Megjelent az Isten gépei új kiadása négy MI-s novellával

Valahol ijesztő, hogy az eredeti regényt több, mint tíz évvel ezelőtt írtam, nehéz is volt az átdolgozáskor visszamerülnöm a mélyére, csak a rosszat láttam benne, de végül sikerült megbarátkoznunk. Szerencsére sok kritika és sok száz Moly.hu értékelés segített abban, hogy azokat a részeket, amelyeket esetleg kevésbé kedveltetek, most jó alaposan átdolgozzam. Mennyivel egyszerűbb úgy javítani, átnézni, átszerkeszteni egy regényszöveget, hogy rengeteg kedves olvasó segített benne akarva-akaratlanul.
Azért nagyobb munka lett, mint gondoltam, hiszen tavaly ősszel, majd idén tavasszal is elég sokat dolgoztam a szövegen, és a nyár közepi szerkesztés sem volt sétagalopp, közben pedig készültek hozzá az új novellák (a mesterséges intelligenciák tematikához kapcsolódva), ráadásul írtam a következő regényt is.
A lényeg, hogy megjelent papíron és e-könyvben is, és ez a modernizált, feszesebb, letisztultabb változat szerintem sokkal-sokkal jobb, mint az eredeti.
A borító remélem, Nektek is annyira tetszik, mint nekem.

Alább pedig a kötet rövid előszava olvasható, valamint egy beleolvasó...


Előszó

"Mindig is szerettem olvasni egy-egy könyv elején az írók bevezető gondolatait, azonban a saját regényeimhez csak nagyon ritkán írok előszót. Pedig eddig szinte valamennyi könyvemnél megpróbálkoztam vele, de végül mindegyiket kitöröltem, mert rájöttem, hogy amit igazán el akarok mondani, ott van a regényben.
Ez a kötet azonban kicsit más, mint az eddigiek, ezért megérdemel egy rövid felvezetést.
Az Isten gépei első kiadása 2008-ban, kerek tíz évvel ezelőtt jelent meg. A visszajelzésekből kiderült, hogy sok olvasó e regényen keresztül találkozott először a technológiai szingularitás elméletével vagy a transzhumanizmussal. Azóta ezek a fogalmak beszivárogtak a közbeszédbe, és olyan hírességek figyelmeztettek a gyorsuló fejlődés, valamint a mesterséges intelligenciák veszélyeire, mint Elon Musk vagy a nemrég elhunyt Stephen Hawking. A téma és ezáltal a regény is sokkal aktuálisabb most, mint volt egy évtizeddel korábban, főleg azért, mert ha akarjuk, ha nem, a világ egyre feszítettebb tempóban rohan előre.
Ezt az új, javított és átdolgozott Isten gépeit igyekeztem a lehetőségekhez mérten még jobbá, még izgalmasabbá tenni, ennek következtében a régi szöveg közel harmadában történt kisebb-nagyobb változás: maga a történet ugyan csak részleteiben különbözik az eredetitől, ám néhány felesleges rész kikerült belőle, így sokkal feszesebb lett. Emellett számos jelenetet megváltoztattam, aktualizáltam, és az új változat kapott egy alapos szerkesztést is.
A kötet az Isten gépein túl négy science fiction novellámat is tartalmazza; ezek szintén mesterséges intelligenciákhoz kapcsolódnak. Kettő közülük korábban már megjelent nyomtatásban, a másik kettő új történet, és most olvashatók először.
Az MI-teremtő című novellát 2018 elején írtam. Bizonyos tekintetben reflektál az Isten gépei omegáira, és egy egészen másfajta MI-gondolkodást, valamint egy másfajta ember-MI viszonyt jár körül. Főszereplője Melvin Kadek, a milliárdos technológiai befektető, aki beszáll az MI-építési versenybe, és sajátos kapcsolatba kerül az általa teremtett szuperintelligenciákkal.
Az utolsó író még 2012-ben született, és a macskáim ihlették. Ez a szatirikus történet az olvasás és az írás lehetséges jövőjéről szól, amelyben az utolsó humán író megküzd a másodpercenként újabb és újabb regényeket kreáló, lélektelen írószoftverekkel, és ebben egy genetikailag intelligenssé tett macska lesz a társa és tanácsadója.
A Homokba írt történet a történetek erejéről mesél. A hangulatnovellát Hannu Rajaniemi Fraktálherceg című regényének lenyűgöző magyar borítója ihlette, amelyet Sánta Kira festett. Rajaniemi regényében science fiction keveredik az Ezeregy éjszaka meséivel, emlékszem, hogy miközben a novellán dolgoztam, a könyv mindig ott hevert a szemem előtt, és ha elakadtam, csak elidőztem néhány percig egy-egy apró részletén, mintha csak ötleteket, érzéseket szívtam volna róla magamba.
A negyedik novella, a Mesterséges istenek pedig majdnem kimaradt a kötetből, mert teljesen váratlanul, június elején találtam csak ki, viszont rendkívül jól szórakoztam, miközben ezeket a furcsa MI-isteneket, illetve az általuk uralt, abszurd emberi civilizációkat írtam.
Ha korábban már olvastad az eredeti regényt, köszönöm, hogy ennek a felújított változatnak is bizalmat szavaztál, ha pedig először veszed kezedbe, akkor bízom benne, hogy izgalmas és gondolkodtató utazásokban lesz részed Szófiával és az omegákkal, valamint különböző korok mesterséges intelligenciáival."

2018. július

Brandon Hackett | Markovics Botond


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése