2018-ból jelentem: Mit írtam?

Bár, még nincs év vége, de mindjárt lesz, úgyhogy egy több részes áttekintő következik. Ez a poszt most arról szól, hogy mit írtam, mi jelent meg, és mi történt velem írói fronton, na meg mit írok most és jövőre.
De itt nincs vége, mert utána sorban következik:
Mit olvastam? (dec. 22.),
Milyen videojátékokkal játszottam? (december 27.)
Mit láttam? (december 30.),
Ugyanis ez az év több tekintetben is rengeteg élményt hozott, így majd az is kiderül, hogy miért van nálam már augusztus óta karácsony.:)

Elsőként nézzük a science fictiont és az írást.

Nem tudom eldönteni, hogy ez az év termékenynek nevezhető-e vagy nem.
Idén írtam három novellát, és ez engem is meglepett, mert abszolút anti-novellistának tartom magam. Az év elején és közepén az Isten gépei új változatával szüttyögtem, mert ráfért a szövegre az átdolgozás, és eközben belecsempésztem többek közt Mark Zuckerberget, Elon Muskot és Jeff Bezost is. Sokkal többet dolgoztam a szöveggel, mint eredetileg terveztem, de megérte, mert így lett kerek a történet.


Megjelenések szempontjából mindenképpen pozitív a kép:
- bekerült egy ifjúsági sci-fi novellám a Móra kiadó 2050 című  antológiájába Életjáték címmel
- mind-fuck mini-űropera novellám, a Mesterséges istenek beválogatásra került a 2018 év magyar science fiction és fantasy novellái Gabo kiadós antológiába,
- nemrég újra megjelent az átdolgozott Isten gépei regényem egy 10 éves jubileumi kiadásban, többek között a Mesterséges Istenekkel, a januárban írt MI-teremtővel, valamint Az utolsó író és a Homokba írt történet című, mesterséges intelligenciákról szóló novellákkal.

Na, de felmerül a kérdés, hogy jó, jó, novellák, meg Isten gépei, de mi a helyzet a következő regénnyel, ugye. Jön-e a Xeno 2.:)
Nem, Xeno 2. egyelőre nem jön, sőt, pontosan nem tudom még, hogy lesz-e egyáltalán ilyen. Persze, jegyzet szinten létezik már, de ha lesz is belőle regény, annak meg kell érnie.
Most viszont teljesen másfelé járok agyilag.
- Nagyon örülök, hogy a Xeno eközben nagyon szép kritikákat és visszajelzéseket kapott mindenhonnan, nem beszélve arról, hogy sokaknak ez volt az első regénye tőlem.
- Bekerült a moly.hu közösségének 2017. év legjobb science fiction regényei közé, a közönségszavazáson pedig Az idő gyermekei után második helyezett lett.
- A moly-hu-n ráadásként rengeteg olvasói vélemény olvasható.
- És bár hiába próbáltam ezúttal távol tartani magam, a regény nyert egy Zsoldos Péter-díjat, amit így viszont nem vettem át az ismert vagy nem annyira ismert okok miatt. (Ha esetleg valakit mégis érdekel bővebben, itt egy kerekasztal beszélgetés is a fantasztikus zsáner díjairól, amelynek kb. a közepén a résztvevők hosszan beszélnek a témáról, háttérről.)

A lényeg azonban az, hogy készül a következő sci-fi regényem, egyelőre még cím nélkül.
Az ötletet valójában már 2011 óta érlelem, többször kezdtem már el, majd hagytam félbe, mire megtaláltam, hogyan tudom elmesélni. Most viszont már 2016 ősz óta csak ezzel foglalkozom, és nagyjából a háromnegyedénél járok, szóval, már egészen közel a vége. Legalábbis az első változaté.
Nem lesz rövid történet, kicsivel talán a Xeno-nál is hosszabbra nyúlik, de rengeteg minden történik benne, ugyanis eredetileg trilógiának szántam. Tavasszal azonban megborult a koncepció, és időbe telt, mire újra összeraktam, hogy hogyan tudom nagyon feszesen, de egy regényben elmesélni.
Nagy léptékű, a Naprendszerben játszódó, transzhumanista-űropera-poszt-cyberpunk keverék lesz, amelyben egy új transzhumán technológia az egész emberi civilizációra való kihatását követi végig. A főhősnő, Vireni Orlando ügyésznő és társai egy folyamatosan változó világban, évszázadok óta élő gazdasági-politikai hatalmasságok között próbálják megtartani a békét és a rendet, megőrizni a civilizáció épelméjűségét.
Szerettem volna még idén befejezni az első változatot, de sok minden lassította az írást, emiatt nem valószínű, hogy 2019-ben belefér a megjelenése, de 2020 eleje biztosnak vehető.

Eközben pihenésképpen lejegyzeteltem vagy 4-5 esélyes regénykoncepciót, és ahogy egy korábbi blogbejegyzésben levezettem, ilyenkor szükségem van arra, hogy pihenésképpen koncepciókon agyaljak, új karaktereket, világokat építgessek.
Kár, hogy sokkal lassabban írok, pedig komolyan úgy szeretnék ezekből az ötletekből legalább kettőt mielőbb megírni. Előbb-utóbb majd választok, hogy mi legyen a következő, mert a Transzhumán háború már összeállt.

Év közben írtam néhány cikket ismertetőt, főként az SFmag.hu-ra, de idén sajnos meglehetősen keveset:
- év elején a Shadow of the Colossus videojátékról jelent meg egy ismertetőm
- Ajánlottam az Altered Carbon (Valós halál) sorozatverziójának első két részét (hú, de mekkorát zuhant utána a minőség!)
- írtam a Ready Player One moziváltozatáról (nagyon jól szórakoztam, szerintem pont ennyi volt a filmben),
- a Watchmen képregény újrakiadásáról,
- valamint idei évi nagy kedvencemről Junji Ito beteg manga-horrorjáról, az Uzumakiról.
- Az Ekultura.hu-ra pedig egy remek tudományos ismeretterjesztő könyvet véleményeztem, Max Tegmark Élet 3.0-áját, amely az automatizáció, majd a mesterséges intelligenciák által ránk váró jövőbe engedett betekintést.

Megpróbáltam aktívabban blogolni is, ez többé-kevésbé sikerült.
- A Xenóhoz a három részes Xeno-jegyzetekben némi hátteret szerettem volna adni, emellett azoknak pedig, akik még nem olvasták a regényt, talán egy kezdőlökést.
- Az új olvasók részére született a Melyik Hackett-regényt olvassam című összefoglalóm, ami aztán a blog egyik legolvasottabb írása lett, úgy tűnik, valóban volt értelme ennek a kisokosnak, eligazítónak.
- Nyáron belevágtam a Jövőjegyzetek című gondolkodós cikksorozatba, és úgy terveztem, hogy év végére 10-15 cikknél fogok járni, ehhez képest mindössze négyet sikerült megírnom. Sajnos lassabban születnek, mint szeretném, mert mindegyik hatalmas munka, hiába van meg egy sor cikk témája, azonban mostantól remélem, gyorsabb tempóra váltok.:)

Ha több infóra vagy kíváncsi, mint amit itt, a blogon találsz, érdemes követni a Facebook oldalamat, és bekattintani a megjelenítés elsőként opciót a követés ikonnál.
Év eleje ót vana Instagramom is, sajnos az év második felében ritkábban tudott frissülni, mint szerettem volna, de majd jövőre!

Felkészül, és december 22-én érkezik a 2018-ból jelentem: Mit olvastam? Amelyben sok-sok sci-fi könyvet, képregényt, és még több sci-fi mangát fogok ajánlani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése