Könyvfesztivál és Hannu Rajaniemi

Szép idő, sok új könyv, mi lehet ennél jobb egy Könyvfesztiválon?

Pl. egy kortárs science fiction író, az amúgy húrelméletből PhD-ző Hannu Rajaniemi, aki első könyvével, a Kvantumtolvajjal is nagy sikert aratott Angliában, majd az USA-ban is. Ő az a szerző, akinek a regényét az első fejezet alapján megvette a Gollanz kiadó, és 3 regényre szóló szerződést is felajánlottak a számára.
Hannu a hétvégén itt volt a Könyvfesztiválon, és szerintem nagyon jól érezte magát. Már pénteken kint ücsörgött az Ad Astra kiadó standján, ráérő idejében megírt egy kis programot a másnapi dedikáláshoz, ami bárkinek a  nevéből egy random sci-fi regénycímet generált. Ez szerintem sokat elmond a matematikus-fizikus íróról.:)
Másnap, a dedikálóknak tervezte ezt a kis pluszt ajándékba adni, csak aztán szerintem ő is meglepődött, ugyanis a másfél órás dedikálás alatt végig állt a sor hozzá, így gyorsan letett róla, különben még most is ott ülne.

Néhányunknak előző este volt szerencséje  együtt is vacsorázni vele, ahol rengeteg mindent mesélt, többek közt, hogy szerda éjjel fejezte be a 3. kötet first draftját, ami valószínűleg a The Causal Angel címen fog megjelenni, és az első két kötet fordítója, Juhász Viktor rögtön vakarni is kezdte a fejét, hogy hogyan lehetne ebből is egy egyszavas magyar címet kihozni, hogy passzoljon az előző két címhez.

Sajnos a könyvbemutató beszélgetésről lecsúsztunk, mert a terem nagyjából harmadakkora volt, mint ahányan be szerettek volna jutni, de emélem, hamarosan lesz publikus videó is.

Update: azt meg elfelejtettem, hogy a Hannura váró sorban remek arcmemóriámnak köszönhetően kiszúrtam az Isten gépei majdnem kiadójának vezetőjét, Horia Nicola Ursut, gyorsan le is szólítottam, így volt alkalmunk beszélgetni egy kávé erejéig a román és hazai SF-életről és SF könyvpiacról, na meg ekéztük a Hugo-díj idei felhozatalát.:)
Éss persze, rengeteg jó könyvet hörcsögöltünk össze.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése