Hogyan válasszunk sci-fi könyvet?

Közeleg a karácsony, a könyvesboltokban egyre több ember bukkan fel, köztük rengeteg nem tudatos vásárlóval.
A minap találkoztam egy számomra furcsa sci-fi olvasóval, nem gondoltam, hogy létezik ilyen is, de belegondolva, aki nem tájékozódik az interneten az aktuális megjelenésekről, az bajba kerülhet a boltokból kiömlő könyvkínálattal szembesülve.
Nem is a találkozás a megfelelő szó, mert valójában csak megfigyeltem, ahogy a huszonéves srác megáll az egyik nagy könyveslánc boltjának sci-fi polca előtt, és megpróbálja feldolgozni a végeláthatatlan borítóáradat információs dömpingjét.
Nem tudatos vásárló, láthatóan se szerzőket, se a címeket nem ismeri, sőt, valószínűleg az interneten sem tájékozódik, így bizonytalanul feszeng, mert mindenképpen választani szeretne.
Nézzük, hogyan válogatott!

A tekintete ide-oda cikázik, aztán egyszerre csak felcsillan a szeme, és odapattan egy könyvhöz: Brian Aldiss: Szuperállamához.
Magamban azt suttogom neki, hogy "Ne! Az nem jó könyv."
Csakhogy űrhajó, illetve repülő jármű van rajta. Megfogja, megnézi a borítót, de a fülszöveget nem olvassa el, mégis elégedetten bólogat.
Aztán megakad a szeme Jack McDevitt: Tűzmadár című regényén. Ismét űrhajó van a borítón. Tetszik is neki, de a fülszöveg továbbra sem érdekli, sem az, hogy ez azért egy sorozat sokadik kötete.
Aztán újabb űrhajós borítójú könyv jön szembe, Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben tetszetős Stephane Martiniere festménye. Ezt a kezébe ragadja, és elfut, egyenesen az arrébb nézelődő barátnőjéhez. Együtt jönnek vissza, és kiderül, hogy éppen karácsonyi ajándékot néz magának, visszarakja Vinge-t, és rábök az eddig megszemlélt könyvekre - fülszöveg, történet továbbra sem érdekli -, és sorra mutogatja őket a barátnőnek. Közben még észreveszi David Brin: Existence 2. kötetét, mert azon is űrhajó van (az első köteten pont nem, az nem is érdekli). Ez is jó lehet, mondja.
A barátnő szemfülesebb, és rámutat egy regényre: Nézd csak, ott a Végjáték!
Hú! Az is felkerül a képzeletbeli listára, amelyből majd a barátnő kiválasztja az ajándékot.
Aztán távoznak, én pedig döbbenten állok, és nem hiszem el, amit láttam.
Bármilyen hihetetlen, ez valóban megtörtént.

Ti hogyan tájékozódtok a megjelenésekről? Figyeltek releváns honlapokat, blogokat? (Ezekből szerintem nem sok van.) Vagy a kiadók honlapjait, Facebook profiljait? Mennyire követitek nyomon a hazai sci-fi-fantasy megjelenéseket?
Szoktatok-e könyvesboltban, fülszöveg/borító alapján vásárolni, amúgy ismeretlen könyveket?

Ha van kedvetek, írjátok meg kommentben, mert kíváncsi vagyok a véleményetekre.

7 megjegyzés:

  1. Most már gondolom egyértelmű, hogy Az időutazás napja második részének űrhajó lesz a borítóján. :-)

    Nekem eléggé meghatározhatatlan, hogy választok könyvet. Illetve többféle oka van (azt azért előre kell bocsátani, hogy nem vagyok óriási scifi fogyasztó, évente max 2-3 ilyen könyvet olvasok olyat, ami nekem még új. Ami nagyon tetszik, azokat persze sokszor újraolvasom):

    - ha valami klasszikus. Bármi, ami Asimov vagy az Alapítvány-Birodalom-Robothoz kapcsolódik, ugyanígy ha Clarke írta és blogokon utánolvasva jónak tűnik. A Dűne trilógiára és a Neurománcra is kíváncsi voltam, hiszen "klasszikus" scifi ez is. A Dűne tetszett, a Neurománc nem, tehát a Dűne irányában lehet, hogy fogok további könyveket venni. A Ráma folytatásaira is kíváncsi vagyok. Wells-t is olvastam.

    - valahol találkozok egy névvel és valamiért megragad bennem. Az sfportal-on hirdették Zsoldos Péter könyveit e-bookban, kíváncsi voltam rá, megvettem, nem csalódtam. A scifinapon említették az Existence-t, hogy ha egy kívülállónak kellene egy scifi könyvet ajánlani, ezt ajánlanák, mert minden benne van. Na ez kíváncsivá tett. Most olvasom a második könyvet, egyre jobban tetszik.

    - nagy fájdalmam, hogy Stapledontól csak a Szíriusz és Az utolsó és első emberek jelent meg magyarul. Ő annyira érdekelt, hogy még az életéről is szerkesztettem egy cikket és a Star Maker annyira érdekelne, hogy már-már ott tartok, elolvasom angolul...

    - ha valami új Brandon Hackett-könyv jelenik meg ;-)

    - blogokat, honlapokat célirányosan nem követem figyelemmel. Esetleg néha rájuk nézek, ha valamire kíváncsi vagyok.

    - fülszöveg alapján nem jellemző, hogy bármilyen könyvet veszek, borító alapján meg pláne nem

    VálaszTörlés
  2. Valóban nem egyszerű követni, mert rengeteg kiadó van és előfordul, hogy sorozatok egy-két kötet után átkerülnek máshová vagy például egyes könyvek bizonyos könyáruházak kínálatában nem vagy csak hosszabb késéssel jellenek meg.

    Esetemben a tájékozódás (tudatosan, még így is több könyvet veszek, mint amennyinek az elolvasásához jutok, de azért bízok benne, hogy egyszer végig érek rajtuk :)):
    - Hírlevél:
    --- Szukits-nál általában elég sok könyv bekerül és átláthatóan küldik új megjelenésekről a hírlevelet.
    --- Az Alexandra és Bookline hírlevele is jár, amiket átfutok és néha rábukkanok könyvekre amikre éppen nem számítottam, vagy régebb óta vártam.
    - Facebook:
    --- Írók: Hackett, Card, Scalzi,... - előkészületekről itt lehet legjobban informálódni :)
    --- Agave Könyvek (tőlük jár a hírlevél is, mostanában elég sok érdekes könyvük van), de mondjuk Facebook-on előkészületben lévő könyvekről is bővebben jön az információ.
    --- Delta Vision
    --- Ad Astra
    - Cherubion Fórumra rá szoktam nézni, hogy van-e újdonság
    - Nagyobb könyvesboltok top listái: Bookline, Alexandra, Lira

    Bevált, ismert sorozatoknál aztán mehet a feljegyzés későbbi megvételre vagy előrendelés.
    Ha valami újdonságon akad meg a szemem, akkor próbálok utánajárni: Fülszöveg, Moly.hu (toplistákat itt is böngésztem és Andy Weir A marsi című regénye már itt is vár a polcon), Goodreads.com (nemzetközi vélemények végett) és ha jók a visszajelzések, vagy valami nagyon megfogott benne akkor jöhet. :)

    Aztán ezenkívül még
    - néha akciókkal sikerül meggyőzniük, hogy na akkor ezen az áron megveszem, aztán egyszer csak hozzájutok...
    - van hogy egy érdekes könyvre rábukkanva egy eddig ismeretlen kiadótól átböngészem a kínálatuk és ott találok valamit
    - vagy egy sorozat/film előtt vagy után járok utána a könyveknek (például a Trónok Harcáról halott sok jó után szerencsére a könyvekkel kezdtem és utána a sorozat).
    - néha könyves boltba való betévedés és körültekintés után (többnyire ilyenkor is inkább olyasmi, amiről valamit már legalább hallottam)

    Azt hiszem ennyi, bár lehet hogy valami még kimaradt. :)

    VálaszTörlés
  3. Én kezdő olvasó vagyok, első kézből írom le, hogyan keresek könyveket. Egyszer jött egy hírlevél valamelyik könyves webáruháztól. Valamiért felkeltette a figyelmemet, és felkerestem az oldalt. Megnéztem a sci-fi "fület", mert filmek terén azok a favoritok. Lapozgatok-lapozgatok, és hát nekem is a borító keltette fel az érdeklődésemet, és a cím. (Látom, az előttem hozzászólók is írtak példákat, így bátorkodom én is). A cím: Elízium lánya. Valamiért megfogott. Azt se tudtam, első, vagy hányadik rész, fel sem merült bennem utána nézni. Elraktároztam magamban, hogy érdekelne, de sokalltam az árát, mert mi van, ha nem olvasom végig, kidobott pénz lesz. Karácsony előtt kapok újabb hírlevelet. Böngészgetek. Sci-fi rovat szintén. Elízium lánya 990 Ft akciós áron. Tudtam,hogy kell Nekem! :) Megrendeltem. Amíg vártam a kiszállítást, utána néztem az írónőnek, akkor világosodtam fel,hogy ez igazából egy második rész. Megrendeltem az elsőt is. Elkezdtem olvasni az Ajtó az óceánba könyvet, 3 nap alatt kiolvastam.Nagyon tetszett! :) Mente közbe beszereztem a másik két kötetet is. Rájöttem,hogy szeretek olvasni. Folyamatosan keresgélek, melyik könyv lenne,a nekem való. Találtam egy oldalt, a moly.hu-t, ott is előkerestem az Elízium-ciklust, hozzászólásokat, véleményeket olvasgattam. Azon az oldalon találtam meg Az időutazás napja könyvet is, igen jó véleményekkel. Aztán szintén rákerestem az íróra, így jöttem rá, hogy Magyar!!!, aminek igazán megörültem. Aztán rájöttem,hogy a sci-fi-nek több fajtája is létezik, így következtettem arra,hogy nekem a hard sci-fi jön be a legjobban.

    Üzenem azoknak, akik nem jártasak könyvvásárlásban,hogy járjanak utána! :)

    VálaszTörlés
  4. Egyébként, amikor én elkezdtem sci-fit olvasni, még tizenévesen, és a vidéki könyvtár sci-fi könyvei között turkáltam, én is borító és fülszöveg alapján válogattam jobb híján. És volt, hogy bejött a tipp, de voltak elég nagy mellényúlások is. Viszont akkor még nem volt internet.:)
    Fél éve viszont rájöttem, hogy meg akarom ismerni az amerikai nemszuperhős képregénykultúra elmúlt 15 évének legjobbjait, és az internet révén azóta csak nagyon jó/zseniális képregényeket sikerült beszereznem/elolvasnom. Szóval, van előnye annak, ha először tényleg a valószínűsíthetően legjobb címeket mazsolázzuk ki. Utána lehet bőven kockáztatni.:)

    VálaszTörlés
  5. Nálam is számít a borító, de azért messze nem az egyetlen paraméter. Miért számít? Mert utána a polcomon díszeleg, egyfajta gyűjteményként, gyakran borítóval kifelé, mint a könyvesboltokban. Amennyiben a borító nem szép, de a könyv érdekel, valamilyen nem fizikai formátumban szerzem csak be.

    Elolvasom a fülszöveget, ez az első szűrés, utáni pedig legalább két helyen felcsapom a könyvet (az első harmadában természetesen) és bele-beleolvasok. Ha túlélte ezt a szűrőt is, akkor felkerül egy képzeletbeli listára, aminek otthon utánanézek (amazon értékelések, néhány magyar blog). Ezután jön a rendelés. Nos igen, én a könyvesboltot használom információszerzésre és az internetet vásárlásra :)

    VálaszTörlés
  6. Róbert:
    Az mindig szomorú, amikor egy jó könyv kevésbé szép borítót kap, pedig milyen jó lenne, ha a borító minden esetben sugározná a tartalmat.:)
    Én is szeretek könyvesboltban nézelődni, nekem az a gondom ezzel, hogy elképesztően sok a könyv, és sokszor remek könyveket raknak rossz helyre, vagy dugnak el, mert azt sem tudják, mi az, így gyakorta meg sem lehet találni amúgy nagyon jó regényeket.

    VálaszTörlés
  7. Én moly.hu-n követem a kiadókat, illetve gyakran járok a boltba, csak úgy körülnézni is. Facebook-on szintén figyelem az újdonságokat, onnan is megtudhatok dolgokat.
    Ami a vásárlást illeti, nálam több fokozaton megy keresztül:
    1. Megpillantom a borítót, és mint grafikus meg esztétikára fogékony ember, rögtön kezembe kapom a könyvet. (Amennyiben a boltban nézem, és nem interneten.)
    2. Elolvasom a fülszöveget, hogy mi is a történet, tehát elvileg érdekel-e a mű.
    3. Amennyiben a fülszöveg még nem győzött meg, belelapozok a könyvbe, vagy moly.hu-n elolvasok néhány idézetet, remélvén, hogy egy kisebb képet tudok alkotni a mű szövegéről és stílusáról.
    4. Ha ezek alapján szimpatikus a könyv, akkor kívánságlistára vagy kosárba kerül :)

    Nem is értem azokat az embereket, akik nem olvassák el a fülszöveget. Hiszen pont azért van ott, hogy elolvassák, és az a célja, hogy segítsen a leendő olvasónak eldönteni, érdekli-e vagy sem a történet. Néha ez alapján sem lehet eldönteni, mert találkoztam már pocsék fülszöveggel is, ami mindössze öt darab egysoros idézetből állt, de alapvetően ez a legnagyobb kapaszkodó egy könyv megismerésében, illetve megvételében. Erről a hozzáállásról nekem az a hasonlat ötlött a fejembe, hogy az ember fia/lánya bemegy a boltba, meglát egy színes dobozt és megveszi, aztán csak otthon szembesül vele, hogy ez nem jégkrém, hanem színes gombok vannak benne. Elég szélsőséges, és nem teljesen reális hasonlat, de a lényeget kellően tükrözi.

    A másik, hasonlóan fura hozzáállás szerintem könyvvásárlás és -olvasás terén, ha csak egy kiadótól hajlandó olvasni valaki és már isteníti őket, nem számít, ha éppen nem jók, illetve amikor nem akarnak magyar szerzőtől olvasni, mert azt hiszik minden rossz, ami magyar.
    Pedig hát több remek kiadó is van, tele remek könyvekkel. A másiknál meg nem értem miért azonosítják be a magyart a rossz szinonimájaként. Tény, hogy nem minden jó, amit itt csinálnak, de nem lehet ennyire általánosítani és mindenre ráhúzni. Bevallom, nekem a magyar szerzőtől olvasott könyveim úgy 95%-a Lőrincz L. Lászlótól származnak, de ismerek már több magyar alkotót is, és a készletemben, illetve a kívánságlistás könyveim között is több magyar által alkotott könyv szerepel.

    Összességében azt tudnám javasolni az embereknek - és nem csak az irodalom terén, hogy ne csak egy információ alapján döntsenek, nézzenek utána a dolgoknak. No, és persze gondolkodjanak is picit :) Ne féljenek az újtól és a mástól, mert elég gyakran pozitív élménnyel gazdagodhat az ember.

    VálaszTörlés