Elképesztő utazás az Univerzum és az idő legvégéhez | Jövőjegyzetek

Ráakadtam egy lenyűgöző time-lapse videóra. Az univerzum (vélt, elméleti) életciklusát mutatja be mostantól az idők legvégéig. De tényleg a legvégéig. Ami sokkal-sokkal távolabb van, mint el tudod képzelni.

Ha van időd, szánd rá ezt a fél órát, és garantáltan eldobod tőle az agyad.

Na de mitől ilyen különleges ez a cucc? Hiszen tucatnyi ilyen ismeretterjesztő filmecske létezik. És ebben is jönnek egymás után a minőségi animációval bemutatott, ismerős események a pörgő évszám mellett: pl. mágneses pólus csere, a Voyager űrszonda egy másik csillag közelébe jut, harminc millió év múlva megszűnik a Szaturnusz gyűrűje, néhány milliárd év, és a Nap nóvává válik, a Föld elpusztul, még később pedig szép lassan kihuny az összes csillag, az univerzum kihűl.

Hurrá, tudjuk, vége.

De akkor mi ebben az érdekes?

Hát az, hogy ezen a ponton a fél órás videóból még négy perc sem telt el.

És hátravan 25 perc, amitől viszont garantáltan tátott szájjal fogsz végignézni, mert döbbenetesen kitágítja a világról, az időről, a méretekről való gondolkodást. És van hozzá magyar felirat is, amit jobb alul lehet beállítani.

(Nem terveztem, de remek aktualitása is van a videónak a ma kihirdetett fizikai Nobel-díj kapcsán, amit a fekete lyukakkal kapcsolatos tevékenységért osztottak ki: egyrészt Roger Penrose kapta meg az elméleti munkáért, a másik felét pedig megosztva két csillagász, Reinhard Genzel és Andrea Ghez, akik a Tejútrendszer közepén lévő Sgr A* égitestről bizonyították be, hogy az egy szupernehéz fekete lyuk.)

***

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha ad némi iránymutatást.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Ha érdekelnek hasonló, ismeretterjesztő jellegű blogbejegyzések, kattints ide:

1 megjegyzés: