Kedvenc időutazós történeteim

Íme egy kis áttekintés, hogy melyek azok az időutazós sztorik, amiket szeretek.

Ez most nem egy "gyűjtsük össze az időutazásos történeteket" bejegyzés (még ha annak is tűnik), így biztos, hogy lesz bőven, ami kimarad, vagy azért, mert nem hagyott bennem nyomot, vagy azért, mert még nem láttam/olvastam.



Kedvencek:

Vissza a jövőbe filmtrilógia - az ultimate kedvenc
Rendkívül feszes és szórakoztató, szerintem a maga nemében a legötletesebb időutazós sztori, mert meri kihasználni az időutazás lehetőségeit. A második rész pedig, ami elvisz bennünket 2015-be (te jó ég, jövőre itt is van...), és emellett még újrajátssza az első rész 1955-ös eseményeit, na az meg aztán briliáns. Talán csak a harmadik rész lehetett volna másmilyen a vadnyugati helyett.

12 majom:
Szintén zseniális és őrült történet minden tekintetben.

Donnie Darko: 
Eleinte egyáltalán nem világos, hogy mi történik, szép lassan bomlik ki a kisvárosi időhurok-dráma. A hangulat, a történet nagyon erős. Rá is jöttem, hogy újra kéne nézni.


Vonda N. McIntyre: Az Enterprise elindul
Egy ártatlan küldetés és láblógatás közepén egy őrült alak megöli Kirk kapitányt, Spock pedig a közeli bolygón feltalált időcserélővel elindul az események nyomába. Ügyes és a saját keretei közt logikus.  Tizenéves koromban olvastam, akkor nagyon tetszett. Ja, és ez volt első igazi találkozásom a Star Trekkel.

A. C. Crispin: Az örökkévalóság őrzője
Szintén egy idehaza korai Star Trek regény, amiben az időutazásnak túl nagy szerepe ha jól emlékszem, nincs is, inkább ment át fantasybe az egész, és maradjunk annyiban, hogy ez is tizenéves olvasmányélmény

Félix J. Palma: Az idő térképe
Ez egy ravasz fordulatokkal teli mese, ahol az író újra és újra az orránál fogva vezeti az olvasót, eközben pedig elénk varázsolja a tizenkilencedik.század végi kort, ahol találkozhatunk többek közt Hasfelmetsző Jackkel, Bram Stokerrel, szóba kerül nevesítés nélkül a Coca-Cola és rengeteg korabeli utalás, ahogy Wells híres művének, Az időgépnek a történetét és születése körülményeit is felidézhetjük.

László Zoltán: Keringés
Barátom és írókollégám regénye, akivel évek óta közösen ötletelünk egymás történetein, és akivel valahogy mindig ugyanannál a kiadónál kötünk ki.:)
Hatalmas távlatú időutazós történet ez, ahol a jövőbe utazhatunk az időben, mégpedig több millió évvel későbbi korokba, ahol multinacionális társaságok építenek új világokat, mivel a közeljövő Földjét már alaposan tönkretettük.

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Hajdanán tetszett, Henry egy genetikai "betegség" miatt véletlenszerűen ugrál az időben a gyerekkorától a Claire, a felesége gyerekkorán át különböző életkoráig bezárólag. Ügyesen szerkesztett romantikus történet egy időben összekuszálódott párkapcsolatról.

Dan Simmons: Hyperion ciklusa, ahol a Shrike nevű tüskés démon és az Időkripták is visszafelé mozognak az időben. Elsődlegesen nem időutazós történet, de van benne ez is (ahogy minden más is). A Hyperionból a tudós története a lányáról, Rachelről a kedvencem a mai napig.

Fonyódi "Harrison Fawcett:)" Tibor: Katedrális
Ezt is régen olvastam, de a római kori jelenetekre és az intervenciósokra még a mai napig emlékszem. Na meg az őzvérre.:)

Star Trek VIII: Kapcsolatfelvétel
Szerintem a legjobb Star Trek-film. Mondjuk nem az időutazás, hanem a borg miatt, de ez mellékes.

Terminator 1-2.:
Alapmű mindkettő.

Isaac Asimov: A halhatatlanság halála
Nemrég sikerült csak elolvasnom, nekem teljesen kimaradt hajdanán.
Az időutazásnak ez a fajta megközelítése áll hozzám a legközelebb, ahol a technológia nem csak két idősík összekötésére szolgál, hanem az író következetesen végiggondolja az időutazás következményeit is a regénybeli logikai keretek közt. Furcsa módon ebből a valóban science fiction-ös megközelítésből nagyon kevés van.

Nemere István: Időtörés
Képregényben olvastam először (Fazekas Attila!), aztán regényben is. Időrendőrök a 30. századból a 20. században egy bűnöző nyomában, aki belepiszkál az időbe.

Wellstől a klasszikus Az időgép valamiért nem hagyott bennem mély nyomot, a stílusa, a hangulata nem az én világom, valószínűleg az a bajom, hogy túl régies, viszont az, amit felvázol benne, a maga nemében zseniális, és sok évvel megelőzte a korát. Szintén nem jött be hajdanán Poul Andersontól sem az Időjárőr, sem Az idő folyosói.

Csalódás kategória:

Looper - A jövő gyilkosa - sokan szeretik, én nem annyira.
Az első néhány percétől kezdve a fejemet fogtam, ahogy módszeresen kivéreztette, majd feldarabolta a legelemibb belső logikát is, aztán még szemen is köpte egy-két megjegyzéssel azokat, akik gondolkodni próbáltak. Időutazásos történet szinte nincs hibák nélkül, itt viszont az egész koncepció és majdnem minden eleme rossz volt. Próbáltam szemet hunyni ezek felett, de egyszerűen nem ment. Túl sokszor és túl bénán próbált meg csalni.

Connie Willis: Ítélet könyve
Hugo és Nebula-díj 1992-ből. Aztán a regényben konkrétan nem történik semmi. Hiteltelen és vérszegény időutazás. Egyvalami viszont tényleg jó benne, a legvége, a középkori pestis pusztításának leírása. Ezért viszont kár volt az időutazást belekavarni, és ennyi oldalt teleírni.


Robert Charles Wilson: Kronolitok
Wilsont nagyon szeretem, és a Kronolitok alapötlete nagyszerű és grandiózus: a jövőből visszaküldött titokzatos emlékművek sora egy hadvezér győztes csatáinak állítva emlékművet.
Viszont hol a sztori, hol a váratlanság? Sajnos sehol.

Stephen Baxter: Időhajók
Baxter komoly, tudományos igényességű szerző, tőle pont ezért sokkal többet vártam. Sokkal többet. Vontatott, dróton rángatott szereplők, célok és érzelmek nélküli ide-oda utazgatás a regény, semmi több. Nem érzem, hogy méltó lenne a regény Wells örökébe lépni.

Gyermekkori kedvenc,amit jobb nem bolygatni:

Mert nincs van Damme-film spárga nélkül:)
Időzsaru:
Régebben Jean Claude van Damme-rajongó voltam, ez a kései filmje is tetszett. Nemrég belefutottam, de gyorsan elkapcsoltam, mert valami egészen másra emlékeztem.:

Eddig kimaradt, de várólistán vannak:

Stephen King: 11/22/63

Wolfgang Jeschke: A teremtés utolsó napja


Zavarbaejtő kategória:

Primer:
Nem tudom, van-e élő ember, aki felfogta a 8 vagy hány idősíkot benne. Shane Carruth, az ötletgazda szerintem nem is akarta, hogy megértsük, mi történik. Azért valamikor megpróbálom majd újranézni.

11 megjegyzés:

  1. ha a klasszikus idoutazo sztori kiabranditott, orok kedvencemmel tehetsz azert meg egy probat, a GBK -s

    "Utazasok Idogeppel" Wells - Jeter - Fiedell

    11/22/63 -at potold, halalosan nagy konyv king egy zseni

    VálaszTörlés
  2. Én nem szeretem az időutazós történeteket, kivéve A teremtés utolsó napját.

    VálaszTörlés
  3. Frequently Asked Questions About Time Travel? Persze nem túl komoly, kicsit sok benne az angol humor, de nekem tetszett.

    VálaszTörlés
  4. AnarchoiD:
    A Wells-Jeter-Fiedell könyv pedig megvan, de Wells után valahogy nem lelkesedtem a többiért. Ami azért furcsa, mert ott van Félix J. Palma regénye, Az idő térképe, amiben konkrétan Wells a főszereplő, kiderül, hogy miként írta meg Az időgépet, meg időutazgat, és az egy mekkora zseniális regény!

    acélpatkány:
    Annyira én sem, mert mintha nem tudnának újat nyújtani. Az utóbbi olvasmányok (Kronolitok, Időhajó) mind hatalmas csalódások voltak.

    Névtelen:
    Tényleg, ezt meg akartam nézni valamikor, el is felejtettem.

    VálaszTörlés
  5. A felsoroltak közül én keveset ismerek. A Kapcsolatfelvétel nekem is nagy kedvencem, bár nem teljesen az időutazás körül forog a történet, de az egész film hangulata nagyon magával ragad. Amúgy a Star Treknek van másik időutazós mozija is, a 6., amit szintén nagyon kedvelek.

    Wells időgépét olvastam, rám sem tett akkora benyomást.

    A Halhatatlanság halála nagy-nagy kedvencem, többször is elolvastam már. Habár találtam olyan kritikát is róla, hogy sablonos a történet, a szereplői pedig papírmasé figurák, de engem mégis nagyon magával ragad.

    VálaszTörlés
  6. Sipi:
    A 6 Star Trek film az Undiscovered country, abban szerintem nincs időutazás. Vagy a 7-re gondoltál, amiben Kirk és Pickard együtt szerepel? (Na meg van az Abrams-féle első ST-film, amiben a romulánok visszajönnek az időben Kirk születésekor, majd 25 évet (!) várnak és malmoznak, hogy jöjjön Spock is, és bosszút állhassanak.:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejj, elírtam... A 4.-re gondoltam, amiben a bálnák vannak. Jön egy ismeretlen szonda, ami elpusztítja a Földet, ha Kirkék nem mennek vissza a XX. századba egy klingon viharmadáron, hogy szerezzenek néhány azóta már kihalt bálnát.

      Talán egyik első Star Trek élményem volt gyerekkoromban egy rokonságból átmásolt videokazettán, amin a filmnek csak az utolsó negyede volt rajta... de jó volt, amikor immár évekkel később végre láthattam az egészet. :-)

      Törlés
  7. Harry Harrison: A technicolor® időgép

    VálaszTörlés
  8. Gyuri:
    Na, hát! Tényleg, a Technicolor időgép, azt el is felejtettem.:) Nem mondom, hogy nagy kedvenc, de egy nagyon szórakoztató, tipikus Harrison-mű.

    VálaszTörlés
  9. Egy jenki Arthur király udvarában...

    Névtelen, alias DBL :)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés