A Zsoldos-díjról - miért nem neveztem

Idén sem Az ember könyvét regény kategóriában, sem Az utolsó írót novella kategóriában nem neveztem a Zsoldos Péter-díjra. (Illetve pontosabban fogalmazva visszamondtam bármilyen jelölést.)

Mi is ennek az oka?

A kérdést tulajdonképpen többeknek is fel lehetne tenni, kapásból rögtön László Zoltánnak vagy Lőrinczy Juditnak is, akik szintén így cselekedtek tavaly is, idén is, de tudnék még sorolni más kollégákat, akik egy ideje, szép csendben lemondja a nevezéseket.

A miértek gyaníthatóan túl mélyre vezetnének, és bevallom, én sem akarom taglalni a kiábrándultságom mélyebb okait, és egyébként azt gondolom, egyetlen írónak sem a díjakért kellene írnia, hanem az olvasók kegyeiért. Az olvasókon túl minden már csak politika és egyéb machináció, ehhez pedig gyomor kell.

Szerencsére itt vagytok Ti, olvasók, és a Ti véleményetek, gondolataitok azok, ami igazán fontosak.:)7 megjegyzés:

 1. ...es szegeny Zsoldos Peter forog a sirjaban...

  VálaszTörlés
 2. "...egyetlen írónak sem a díjakért kellene írnia, hanem az olvasók kegyeiért."

  A kijelentés első felével egyet értek, a második kapcsán van kérdésem: mennyire korlátoz le vagy tesz szabaddá az olvasók kiszolgálása? Olyat írsz inkább, ami biztos felkelti majd az olvasók érdeklődését, de téged annyira nem érint meg, vagy olyat, ami személy szerint téged izgat és bízol benne, ezzel nem maradsz egyedül? Mennyire ügyelsz arra, hogy kielégítsd az olvasói igényeket? Lehet az egyensúlyban az íróival?

  VálaszTörlés
 3. Nibela:
  Bízom benne, hogy ami engem érdekel, megérint, elgondolkodtat, az az olvasónál is így lesz. Természetesen az olvasói visszajelzések is formálnak bizonyos mértékeben, de alapvetően azt írok, amit akarok, és úgy, ahogy szeretném.
  Nem is tudnék olyat írni, ami nem érint meg, nem érdekel, csak azért, hogy XY olvasói rétegnek megfeleljek.

  AnarchoiD:
  Sajnos...

  VálaszTörlés
 4. Olvastam Az utolsó írót (Az ember könyvét még nem) és az a novella magasan a legjobb a Galaktikások közül, ha érted mire gondolok.
  Egy olvasó

  VálaszTörlés
 5. ObsitM:
  Köszönöm, és értem.:)

  VálaszTörlés
 6. Hogy megválaszoljam a fel nem tett kérdést:) Én azért vontam vissza immár rutinszerűen a jelölést, mert nem tudok azonosulni a zsűri szemléletével, szakmaiságával, díj-odaítélési gyakorlatával. Látva az idei nyertes regényt és a róla közzétett bírálatokat, mindez csak tovább erősödött bennem, ha ez még lehetséges..

  VálaszTörlés
 7. sezlony:
  Ez láthatóan a kutyát sem érdekli, hiszen minden nagyon szép, minden nagyon jó, aki meg olvas, le van tojva. És sajnos ezért nem érdekel már senkit a díj.

  VálaszTörlés