A Sci-fi nap után

Tegnap került megrendezésre a Port.hu által szervezett sci-fi nap, és egy roppant érdekes, de még tanulságosabb fantasztikus rendezvény volt...

Egyrészt rengeteg mindenre rámutatott, hogy mit hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy a szervezőkön túl ne csak néhány tucat ember üljön be az előadásokra.
Merthogy az előadásokon, legyen az könyves vagy filmes, telt ház volt, sőt, ez nem is a megfelelő szó, merthogy több előadásra rengeteg érdeklődő be sem fért.

A szervezők abból indultak ki, hogy a korábbi évek sci-fi rendezvényeinek megszokott gyakorlata szerint harminc-negyven embernél többet nem mozgat meg egyetlen előadás sem, hacsak nem valami sztár vendégszerepel éppen.
Így egy kb. 60-70 fős előadó elégnek tűnt erre a célra.
Csakhogy nem volt az.

És ez egy elég nagy probléma, mert ilyennek nem szabadott volna előfordulnia. A Kleinheincz Csillával és Takács Gáborral tartott időutazós beszélgetésünkön legalább 100 ember zsúfolódott be a moziterembe, és ahogy sajnos hallottam, legalább 30-an még minimum szerettek volna bejutni. Konkrétan mi is alig tudtunk lejutni a színpadig, ami azért eléggé frusztráló volt.
Arra láthatóan senki nem gondolt, hogy ilyen kapacitásproblémák lesznek, főleg azért, mert az elmúlt évek sci-firendezvényei láthatóan sosem tudtak olyan programokkal szolgálni, amelyre ilyen mérvű érdeklődés lett volna.
Ez egy óriási tanulság szerintem, viszont talán előremutató a jövőre nézve. Ugyanis az utóbbi években elterjedt az a vélemény, amelyet én is hajlamos voltam már elhinni, hogy a sci-fi kedvelőket nem lehet előadásokkal elérni, de ez a nézet most látványosan megbukott, érdekes témákra van kereslet.
Sokkal több könyves pultra, több vásárlási lehetőségre, több kiírásra, helyszíni árusra lenne szükség, sőt, szerintem több programra is, akár párhuzamos előadásokra.
Abban sem vagyok biztos, hogy erre az Uránia mozi a legalkalmasabb helyszín, kevésnek éreztem a termek számát és a méretet is, és például az Isaac Asimov novellájából készült háromnegyed órás színdarabon is százan nyomorogtunk a kényszerűségből a lezárt előtérben berendezett helyszínen, miközben alattunk időnként feldübörgött A majmok bolygója.
Mindenesetre jövőre ezek a gyengeségek remélhetőleg megszűnnek, mert érdeklődő láthatóan lenne az ilyen eseményekre.

Ha voltatok a Sci-fi napon, és van kedvetek, írjátok meg kommentben, Ti mit tapasztaltatok, mit kellene legközelebb másképp csinálni, mi tetszett, mi nem tetszett, esetleg mire lenne igényetek legközelebb? (Az infókat szívesen eljuttatom a szervezőkhöz.)
Engem például az is érdekelne, hogy az engem érintő időutazós előadás mennyire sikerült a rövidsége ellenére informatívnak? Jobb lett volna-e, ha mélyebben fejest ugrunk a témában vagy pont elég volt, esetleg talán túl sok is az információ?
Milyennek találtátok a kiadós beszélgetéseket, tetszett-e, ajánlottak-e olyan könyveket, amelyekről nem hallottatok, vagy semmi új nem hangzott el? Hogy tetszett a filmes, YA, sorozatos és a többi előadás, amelyre bejutottatok?

2 megjegyzés:

 1. Én most voltam először, az Alien-től a Sorozataink előadásig tartó intervallumban, aztán a Csillagok között vetítésén. (Több is érdekelt volna, de ennyire futotta az időmből.)

  Előre nem tudom, mennyire lehet meghatározni ezt, de nekem sok előadás esetén úgy tűnt, a fél óra igencsak kevés volt. Az alien-előadás még épphogy csak elkezdődött, s már kényszerűen vége is kellett, hogy legyen pedig az előadó fiatalember szerintem még órákig tudott volna róla beszélni. A sorozataink előadás/beszélgetés is fájóan korán végetért. Ezeket például én hallgattam volna tovább is (annak ellenére, hogy én például egyetlen sorozatot sem nézek, mégis olyan érdekes, színvonalas, és humoros volt a beszélgetés, hogy végig lekötött).

  Az időutazós előadás is tetszett, különösen jó volt Csilla, mert másabb szemszögből tekintett egy-egy történetre. A PowerPointos fiaskó vicces volt. ;-) Itt is - mint írtam - a több idő szerintem hasznára vált volna a beszélgetésnek.

  A hely kérdése érdekes. Nem tudom, elővételben mennyi jegyet adtak el, lehetett-e tudni, hogy kicsi lesz a terem. Az sem lett volna jobb megoldás, ha egyszercsak azt mondják, hogy bocs, nincs több belépő. Bár ami azt illeti, a beszélgetéseknél a kutya sem nézte, hogy milyen jegyem van... (ezt nem kifogásként írom :-) Ebből levonva a tanulságot: a helyszín nem megfelelő. Vagy pedig a nagyteremben kellett volna rendezni az előadásokat, de akkor meg nincs vetítés közben.

  A tudománytalan fantasztikum a címével ellentétben a filmek zenei aláfestésével foglalkozott, ami számomra valami miatt most tényleg fontos volt, és sokszor dőltünk a nevetéstől, de ettől eltekintve youtube-ról összeollózott videóbemutató volt, semmi több.

  VálaszTörlés
 2. Sipi:
  Azt nehéz megítélni, hogy ki melyik előadást szeretné látni, és tavaly egy hasonló rendezvényen a mostani érdeklődés töredéke volt a jellemző az előadásokra. Szerintem csak akkor derült ki, hogy nem lesz elég a hely, amikor irreális tömeg kígyózott a terem bejárata előtt, az pedig már késő volt.
  Na, mindegy, legközelebb minden bizonnyal már erre is felkészülnek.
  És tény, hogy az előadások, beszélgetések idősávjai nagyon szűkre szabottak voltak.

  VálaszTörlés