Ismertetők Az időutazás tegnapjáról



Eltelt néhány hét Az időutazás tegnapja megjelenése óta, napvilágot láttak az első ismertetők.

Szubjektív Kultnapló:
"Határozottan az az érzésem, hogy ha Markovics Botond nem Magyarországon és nem magyarul írna, egyből elkeltek volna a filmjogok és néhány éven belül a mozivásznon is viszontlátnánk a történetet...
Viszont ha egyszer majd sikerül betámadni az angol nyelvű könyvpiacot, mi büszkén hipszterkedhetünk, mondván, hogy már azelőtt Hackettet olvastunk, hogy nemzetközi szinten is menő lett volna."

kilencedik.hu:
"Akárcsak az előzménye, Az időutazás tegnapja is tömény, mint a törökméz. Kicsit olyan, mintha Warren Ellis és Grant Morrison egy kevés LSD segítségével írtak volna egy regényt, ami elborultságában egyszerre idézi az aranykor sci-fijeit és a poszt-cyberpunk irányzat képviselőit. Ennek ellenére – vagy éppen pont ezért – mindenki számára ajánlott, aki szeretne egy izgalmas, csöppet sem szokványos sci-fi regényt olvasni, ahol az időutazás inkább ugródeszka az elvetemült ötletekhez, semmint egyedüli koncepció.
Vagy csak szeretne egy olyan regényt olvasni, ami minden második oldalán meglepetéssel szolgál, és ami szakít az összes időutazós klisével, megvizsgálva, milyenné tenné világunkat ez a felfedezés. Egy cseppet sem szokványos hellyé."

Roboraptor blog:
"A kérdés az volt, hogy Brandon Hackett felülmúlta-e önmagát és az előző részt. Jelentem, nem csak átugrotta a lécet, hanem a levegőben megragadta és még magasabbra tette maga alatt."

Smag.hu:
"Hackett nagyon jól nyúlt a témához. Sikerült eredeti és működőképes koncepciót kialakítania, miközben nem maradt hűtlen azokhoz a kérdésirányokhoz sem, amelyek a korábbiakban foglalkoztatták. Bár az időnek kulcsszerepe van a két regényben, Az időutazás napját és tegnapját nemcsak időutazós sci-fiként lehet olvasni. Octavia cselekményszála például egy jellemzően poszthumán kérdéskört helyez középpontba, de ugyancsak fontos elem lesz az emberiség felelősségének hangsúlyozása is. Vagy említhetném a Maxwell-démonok kapcsán megfogalmazódó kérdéseket is – hogyan viszonyulnak egymáshoz az idegen civilizációk, képesek-e egyáltalán megérteni egymást  –, amelyek további jelentésrétegekkel gazdagítják az egyébként is gondolatébresztő könyvet."


"Az időutazás napja ciklus egy jól eltalált cucc, noha az alapokat inkább az első regény fekteti le. Az időutazás okozta azonnali, zsúfolt, SF-ötlet dömping, paradox-technológiai szingularitás, a minden bekezdésben legalább három tech-kütyü természetesen szuggesztív emlegetése, az alapvetően könnyed, pergő írásstílussal együtt, nekem egy nagyon egyedi és szórakoztató SF élménnyé áll össze. Mindebből fakad a fél-szatirikus jelleg is, – amit a szerző tagad – és amit olykor erősítenek a felvállaltan szatirikus, parodisztikus részek, de valóban gyengítenek a talán komolyan vett ponyva-dráma elemek. Ambivalens ez a ciklus, de pont ebből az ambivalenciából jön az egyedisége is.
A regény második fele számomra egészen Isten Gépei magasságokat érintett. Sőt! Bizonyos aspektusokban túl is szárnyalta azt."

Adeptus blogja:
A magyar science fictionnek meg egyáltalán a kortárs irodalomnak viszont nem bálványokra és főleg
nem bálványok epigonjaira van szükség. Egyszer még eljöhet az az idő, amikor nem a soványka hazai termésű sci-fit akarjuk lenyomni a nagyvilág torkán kétes értékű pályázatok segítségével, hanem a nyelvi korlátokat átlépve egyenesen az irodalmi világpiacra fogunk termelni. A magyar felhozatalból jelenleg Markovics Botondnak van a legnagyobb esélye az áttörésre."

10 megjegyzés:

  1. Na gratulálok a lelkes ismertetőkhöz! :-)
    Én egyelőre belefogtam az Időutazás napjába újra, hogy aztán egyből a tegnapot olvashassam, ha végzek, mert már régen olvastam és úgy vélem, jó ha előtte felfrissítem. :-) (Most, hogy már kijött az e-book, meg is veszem.)

    Amúgy ebéd közben kezdtem el és annyira magával ragadott, hogy amikor kiléptem az étteremből, fura volt, olyan érzés fogott el, hogy akkor most hol is vagyok? :-)

    VálaszTörlés
  2. Azt lehet, hogy jól teszed, ha kicsit feleleveníted, mert nem nagyon akartam magyarázni az előző kötetet, de egy év távlatából lehet, hogy az elején anélkül pár dolog nem lenne világos.:)

    Nekem meg az a fura érzés, hogy én meg közben már a következő regényben járok, fényévekkel arrébb, és az időutazás kezd fakulni az emlékezetemben. Fura ez az elcsúszás, hogy sosem járhatunk egyszerre ugyanabban a regényben...

    VálaszTörlés
  3. Na a múlt héten már be is fejeztem. (A Ring előadásának 50 és 60 perces szüneteiben sokat haladtam. :-)

    Eléggé magába szippantott. :-) A Maxwell-démonok egyébként engem Stapledon marslakóira emlékeztettek Az utolsó és az első emberekből. A csoporttudat meg kicsit Borg-os. :-) De remekül ki van dolgozva az egész. Ami különösen tetszett: Bálint fiatal meg öreg énjének problematikája, ahogy a fiatal én már máshogy gondolkodik, mint az öreg, az apjával pedig más lesz a kapcsolata is az események hatására (bár a szüleinek szerepe aztán elhalványodik).
    Ami nem tetszett: Neumann János meg Einstein karaktere inkább csak a név miatt volt fontos, gyakorlatilag nem sokat szerepeltek, csak elmondták a tudományos szövegüket.

    Maga az időutazás ilyesmi elképzelése szerintem eléggé egyedi, nem tudom, mennyire általános a scifiben, én A halhatatlanság halálán kívül nem ismerek másik ilyet (ott persze teljesen más a kidolgozás). Mindenesetre rendkívül látványos, lendületes és nagyon érdekes regény lett, gratulálok!

    VálaszTörlés
  4. Sipi:
    Örülök, hogy tetszett.:)

    (Neumann és Einstein valóban inkább csak színesítő elemként voltak jelen, arra a regény keretei esélyt sem adtak, hogy ennél több szerepük legyen, hiszen nem is róluk szólt a történet, viszont akartam egy tudományos csapatot, és ha már a 20. század hozzáférhetővé vált, adódott a lehetőség, hogy őket használjam.)

    VálaszTörlés
  5. Ja, egyébként két dolgot elfelejtettem: jó volt, hogy a Maxwell-démonok nem valami emberszabású lények voltak, sikerült elszakadni attól a beidegződéstől, hogy a földönkívüliek is emberszabásúak. :-)

    A másik meg, hogy végülis néhány fontos dolog nyitott maradt, számomra például egyáltalán nem derült ki, hogy akkor végülis mi volt a démonok indítéka, vagy mi hajtja őket (persze lehet, hogy benne volt, csak én nem értettem meg). Ez szerintem nem baj, mert így az olvasót a befejezés után is gondolkodtatja a dolog.

    VálaszTörlés
  6. Üdv. Annyit hallottam rólad, hogy úgy döntöttem, nekiállok az írói munkásságod feltérképezésének. Ahogy látom a trilógia első könyve az ember könyve. Ezt most olvastam el. Kicsit rosszul érintett, hogy két hete ezt egy alexandra üzletben teljes áron tudtam megvenni és miután a hátoldalak valamelyikén láttam, hogy az ageve könyvek weboldalán ezt olcsóbban is megtehetem, megnéztem, hogy a további könyvek esetén mik a lehetőségek. Persze, az első, ami szembejött velem, az az, hogy ugyanezt a könyvet egy ezresért is megkaptam volna. :D. No de ennyit jelent az információ hiánya. :D. A második könyv, ha jól látom az időutazás napja, és ez a mostani a harmadik rész. Összefüggenek valamilyen szinten történetileg, vagy semmi köze egymáshoz a könyveknek? Csak mert a hátoldalon látok egy kronológiai sorrendet. Amúgy az ember könyve nem lett rossz. Féltem egy kicsit, mert mostanában a science fiction vonalon nem igazán találtam olyan filmet/könyvet ami megütötte volna az elvárt szintet. Érdekes volt. Nem volt kiugróan jó, de érdekes volt mindenképpen. Köszi. ;)
    Üdv.
    Dean

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dean:
      Nem trilógia, életemben nem írtam még trilógiát.:)
      Az időutazás napja és Az időutazás tegnapja ugyan összefüggenek, de Az ember könyvéhez nincsen semmi közük. Előbbiek címükből is kitalálhatóan időutazás témát boncolgatnak, és sok tekintetben teljesen másfajta történet, mint pl. Az ember könyve, ami egy kísérletező jellegű regény volt részemről.
      Sajnos Az időutazás napját nem tudod az Agave kiadótól megrendelni, mert már hónapokkal ezelőtt elfogyott, de a folytatásból (ami le is zárja a történetet, azaz ez sem lesz trilógia) még van.

      Törlés
    2. Köszönöm a választ. Az ember gyermekébe szándékosan vittél szexualitást ember és idegen közt? :D. Meredek volt, de sokat dobott a történeten. Szerintem. Igazából az időutazás napja című könyv volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet. Melyik könyvedet tartod a legjobban sikerültnek az eddigiek közül?
      [Dean]

      Törlés
  7. Dean: Igen, szándékos volt, dramaturgiailag fontos résznek gondolom, függetlenül attól, hogy mennyire volt meredek.:) Igazából nem tudnám megmondani, melyik a legsikerültebb, mindegyik más témával foglalkozik, és kicsit más stílusúak is. De ha utánakeresel a könyveknek, kritikáknak, talán okosabb leszel (a fenti regény-aloldalakon ki is van gyűjtve jónéhány link.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Akkor elindulok..;)..
      Üdv:
      [Dean]

      Törlés