Eldobható testek - részlet

Az Eldobható testek az eredeti tervek szerint jelenleg már kapható lenne a könyvesboltokban, de pár hónap csúszással, szeptember 17-én most már tényleg megjelenik.


Addig is, íme egy rövid részlet ízelítőként. Ez egy visszatekintés a főszereplőnő, Vireni Orlando gyerekkorába egy jegyzőkönyv formájában.

Ez volt az a rész, ami talán legelőször összeállt, és sokat segített a későbbi, felnőtt Vireni karakterének kidolgozásában, így önállóan, mindenféle egyéb információ nélkül is önmagában is érthető jelenet.
(Annyit azért talán érdemes megemlíteni, hogy a jelenet másik szereplője, a főügyésznő egy Libra nevű, az egész Naprendszerre kiterjedő igazságügyi szervezet képviselője.)
(A kép hangulati illusztráció, copyright: Luis Royo).


Tizenhárom éves

JEGYZŐKÖNYV:
Dátum: 2301.04.10
Helyszín: Szaturnusz/Titán, Buena Suerte, Libra-központ
Interjúztató: Svetlana KOLOGDA (főügyész)
Alany: Vireni ORLANDO, nő, 13 éves

S. KOLOGDA: Nagyon fiatal vagy. Tizenhárom éves, igaz? Még annyinak sem nézel ki.
V. ORLANDO: Állítólag csak addig, amíg nem kezdek el beszélni, asszonyom. Akkor elkezdenek félni tőlem.
K: Félni? Kik?
O: Például az a kihallgató tiszt, aki valószínűleg idehívta magát. A jogszabályokra vonatkozó negyedik kérdésem után kirohant, és idegességében megbotlott a székében. Bár lehet, hogy az csak véletlen volt. Ön a felettese, igaz? Megtudhatom a nevét?
K: Az most nem fontos. Vágjunk bele, nincs sok időm. Fogalmazd meg, mit értesz azon, hogy igazság.
O: Az igazság az, ami összetartja a Naprendszert.
K: Szórakozol velem, kislány?
O: Dehogy! Csak tetszik a szlogenjük. Tényleg a híres Memer elnöknő találta ki?
K: Figyelmeztetlek, ha így folytatod, nagyon gyorsan véget ér a meghallgatásod, és visszatoloncolnak az Aerial Athénére. Úgyhogy ne rabold az időmet. Fogalmazd meg a saját szavaiddal!
O: Az igazság egy… egy emberek felett álló eszme, egy istenség, amiben rengetegen hisznek, de egyúttal rengeteg ellensége van.
K: Rengeteg ellensége. Hm. Ez találó… Ha a szüleid megölnének valakit, jelentenéd a hatóságoknak?
O: Már nincsenek szüleim. Apám öngyilkos lett, anyám pedig eladott egy héliumhercegnek. Nem kellettem neki, ezért ő sem kell többé nekem. De ez mind benne van az aktámban. Nem készült? Egyébként meg nem toloncolhatnak vissza, elmúltam tizenhárom, jogomban áll megtagadni a beleegyezésem nélkül rám kényszerített bármilyen szerződéses viszonyt. Viszont kiskorú vagyok, így nincs hova visszatoloncolniuk. Megkereshetik ugyan az anyámat, de abban nem lesz köszönet.
K: Jól van, maradjunk a kérdésnél: valaki, akit szeretsz, gyilkosságot követ el. Például, a leendő gyereked, a lányod… Mit tennél ekkor?
O: Nem tudom, akarok-e valaha gyereket. De ha lenne egy lányom… Fájna nagyon, de rábeszélném, hogy adja fel magát. Ha nem teszi meg… valószínűleg nekem kellene feladnom őt, amit nagyon nem szeretnék, de muszáj lenne. A saját érdekében. És ön? Ön mit tenne ebben a helyzetben?
K: Követtél el valaha komolyabb törvényszegést?
O: Nem válaszolt a kérdésemre.
K: Itt csak én teszek fel kérdéseket.
O: És ez roppant kényelmes, ugye?
K: Megmondtam, ne szemtelenkedj.
O: Elnézést. Tényleg!
K: Követtél el törvényszegést?
O: Loptam. Számtalanszor loptam. Ez bűn, de választanom kellett az éhenhalás és a lopás között, és az utóbbit választottam. Ön nem ezt tette volna? De ha van Brahani herceg átutalja a törvénytelenül letiltott alapjövedelmemet, akkor azonnal kárpótolom azt a néhány tucatnyi árust, akiktől elcsentem dolgokat. Mindegyik esetet feljegyeztem (megkocogtatja a fejét), és át is adtam a fájlt a rendészeknek. (Kologda megjegyzése: Remeg a keze, de elrejti az asztal alá. Ügyesen játssza a vagány szerepet, de nagyon kell koncentrálnia hozzá. De miért játszik szerepet? Mit akar ezzel elérni? A lopásokat tartalmazó adatfájlja ötvennégy tételt tartalmaz, kenyér, víz, sütemények, hús, ruhák, paulingtöltő. Tényleg mindent feljegyzett a kontaktjába.) Ezen felül… ellenszolgáltatásért szexeltem. Ételért. Védelemért. Túlélésért.
K: Azzal a Davud nevű suhanccal, igaz? Ő már bevallotta.
O: És akkor mi van?
K: Kiskorú vagy, és kiskorúval történő szexuális érintkezés erőszaknak minősül, ezt tizennyolc évesen Davudnak tudnia kellett.
O: Mondom, hogy én is akartam! Beleegyeztem!
K: Én meg mondom, hogy ez a törvény előtt nem számít. Davud barátod a következő tíz évet valószínűleg a Fort Patrickban tölti paralizálva. Ugyanis az ő bűnlajstromán az implanthekkeléstől a fegyveres rablásig szinte minden szerepel.
O: De miért? Ő is csak egy… Oké, értem. Hallja, asszonyom? Megértettem. Mit kell tennem, hogy elengedjék?
K: Félreértesz. Nem tudsz ellene tenni semmit. Ez a törvény.
O: Azt mondtam neki, tizennégy éves vagyok, és elhitte. Nem fogja bevallani, de az igazi neve Davud Hasser, és mindketten az Aerial Athénéről szöktünk el. Azért nem fogja bevallani, mert már nagykorú, és retteg, hogy visszatoloncolják. A szülei ugyanúgy eladták, mint engem, de tőlem nevezheti „munkaszerződésnek” is. Amikor én bekerültem Hulon van Brahani kastélyába, ő már két éve ott élt.
K: Jól van, elég ebből…
O: Nem! Beszéljék rá, hogy meséljen el mindent. Kérem! Győzzék meg, hogy biztonságban van, és nem küldik haza! Ha nem beszél, engedjenek oda hozzá, rám hallgat. Amit arról az undorító emberről mesélt… Több tucatnyi gyerek él ott bezárva. A herceg… úgy kínozta őket, hogy a fájdalmat gyönyörré változtatta. És amikor Davud azon kapta magát, hogy elalvás előtt a combját vagdossa, és öngyújtóval perzseli a tenyerét, akkor megpróbált megszökni… A mai napig nem állt le vele. Nézzék meg a testét, asszonyom, azok a sebek, az a rengeteg seb nem magától került oda. És rengeteg ilyen hozzá hasonló fiatal él ott. Én… láttam dolgokat, és Davud valamiért megkedvelt, együtt terveltük ki a szökést. Szerencsém volt, mert a herceg eleinte csak hagyta, hogy nézzük, mit csinál a többi gyerekkel. Lehetnék én is olyan, mint Davud. Lehetnék… Davud… sosem tudott elmenni szex közben. Pedig nagyon akart, kétségbeesetten akart, de egyszerűen nem volt elég neki az az inger. Hiányzott neki a fájdalom. Én pedig… Nem akartam öngyújtóval … Nem… erről nem szeretnék beszélni. Kérem, asszonyom. Kérem!
(Kologda megjegyzése: Nem tudom még, mit lehet kezdeni ezzel a kölyökkel. Kitöltettünk vele egy sor tesztet, és ez alapján ígéretesnek tűnik, kár lenne veszni hagyni. Ugyanakkor kérdéses, hogy ilyen traumatizált gyerekkorral mentálisan alkalmas-e a szolgálatra. Pszichológiai szakvélemény szükséges.)
K: Szép védőbeszéd volt, és a tesztekből is kiderült, hogy ügyesen érvelsz. Viszont most elég ebből. Nem ezért vagyunk itt.
O: Nem ezért? Nem az igazságért? Egy héliumherceg már nem az ön hatásköre? Meglepődnék, mert ugyan nem akart bemutatkozni, de a Libra vezetőit működő beültetések nélkül is felismerem. Svetlana Kologda, a Libra főügyésze, született 2185-ben, Junita Memer jobbkezeként részt vett a Libra megalapításában. Nem az igazságért van itt, asszonyom? Nem az a legfontosabb?
K: Befejezted? Helyes. Egyvalamire válaszolj nekem! Szeretnél a Libránál dolgozni?
O: Igen, asszonyom! Szeretnék.
(Kologda megjegyzése: Azonnal, kapásból válaszolt. Meg sem lepődött. Komolyan beszél, és láthatóan erre a kérdésre várt az első pillanattól a kis ravaszdi.)
K: Rendben. Ennyi volt, kölyök, befejeztük.
O: Kérdezhetek valamit?
K: Nem. Nincs több kérdés!
(Kologda megjegyzése: Jóval intelligensebbnek tűnik a koránál, ismeri a jogi alapkifejezéseket, és már az elejétől tudta, hogy ha én jöttem el hozzá, akkor valószínűleg nyert ügye van. Nem hittem volna, hogy Davud barátja ügyéből ilyen erős ütőkártyát csinál. Ezt előre átgondolhatta, ráadásul felfedett egy nagyon komoly bűnügyet. El kell ismerni, hatásosan emlékeztetett rá, hogy mi is az igazság.)

TOBORZÁSI VÉLEMÉNY:
- V. Orlando további tesztelésre rendelve, jelentkezése megerősítve. A kadétprogramba felvételét TÁMOGATOM -> érvényesítsék a Libra adoptációs jogát
- Rendeljenek ki mellé pszichológust
- Hívják le a befagyasztott alapjövedelmét, és rendezzék az adósságait. A Buena Suerte bírósági szubalgosza bírálja el a lopási ügyeit. Enyhítő körülmények: saját készítésű, tételes vallomáslista a tetteiről, kényszer hatása alatt, túlélésért követte el, Libra toborzási jog miatti felfüggesztés
- Davud Hasser ügyét felülvizsgálatra rendelem. A rögzített felvétel alapján pedig kérem a VNI azonnali nyomozásának megkezdését az Aerial Athénén.

***

Ha új vagy itt, és érdekelnek a sci-fi regényeim, akkor olvasd el a Melyik Hackett-regényt olvassam posztot, hátha nyújt némi segítséget.

Ha van kedved, kövess a Facebookon és az Instagramon is!

2 megjegyzés:

  1. Szia Botond. Köszi a részletet, izgalmas volt. Ha szabad megjegyeznem, szerintem itt (az első "rengeteg"-nél) lemaradt vmi: "Az igazság egy… egy emberek felett álló eszme, egy istenség, amiben rengeteg hisznek, de egyúttal rengeteg ellensége van." Bocsi :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, fel is jegyeztem. Most van éppen korrektúra alatt a regény, szóval, remélem, észreveszi a korrektor, de ha esetleg nem, akkor én most már tudni fogok róla.:)

    VálaszTörlés