Sorozatokról röviden

Végre újra felpörgött a sorozatnézési kedvünk, így az eddig is követetteken túl belenéztünk néhány új címbe  is. És egészen jó arányban futottunk minőségi sztorikba.

WACO
Befejezett, 6 részes minisorozat
Röviden: Hatrészes szektás minisorozat, megtörtént események alapján, és brutálisan jó!
Hosszabban: Michael Shannon és Taylor Kitsch a két főszereplő, utóbbi a John Carter és a Torpedo-mozifilm buktája után nagyon gyorsan eltűnt a nagy költségvetésű mozifilmek közeléből (nem igazán sikerült belőle akciósztárt faragni), és mint most számomra kiderült, pocsékul választott filmeket, mert itt viszont meglepően karizmatikusan hozta David Koresh szektavezér figuráját. A Waco ugyan némileg ugyan elrugaszkodott a valóságtól, pl. az igazi Koresh sokkal kellemetlenebb ember volt, de a sorozatban így sokkal inkább értettem, hogy miért követték ennyien (Az igazi Koreshről megnéztem pár felvételt, és nem igazán láttam benne semmilyen szektavezér jellemvonást).
A Waco végig feszült, végig nyomasztó, a vége pedig brutálisan megrázó. Így kell sorozatot készíteni...


HALT AND CATCH FIRE

4 évad, összesen 40 rész, lezárt, kerek történetív (2017-ben véget ért)
Röviden: Számomra magasan az utóbbi évek legjobbja, még úgy is, hogy a vége felé a tempója kicsit egyenetlenné válik.
Hosszabban: Pedig milyen hülye címe van, hiába magyarázzák el a legelején, szerintem hozzánk hasonlóan rengetegen átsiklottak emiatt felette.
A Guardian úgy jellemezte, hogy a legjobb sorozat, amit senki sem nézett. Szerintem a marketingnél valamit nagyon nem jó csinálhattak, mert hát én maximálisan célcsoport vagyok, de még csak nem is hallottam róla, szerencsére egy barátunk addig ajánlgatta, amíg neki nem kezdtünk.
A történet a '80-as, majd '90-es évek évek számítástechnikai forradalmának közepébe visz, és mivel 7 évesen ZX-Spectrummal, majd később Commodore 64-el nyomultam, eléggé betalált. Hőseink számítógépet fejlesztenek (8 kg alatti hordozható masinát!), majd játékfejlesztésbe fognak, közben véletlenül feltalálják az online közösségi hálózatot, majd pedig tárhelyszolgáltatásba vágnak, végül pedig mindenki előtt felfedezik az internetben rejlő lehetőségeket.
Viszont ami miatt a sorozat szerintem nem csak a téma iránt fogékonyabbak számára is működik, az a közérthetőség mellett a karakterek: Cameron Hurley, az őrült hackercsaj, Joe MacMillan, a Steve Jobsra emlékeztető látnoki sales-es, Gordon Clark, az introvertált hardvermérnök, valamint felesége Donna, aki szintén ifnrmatikai mérnök végzettség után ambícióit feladó háziasszonyból jár be a végére egy meglepően változatos szakmai karriert, valamint a köztük alakuló kapcsolatrendszer miatt működik igazán a Halt and Catch Fire, az ő zsenialitásukba kódolt kudarcuk keserédes és rengeteg mindenről szól egyszerre.

MINDHUNTER
Röviden: A sorozat, ami úgy tűnik, mindenkinek tetszik, kivéve nekem.
Hosszabban: Van ez a zseniális ötlet, mélyinterjúk sorozatgyilkosokkal, egyben betekinthetünk az FBI első pszichológiai profilozóinak munkájába. A valódi sorozatgyilkosokkal készített interjúk tényleg fenomenálisak és borzongatóak. A gond a két központi FBI-ügynök karakterrel van, akik cseppet sem érdekesek, ehhez képest az epizódok jelentős része a Holden és Trench magánéletével foglalkozik. Ami nekem agyonvágta az egészet. Nincs nagyon íve sem, látványosan küzd a forgatókönyv azzal, hogy újra és újra visszazavarja az ügynököket valamelyik sorozatgyilkoshoz. Így sajnos 7 rész után elkaszáltuk.

ALTERED CARBON
Egyelőre 1 évad, 10 rész, kerek történet
Röviden: csalódás.
Hosszabban: Nagyon vártam a Richard Morgan regényéből készült méregdrága Netflix sorozatot, mert az alapanyag elég jó, a végeredmény felemás lett. Az első három rész pedig tetszett, nagyon ügyesen építkezett, és a főszereplőt, Joel Kinnamant a The Killing című nagyszerű sorozatban Holder nyomozó karakteréért, valamint a House of Cardsban Conway elnökjelölt megformálásáért nagyon kedvelem.
Viszont három rész után elkezdődött a szokásos időhúzás, lelassult a tempó, jöttek a fölösleges töltelékrészek, egyre ostobábbá váltak a karakterek, és egyre cikibb jelenetek váltották egymást. Pont az veszett el, ami a könyvben igazán jó volt. Meg kellene néznem az utolsó két részt, de nincs nagyon motivációm. Sajnálom nagyon.

AMERICAN CRIME STORY: Gianni Versace meggyilkolása
Röviden: Biztos jó, de nem számomra, így csak két részt bírtunk belőle.
Hosszabban: Az antológiasorozat második évadja a pszichopata és sorozatgyilkos Andrew Cunahanról szól, aki többek közt Versace-t is megölte. A mozaikos szerkezet, valamint a felépítésből adódóan a meglepetések teljes hiánya nem tudott meggyőzni arról, hogy lesz benne több. Elvileg a harmadik résztől egész más irányba kanyarodik a sztori, és Andrew Cunahan előző áldozatairól lesz szó, de annyira nem érdekelt, hogy folytassuk. (Pedig azért Cunahan karaktere meglehetősen érdekesnek tűnt.)

TERROR
Befejezett, 10 részes minisorozat
Röviden: Még csak egy részt láttam, de a hangulata engem már most meggyőzött.
Hosszabban: Ez a sorozat kicsit kilóg a sorból, mert még csak éppen az elején járunk. Sajtóvetítésen láttam az első részt, és azóta várom, hogy odajussunk, hogy a saját tempónkban haladjunk vele. Dan Simmons nemrég magyarul is megjelent regényéből készült, Ciaran Hinds és Jared Harris a két főszereplő kapitány, a köztük dúló feszültség el is vitte a hátán az első részt, a felétől pedig én már velük dideregtem a sarkkörön. Fantasztikus a látvány, nagyon erős atmoszféra, remélem, tartja ezt a szintet.

LEGION
Röviden: Nem.
Hosszan: Nagyon-nagyon nem az én világom, egy részt is alig bírtunk belőle.

DARK
Röviden: Az első rész egy közhelyparádé.
Hosszan: Annyi jót hallottam a Darkról, erre egyetlen rész után elkaszáltuk. Olvastam, merre kanyarog a sztori, az sem győzött meg. Szerintem ez egy kifejezetten amatőr sorozat, ami nagyon akart erőlködni, hogy misztikus legyen, hogy Stranger Things és Twin Peaks is legyen. Csak közben nagyon rosszak a karakterek, erőltetett a dráma, és kifejezetten bénán vannak végigvezetve az egyes jelenetek. Szóval, nem a mi sorozatunk.


PEAKY BLINDERS
Jelenleg 4 évad, évadonként 6 rész, minden évad egy külön történetív
Röviden: Újabb gyöngyszem a sorozattengerben.
Hosszabban: A Halt and Catch Fire után ismét egy cím, amelyre igaz, hogy a legjobb sorozat, amit nem nézel.
Az első világháború után pár évvel a birminghami ír maffiacsalád, a Shelby-klán felemelkedéséről szóló BBC-sorozat a főszerepben Cillian Murhpyvel, mellette olyan ismert színészek bukkannak fel évadokra, mint Sam Neill, a korrupt nyomozóparancsnok, Tom Hardy, a zsidó uzsorás és szeszcsempész, a 4. évadban pedig Adrien Brody, mint a vendettára készülő, brutális amerikai-olasz maffiavezér. Szóval, meglepően minőségi cucc, és ami külön tetszik, hogy a 6 részes évadok miatt sallangmentes a történet, nincs üresjárat, ellenben vannak erős karakterek és hangulat (Nick Cave and the Bad Seeds zeneszámokkal).
Minden egyes évad egyre jobb, szóval, nagyon ajánlott, akkor is, ha hozzám hasonlóan nem feltétlenül izgul fel valaki a maffiatémára. Ez még így is tetszeni fog.

Ha tudtok még a fentiek alapján jó tippeket, szívesen fogadjuk.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése