akarnak (en megszalott torchwood rajongo vagyok ;)) pl a zsenialis "Frequently Asked Questions About Time Travel" ;)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a Gravity összes akciójelenetét ellőtték a trailerben.:)
    Végjáték: mivel Card 5 forgatókönyvet dobott vissza előtte, és láthatóan volt beleszólása, én azért bizakodom.
    Az meg tény, hogy a britektől többnyire jó cuccok jönnek, meglátjuk.

    VálaszTörlés
  3. Én kíváncsi vagyok a Forever War mozira is. http://www.imdb.com/title/tt1307468/ Sokat várok az egyik kedvenc könyvem megfilmesített verziójától. A történet olyan, hogy látványos akciómozit lehet belőle kreálni simán (a gondolkodtató rész nyilván kimarad).
    Egy valamit nem értek, a Warhammer-ből miért nem csináltak még filmet? Az Űrgárdista c. könyv adja a tutit. Egy az egyben vászonra kívánkozik: brutális-fröcsögős-bio-techno-barbár látványvilág. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a kérdés, elkészüle-e valaha a Forever war. Ridley Scott mindent csinál, csak ezt a filmet nem, pedig a Prometheus helyett is jobb lett volna, ha ezzel foglalkoznak inkább.
      És sajnos az in development az a kategória (lásd Hyperion vagy Alapítvány film), amiből ki tudja, mikor lesz valami. Az egyetlen remény, hogy az évek óta ebben a státuszban tengődő Végjáték mozi is csak kész lett végül.

      Törlés
    2. Igen, egyetértek. Megcsinálták anno az Alien-t, nem várt siker, kultmozi lett belőle. Nem volt semmilyen kerettörténete, a nézők képzeletére volt bízva az előzmény. A prométeusz az amerikai tucatmozi forgatókönyv írók terméke és ezek próbálták egységes keretbe helyezni... A The Forever War egyszerűbb, mert adott a szép kerek történet, nem kell a "sztár-forgatókönyv írók" képzeletére hagyatkozni :) Azért is jutott eszembe ez a film, mert valamelyik nap olvastam egy hírt, h végre nekikezd a "mester". Ámen!:)
      Az Elysium-ra viszont kíváncsi leszek. A trailere nagyon látványosra sikeredett, a D9-es stílus egyértelmű.

      Törlés
  4. worker:
    Rengeteg jó scifi regény sztorija áll rendelkezésre, fényévekkel coolabbak, mint bármely scifi film. Csak többnyire, ha Hollywood kezébe kerülnek, ezeket is elrontják. Tisztelet a kivételeknek.

    VálaszTörlés
  5. na most amennyire én tudom, Spock vulkáni, és ők erősebbek sokkal jobban az embereknél, ezt a sorozatban is megmutatták párszor, mert amikor meghülyült, akkor hatan se tudták lefogni, csak a Vulkániak alapból egy erőszakot elítélő nép, érzelmek nélkül, logikusan gondolkozván (szal ezért nem törtek ki a fogai)

    a bajom nekem inkább az volt, hogy szerelmes, meg bosszút áll, meg verekszik, micsoda hidegfejű technokrata

    VálaszTörlés
  6. Na megnéztem a Feledést is, én annyi rosszat hallottam róla, hogy csak a látvány miatt érdekelt, én nagyon pozitívat csalódtam benne, nagyon tetszett, jótól lopni meg nem szégyen, nem mondom hogy egy etalon lesz, deeee azért volt benne pár csavar ami ugyan ott motoszkált bennem, hogy itt valami nem smakkol és mégse esett le csak mikor már nyilvánalóvá tették. Mondjuk a dögevők nagyon hajaztak a Darkvúfokra :D

    VálaszTörlés