Kapudrogok mangákhoz: Uzumaki és Battle Angel Alita

Hosszú évek óta hadilábon állok a mangákkal. Egyszerűen nem találom a közös nevezőt, pedig jónéhányat megpróbáltam, és azért elég nagy képregényfogyasztó is vagyok. Valójában sok minden zavart. A magyarul megjelentekben a sajtpapírra nyomott, kis formátumból áradó nem túl magas minőség (tudom, hogy így futnak alapból Japánban is, de ez nem változtat a tényen), a helyenként gyerekes karakterek, a nagyon-nagyon ifjúsági sztorimesélés, vagy csak a karikatúra jellegű, nem elég komoly rajzstílus. Jó, hát bizonyos dolgokban kicsit sznob vagyok, ráadásul elsősorban a science fiction és a horror, amire vevő vagyok.

Azt hiszem, nem tájékozódtam elég alaposan.
Nemrég hirtelen felindulásból újra nekifutottam az ügynek, és elkezdtem felnőtteknek szóló, igényes és komolyabb rajzstílussal rendelkező science fiction és weird/horror történeteket keresni. Ha esetleg nem egyértelmű, a manga a japán képregény, sajátos stílussal, jobbról balra történő olvasással, az események kicsit részletesebb ábrázolásával. Persze, ott van az Akira vagy a Ghost in the Shell, esetleg a Planetes, csak ezeket láttam animeként, és ugyan belenéztem a mangákba, de nem derült ki, hogy mennyi pluszt adnak az anime változatokhoz képest.
Belemerülni egy teljesen ismeretlen médiumba sosem könnyű, úgyhogy átrágtam magam számtalan YouTube ajánlóvideón, beleolvasókat néztem, értékeléseket olvastam, és kiszemeltem két kötetet próba-szerencse alapon.
És ez a két cím aztán úgy átment rajtam, mint az úthenger. Rögtön az elolvasásuk után nagyon csúnya összeget költöttem el a folytatásaikra, az alkotók egyéb műveire. Ha jól számolom, hét kötet van úton a Bookdepositoryról, és örülök, hogy éppen akció is volt rájuk, plusz kuponkódom is volt, mert különben még jobban fájt volna az összeg.

BATTLE ANGEL ALITA (Yukito Kishiro)

Ez a manga tűnt a kevésbé zsákbamacskának. Tudtam, hogy James Cameron két évtizede szeretne belőle mozifilmet készíteni, és karácsonykor végre jön is a moziváltozat, amelyben Cameron a producer, Robert Rodriguez pedig rendezi. Részben a hangulatos trailerek is hozzájárultak a vásárláshoz, ráadásul a döntésben sokat segített, hogy a teljes sorozatot nemrég kiadták egy fantasztikus, kemény kötetes oversized kiadásban.
A 400 oldalas, színes oldalakat tartalmazó, nagyalakú, fényes papírra nyomott kötet egyszerűen gyönyörű, úgyhogy a "kis méret, gagyi papír hiszti" kipipálva.:) A tusrajzokról órákig tudnék áradozni, egyszerűen minden vonalnak helye van, elképesztően részletes, lendületes minden egyes panel. Tényleg nem értem, hogy miért nem így jelenik meg minden manga.

Az Alita eleinte egy látványos akciókkal teli, szórakoztató cyber-scifinek indult, de aztán elkezdett mélyülni és nagyon működni. Alitát, a titokzatos múlttal rendelkező kiborglányt a kiberdoktor és fejvadász Ito ásta ki a szeméttelepről. A város, ahol élnek lepusztult, régi robotok, mindenféle összetákolt kiborgok élnek, és felettük ott lebeg egy titokzatos másik város, Zalem, ami egy olyan rejtélyfaktor, ami a deluxe kötet második felének meghatározó eleme. Alita a legkedvelhetőbb gyilkológép, akiről valaha olvastam, és mindez egy olyan letisztult, ösztönös és elemi erejű történetmeséléssel párosul, aminek nem lehet ellenállni.
Az első deluxe kötet vége nagyon érdekes kérdéseket hagyott nyitva, plusz olyan meglepően felemelő karaktermomentumai voltak, hogy azonnal megrendeltem a második és harmadik kötetet is. Az alaptörténet összesen öt kötetből áll, de ha tényleg ilyen jó lesz, akkor van még további folytatás és spin-off sorozat is.

UZUMAKI (Junji Ito)

Naivan találtam egy érdekesnek tűnő horror/weird mangát is, az Uzumakit, amelyben egy japán kisváros lakói a spirálok megszállottjaivá válnak. Ez egy elég vaskos, 630 oldalas önálló könyv, és megint csak van egy gyönyörű, kemény kötetes kiadása. A Google által feldobott oldalképek és néhány ismertető meggyőzött, hogy egy próbát megér.
És én ilyen beteg horror/weird sztorit még nem olvastam, egyszerűen zseniális, az utóbbi sok-sok év legerőteljesebb és legelborultabb olvasmányélménye.
A főszereplő/narrátor Kirie Goshima, Kurozu-Cho középiskolájának diáklánya, és a kötet első fele szerintem a novellisztikus történetmesélés nagykönyve: tizennégy, a spirálokra különféle módokon rákattanó emberekről szóló, elborult és meghökkentő történet szerepel benne, közülük talán csak egy volt, amit kicsit gyengébbnek éreztem a többihez képest.
Kirie néha csak egy kamera, hol azonban főszereplője, elszenvedője az adott történetnek, ahogy a városlakók egyre mélyebbre süllyednek a megszállottságba. Nehezen tudok már ugyanúgy nézni a csigákra vagy a kórházakra, de hihetetlenül bizarr ötletekkel és képi megvalósítással van tele minden egyes fejezet.
Az Uzumaki utolsó harmadában mindez egy apokaliptikus káoszban csúcsosodik ki, miközben a főbb szereplők lassanként felfejtik a spirálok körüli végső titkot. Ennek a résznek az eleje kicsit már túl groteszkbe ment át, itt-ott már nehezen tudtam komolyan venni, de aztán visszatért a fegyelmezett és következetesen beteg történetmesélés, amely végül egy gyönyörűen elfajzott, fatalista fináléban csúcsosodott ki. (Az Uzumaki egyetlen apró gyengesége, hogy a rendkívül feszes történetvezetés mellett a karakterek elmélyítésére nem nagyon jut idő, mielőtt elemészti őket a spirál.)
A szerző, Junji Ito nevét azonnal megjegyeztem. A kultikus mangaíró/rajzoló, és az Uzumakit még a 90-es évek végén írta és rajzolta, szóval nem mai darab. Gyorsan megrendeltem az első nagyobb művét, a Tomie-t, ami hasonlóan, önálló történetekből felépülő könyv egy nagyon furcsa lányról, aki megbabonázza és megöli azokat a férfiakat, akikkel kapcsolatba kerül, valamint két rövid sztori gyűjteményét, valamint egy harmadik  önálló kötetét.
Meglátjuk, állítólag ezek szintén nagyon jók, remélem, nem ér csalódás, mert most már nagyon magasak az elvárások.

Nagyon szeretem azokat a könyveket, amelyek ennyire újat tudnak mutatni, és ilyen hatalmas élményt adnak. Az Alita és az Uzumaki pont ilyen volt.
De telhetetlen vagyok, úgyhogy ha esetleg tudtok még hasonló, komolyabb (!) mangákat ajánlani science fiction és horrorok közül, azt hálásan fogadom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése