Jodorowsky Dűnéje

Szombaton megnéztük a Jodorowsky-maraton keretében az el nem készült Dűne-moziról szóló dokumentumfilmet, és számomra az utóbbi idő legnagyobb filmélménye volt ez a másfél óra. Komolyan mondom, nézzétek meg, egy nagyon érdekes látomás, valamint egy szuggesztív és öntörvényű művész szórakoztató portréja kerekedik ki belőle.
Alejandro Jodorowsky egy elképesztően ambíciózus és egomán fazon, és lelkes mesélő 84 évesen is, aki hatalmasat álmodott a Dűnével, és a dokumentumfilm tökéletesen visszaadja ezt a lelkesedést.
De mi minden látható a filmben?
A Dűne megfilmesítésének története meglepő fordulattal kezdődik...


Ugyanis Jodorowsky úgy akart filmet csinál a Dűnéből, hogy előtte nem is olvasta a regényt, csak annyit hallott róla, hogy a science fiction alapműve.
Ezt követően pedig rengeteg humoros történet hangzik el arról, ahogy Jodorowsky maga köré gyűjtötte a harcosait, ahogy ő nevezte őket: Moebiust, Dan O'Bannont, Chris Fosst, H. R. Gigert, Salvador Dalít, Orson Wellest, Mick Jaggert, Amanda Leart, a Pink Floydot.
Elképesztő társaságot szedett össze, az biztos. Van, akit úgy szervezett be, hogy elszívatott vele egy marihuánás cigarettát, de az ekkor leginkább már csak az evésnek hódoló Orson Wellest a hasán keresztül nyerte meg, Salvador Dalít pedig, aki akkora művész volt, hogy még maga Salvador Dalí sem értette:), az egójával kenyerezte le: ő lehetett volna a valaha élt legjobban fizetett színész - persze, csak arra az 5 percre vetítve, amennyit szerepelt volna a filmben.
Giger festménye a Harkonnen-palotához
Jodorowsky megmutatja azt a filmkönyvet is, amiből már csak 2 létezik, ami a teljes összegyűjtött filmes vázlatokat tartalmazza: a teljes storyboardot a tervezett kamerabeállításokkal, amit Moebiusszal közösen alkottak meg, díszletrajzokat, jelmezeket, festményeket többek közt Gigertől, Moebiustól, Chriss Fosstól, és van egy olyan rész is, amikor a nyitójelenet konkrétan mozgó képpé formálódik Moebius storyboardja alapján.

Nagyon érdekes és különleges mozi lett volna ez a Dűne, de azért nem vagyok teljesen biztos benne, hogy jó is lett volna. Már nem is fog kiderülni, ahogy az sem, hogy mi lett volna, ha nem a Star Wars, hanem ez a Dűne kerül előbb bemutatásra. Ez egy érdekes gondolatjáték, lehet, hogy gyökeresen más irányba terelte volna a modern filmipart. Egy azonban biztos, e projekt nélkül nem jött volna létre pl. az Alien, ugyanis H. R. Giger és O'Bannont ez a projekt hozta össze, máskülönben sosem ismerték volna egymást.

Jodorowsky alaposan átírta Herbert regényét, a filmtervében a kasztrált Leto herceg egy vércseppjével termékenyíti meg Jessicát (aki ismeri a Metabárók képregényt, ez az ötlet ott felhasználásra került), és le is forgatta volna a jelenetet, ahogy a vércsepp behatol a vaginába, egészen a petesejtig. A végén Pault megölte volna, és valamiféle transzcendens istenséggé akarta emelni, aki mindenkiben ott lakozik.
Ahogy Jodorowsky vigyorogva elmesélte, ez az ő Dűnéje lett volna, nem a könyvet akarta szolgalelkűen filmre vinni, azaz ő tulajdonképpen megerőszakolta volna Herbert könyvét, de szeretettel.:D

Szóba került még a Lynch-féle változat is, de ezt már nem mesélem, el, tényleg nézzétek meg a dokumentumfilmet, ha tehetitek, és ha szeretitek a Dűnét, mert érdemes.

A trailer, ami gyakorlatilag az első néhány perc:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése