2020, a science fiction éve, avagy idén 100 éve született Isaac Asimov, Frank Herbert és Ray Bradbury

Science fiction éve: ezt a fellengzős kijelentést egy-egy ígéretes science fiction filmekkel teli évkezdetekkor gyakran ellövik, de általában csalódás lesz a vége, mert csak töredékük lesz tényleg jó, emlékezetes film.
Kérdés, miért lenne más 2020, és miért lenne pont ez a science fiction éve?

Nos, szerintem azért, mert idén 100 éve, azaz 1920-ban született egyrészt Isaac Asimov (január 2.), valamint Frank Herbert (október 8), a két legnagyobb hatású science fiction író, és Ray Bradbury (augusztus 22) is, aki pedig másfajta utat járt be, mint kortársai, a fantasztikumhoz szépirodalmi oldalról közelített.
Három SF-író ikon lesz idén 100 éves, sőt, Asimov pont ma töltené a százat.

Asimov Alapítványa és Herbert Dűnéje az idők folyamán monumentális regényciklusokká duzzadt, és vitathatatlanul ez a két legismertebb és legnépszerűbb science fiction regényfolyam, hatásuk és jelentőségük elvitathatatlan, rengeteg ember vált science fiction olvasóvá valamelyik történet hatására.

Idén decemberben a Dűne talán tényleg megkapja azt a nagyszabású filmadaptációt, amit megérdemel, ekkor mutatják be Denis Villeneuve Dűne-filmjének első részét.
Eddig egyetlen részletet sem lehetett látni a filmből, de a szereposztás szerintem felülmúlja Jodorowsky hajdani, elvetélt Dűne-filmtervének szereplőgárdáját, na nem megalomániában. Paul Atreidest Timothee Chalamet fogja játszani (a Szólíts a nevedent látva tökéletes választás), Jessicát Rebecca Ferguson, Letót Oscar Isaac, de rajtuk kívül szerepel még benne Jason Momoa, Zendaya, Josh Brolin Stellan Skarsgaard, Javier Bardem, Dave Bautista és sokan mások.

Eközben évek óta tervezik és készítik elő az Alapítvány-sorozatot az Apple streaming finanszírozásában. A szereposztás itt is alakulóban van, Hari Seldont az a Jared Harris játssza, aki a Csernobilban Legaszov professzort, a Terror-ban Crozier kapitányt, de szerepelt az Expanse-ban vagy a Mad Menben is.
Szép lenne, ha év végére az is elkészülne, de nem tudom, sikerül-e összehozniuk addigra. Mondjuk, szerintem a fenti évforduló miatt illene. Igazán elegáns lenne, ha a két legismertebb science fiction történet pont az írójuk születésének 100. évfordulójára kapna egy-egy mozgóképes adaptációt.

Új könyvmegjelenések kapcsán nehéz okosnak lenni, mert a könyvpiac másként működik. Néha már az ügynökök elkezdik hype-olni, hogy miből lesz a következő csoda, néha előre eladják a megfilmesítési jogokat, ami rögtön sokat dob az eladásokon, ugyanis manapság szinte mindegy, milyen egy könyv, a siker attól függ, mennyi emberhez jut el.
Mindenesetre magyarul idén is remek science fiction regények várhatók magyar nyelven is, szóval, én bizakodó vagyok.
A Spekulatív Zóna összegyűjtött néhány, már ismert 2020-as megjelenést, lehet szemezgetni (de ezek csak az eddig felfedett címek). Ami számomra a legnagyobb esemény (az Eldobható testek című saját regény megjelenésén túl - transzhumánok, űrháború és hasonló dolgok várhatók benne), az Warren Ellis Transmetropolitan című kultikus sci-fi/cyberpunk képregény sorozatának magyar megjelenése. Ez már önmagában egy csoda, úgyhogy ezt a sorozatot semmiképp ne hagyjátok ki!

És végül itt van a videojáték-világ, ahol a két leginnovatívabb videojáték fejlesztő stúdió, a CD Project és a Naughty Dog is új videojátékkal jelentkezik, méghozzá mindkettő egy évek óta fejlesztés alatt álló, sok millió ember által lelkesen várt science fiction videojátékkal.


A lengyel CDPR-t a Witcher-videojáték trilógia, ezek közül is a 2015-ben megjelent, zseniális Witcher 3: The Wild Hunt emelte a legjobb cégek közé. Konkrétan állva hagyták a legtöbb fejlesztő céget, az Ubisoft például az elmúlt négy évben nem tudta megközelíteni sem az Assassin's Creed sorozata egyik részével sem a Witcher 3-at, pedig látványosan próbálkoznak (ami egyébként dicséretes).
A Cyberpunk 2077 áprilisban jelenik meg, és a klasszikus CP2020 szerepjáték alapjaira épülő, gigantikus open-world sci-fi szuperjátéknak ígérkezik, amelynek fejlesztésében a CP2020 atyja, Michael Pondsmith is részt vett. Ez is érdekes egyébként, hogy pont 2020-ban jelenik meg.:)

A Naughty Dog pedig májusban jön az utóbbi évtized egyik legjobb (ha nem a legjobb) videojátékának folytatásával, a The Last of Us part II-vel, ami egy történet- és karakter orientált, posztapokaliptikus túlélő történet.

És bár, eredetileg nem akartam ezen túl felsorolgatni, hogy mik várhatóak, de azért itt van még Christopher Nolan, aki az elmúlt évtizedben szinte az egyetlen rendező, aki képes, önálló sztorin alapuló, okos és nagyon nyereséges blockbustereket szállítani, és tőle meg érkezik a Tenet című sci-fi-jével, amiben ismét az idővel játszik.

Úgyhogy csak a fentiek miatt is egy nagyon érdekes science fiction évnek nézünk elébe, de ezen felül még rengeteg minden várható, úgyhogy üdv, 2020, Nektek pedig Boldog Új Évet kívánok!:)

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha nyújt némi segítséget.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon is!

4 megjegyzés:

  1. BÚÉK!
    Vajon mennyi lehet az esély arra, hogy majd 2030-ban (Zsoldos Péter születésének 100. évfordulójára) a Gregor Man-trilógiából készítenek nagyszabású filmet (az akkori csúcstechnikával)?
    A saját regényeid/novelláid, ill. más magyar szerzők sci-fi regényei/novellái közül mostanában melyiket/melyeket látnád legszívesebben megfilmesítve (feltéve persze, hogy lenne rá pénz)? (Novella esetén akár antológiasorozat epizódjaként is.)

    VálaszTörlés
  2. Őszintén szólva, nem sok esélyét látom sajnos egy Gregor Man mozinak.
    Én bármilyen magyar SF-et szívesen látnék filmen, de idehaza szerintem nincs az a pénz, amiből komolyan megvalósíthatóak lennének.
    Egyébként 'Az időutazás napja' című regényemből lehetne egy jó kis sci-fi mozi, és végül is, mind az angol regény, mind egy nyers forgatókönyv kikerült már az USA-ba, szóval, annak ellenére, hogy az ilyesmi esélye gyakorlatilag nulla, de ettől még bármi bármikor megtörténhet.

    VálaszTörlés
  3. És a regények angol nyelvű képregényváltozatainak megjelentetésével még nem próbálkoztál? Talán az egyikre felfigyelnének, és ha valamilyen csoda folytán mégis film készülne belőle, az megnyithatná az utat a többi előtt is.
    Egyébként a Gregor Man-trilógiából (A feladathoz hasonlóan, amit anno meg is filmesítettek: https://www.imdb.com/title/tt0996016/) készült valaha forgatókönyv?

    VálaszTörlés
  4. Ahhoz kellene egy jó képregényrajzoló, aki vállalná a közös projektet. Egy időben gondolkodtam rajta, de szerintem idehaza a rajzolók inkább a saját projektjeiket dédelgetik, érthető módon. Igazából most inkább a portfólió bővítésen dolgozom, azt saját erőforrásból meg tudom oldani.:)
    Gregor Man kapcsán fogalmam sincs, hogy készült-e, de szerintem nem valószínű.

    VálaszTörlés