Eldobható testek - OLVASS BELE és a Naprendszer 2338-ban

Egy kronológia és utána egy beleolvasó következik, azaz íme egy hosszabb ízelítő a jövő héten megjelenő Eldobható testekből.

Szeretem, amikor egy regény világához az író függeléket készít, imádtam olvasni pl. a Dűne végén szereplő esszéket, életrajzokat, szószedetet, a Trónok harcában kifejezetten hasznosnak bizonyult az egyes házak, családok karaktereinek felsorolása, szeretem Peter F. Hamilton regényei eleji kronológiáit vagy Ian McDonald Luna-trilógiájában folyton lapozgattam a családok tagjainak jegyzékét.

Azonban a saját regényeimben mégis ódzkodtam ilyesmitől. Az Eldobható testek viszont ebből a szempontból kivétel, és talán azért, mert a történet jelene, a világ bemutatása mellett ennek a világnak a folyamatos, alapjaiban történő változását próbáltam ábrázolni, ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy maga a regény jelene miképp jött létre.

Emiatt a regény ezzel a történelmi áttekintővel fog kezdődni. Ezek a részletek természetesen idővel kiderülnek a szövegből is, de úgy gondoltam, mégis jobb, ha az elején van egy röpke áttekintő is.

A NAPRENDSZER FONTOS TÖRTÉNELMI ESEMÉNYEI:

2071  A Nap haldoklásának kezdete

2076-2247   Az Exodus, avagy a modern űrkorszak hőskora: kivonulás a Földről a Jupiter- és Szaturnusz-térségbe

2079-2085  Első emberek a Jupiter Galilei-holdjain és a Szaturnusz Titán holdján

2125  A három Jupiter-jéghold és a Titán terraformálásának kezdete

2128  „Forró február”: az első szupernapkitörés, amely ezernyi műholdat, űreszközt tesz tönkre, és több tízezer ember szenved súlyos égési sérüléseket

2129  Az Exodus és a terraformálási projektek felgyorsulása. Kezdetét veszi az aszteroidaláz, a kisbolygóöv, valamint a Jupiter 4-es és 5-ös lagrange pontjai körül keringő trójai kisbolygók feltérképezése, majd új lakóterek kialakítása több tucatnyi aszteroida belsejében

2186  A Galilei-négyszög holdszövetség megalapítása

2195  A Lagrange Genokrácia űrállam létrejötte

2197 Az első molekuláris anyagnyomtatók, az anyagforradalom kezdete

2217  A Naprendszer-alaptörvény életbe lép

2238  A Holdgyilkos-napkitörés, amelynek során a Hold több felszíni városát hatalmas sugárterhelés éri. Ennek következtében néhány nap alatt több tízezren halnak meg.

2247  A Végítélet-napkitörés, amely az egész Földet felperzseli és lakhatatlanná teszi. A felszínen minden élet elpusztul, az emberi áldozatok száma kétmilliárd fő.

2253  A Libra Igazságügyi Szervezet megalapítása. A szervezet működését a Naprendszer űrállamai finanszírozzák.

2288 Megszületik Vireni Orlando a Szaturnusz felsőlégkörében lebegő héliumvárosban, az Aerial Athénén

2335  A Végítélet-kitörést túlélő szellemek megjelenése.

2338  Együttállás-év: a Jupiter és a Szaturnusz nagyjából két évtizedenként öt csillagászati egységnél, negyven fénypercnél közelebb kerül egymástól (a maximális keringési távolság ennek több mint háromszorosa). Az Együttállás előtti és utáni egy évek relatív közelsége felpezsdíti a két bolygó körüli kereskedelmet és turizmust, közelebb hozza egymáshoz a Naprendszer űrállamait.

2338  A Szellemek pere

És itt a beleolvasó, a regény első 20 oldala:

(Ha Melvin Kadek neve ismerős lenne, az Isten gépei és más történetek mesterséges intelligenciákról kötetben, Az MI-teremtő című novella főszereplője is volt egyben.)

https://www.scribd.com/document/475245150/Brandon-Hackett-Eldobhato-testek

Brandon Hackett: Eldobható ... by AgaveKonyvek


A regény jövő szerdáig előrendelhető:



***

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha nyújt némi segítséget.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése