2021 a science fiction szerint

Mindjárt elköszönünk ettől a remek 2020-tól, amit szerintem mindenki másképp tervezett, és sokkal vidámabbnak képzelt el egy éve. 2021 pedig remélhetőleg vidámabb és kevésbé nyomasztó év lesz, mint az idei.

Kíváncsiságból kigyűjtöttem az ismertebb sci-fi regényeket és filmeket, amelyek 2021-ben játszódnak. Van itt minden, disztópia, robotok, androidok és űrutazás, cyberpunk jövő és időutazás, sőt, még egy saját regény is.:)

Nézzük, hogyan képzelte el a science fiction 2021-et!

P. D. James: Az ember gyermeke (1992)

"Ma, 2021. január 1-jén éjjel, éjfél után három perccel, Buenos Aires egyik külvárosában, huszonöt éves, két hónapos és tizenkét napos korában egy kocsmai verekedésben megölték a Földön utoljára született emberi lényt." (Első mondat)

A regényben egyszer csak nem születnek többé gyerekek, ez pedig elhozza a meddővé vált, kihalással szembenéző emberi civilizáció agóniáját. Nagy-Britannia egy diktatórikus rendszerré alakulva egyedüliként éli túl a káoszt, a Gondnok, Xan Lyppiatt uralma alatt. Unokatestvére, Theo Faren ebben a fenyegető légkörben éli magányos életét mindaddig, amíg egy fiatal nővel való véletlen találkozása folytán kapcsolatba nem kerül a másként gondolkodók egy csoportjával.

(A regény alapján készült azonos című film Clive Owennel, Alfonso Cuarón rendezésében az egyik örök kedvencem, viszont a filmváltozatban a 2021-es dátum 2027-re módosult.)

Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye (1995)

A Mátrix előtt négy évvel mutatták be a cyberpunk hullám egyik kultikus filmjét Keanu Reevesszel, egy William Gibson novella alapján. A főhős, Johnny egy mnemonikus futár, aki jó pénzért a fejébe ültetett tárban adatokat csempész, azonban a legújabb munkája során 320 gb-nyi (!) információt tömnek a fejébe, ami túlterheli az agyát, ráadásul egy világméretű összeesküvésbe keveredik.

Keanu Reeves ezzel a filmmel alapozta meg, hogy szinte megkerülhetetlenné vált, ha cyberpunk zsánerről beszélünk, lásd pl. a Mátrixot vagy akár a nemrég megjelent Cyberpunk 2077 videojátékot, amiben a rocksztár és terrorista Johnny Silverhandet és emléklenyomatát kelti életre.

Isaac Asimov: Én, a robot - Te, hazug (1941)

Isaac Asimov általában a messzi jövőbe helyezte a történeteit, de az Én, a robot novellafüzér ebben kivétel, ezekben a történetekben Asimov a robotfejlesztések korai időszakát mutatja be, és az általa megalkotott robotika három alaptörvényét veti különféle logikai próbák elé egyre fejlettebb robotokat felsorakoztatva.

A Te, hazug című novella 2021-ben játszódik, és az Amerikai Robot Rt. gyárában a Herbie nevű (HRB-34) robot gondolatolvasó képességét vizsgálják, amiből aztán jókora logikai bonyodalmak kerekednek, aminek Dr. Susan Calvin és a többiek nem annyira örülnek.

Brandon Hackett: Az időutazás napja (2014)

"2021. november 5. Abban a pillanatban, amikor az első időgép működésbe lép, 200 milliárd időutazó jelenik meg a Földön." (Első mondat)

2021-ben megépítik az első időgépet, ami elszabadítja a globális időutazás káoszát, ahol bárki időutazhat, és ez szétzilálja az időfolyamot, és a közelgő, totális pusztulással fenyeget, azonban időn kívüli szervezetek dolgoznak az emberiség megmentéséért, ehhez azonban elsőként az időutazás feltalálóját kell megtalálniuk, akinek az időgép bekapcsolása pillanatában nyoma vész.

Ez saját regény, és egyben az első, amit utolér a jelen, fura is belegondolni, hogy a legelső kiadás már 7 éve jelent meg. Viszont az időutazás megoldás logikája miatt még az sem zavaró, hogy a történetet lassan lehagyja a világ. Aki ismeri a sztorit, tudja, miért.

Mars Mentőakció (2000)

Klasszikus űrutazós film Brian de Palmától, tele utazás közbeni vészhelyzetekkel. A cél a Marson ragadt előző expedíció tagjainak megmentése, a főbb szerepekben Tim Robbinsszal, Gary Sinise-sel, Don Cheadle-vel.

A mentőexpedíció 2021-ben indul, viszont a valóságban nem fog, mert egyelőre még messze a Mars-utazás. A film végül több akar lenni, mint egy szimpla űrhajós, megmentős történet, mindennek oka lesz, és a finálé egészen meredek irányba kanyarodik.

(Érdekesség, hogy hajdanán ugyanezen az évben került bemutatásra a Vörös bolygó című, szintén nagyobb költségvetésű Mars-expedíciós film is. Már nem emlékszem, melyik tetszett jobban, de az biztos, hogy Mars Mentőakció lett végül anyagilag sikeresebb.)

Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal (1968)

Dick 1968-as sci-fi regénye ihlette a Blade Runner (Szárnyas fejvadász) című kultfilmet, ami 2019-ben, Los Angelesben játszódik. A regény első kiadásaiban Dick 1992-be helyezte a cselekményt, San Franciscóba, de később, amikor a jelen lehagyta a jövőt, ezt 2021-re módosították.

Noha a történet magja a könyvben és filmben nagyjából egyezik, a regény egy egészen másfajta világképet fest fel, mint a Ridley Scott féle moziváltozat, további szereplőket és mellékszálakat is tartalmaz. A regénybeli Deckard házas, és egy nukleáris háborúk miatt kevésbé népes városban dolgozik, hat Nexus-6-ost üldöz, és feleségével együtt megrögzötten vágynak egy élő állatra (amelyek többsége időközben már kihalt).

A Terminátor (1984)

Egy bónusz a végére, apró történelmi utalással: Kyle Reese 1984-ben, a rendőri kihallgatás során elmondja, hogy 2021-ben csatlakozott a gépek ellen lázadókhoz, és találkozott John Connorral, ami aztán megváltoztatta a történelmet.

Én ezeket találtam említésre érdemesnek, de ide lehetne sorolni a The Quiet Place-t, a Moon Zero Two című, szerintem senki által nem ismert 1969-es filmet, az A. I. Revolution és az OZ című mangát, illetve képregényt, vagy az 1988-as The sisterhood című B- vagy ZS-kategóriás mozit, amiben 2021-ben minden nő rabszolga (!). És biztos bőven akadnak még további, ismert vagy kevésbé ismert alkotások.

Úgyhogy ha eszetekbe jut valami, könyv, film, sorozat, képregény, ami szintén 2021-ben játszódik, ne tartsátok magatokban!

Ezúton kívánok Nektek Boldog Új Évet!

***

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha ad némi iránymutatást.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon is!


A bejegyzés szerzője:
MARKOVICS Botond science fiction író (Brandon Hackett álnéven) az Agave kiadó szerzője, közgazdász, az SFmag.hu alapítója. Legutóbbi regényei: Eldobható testek, Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákrólXenoAz időutazás napja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése